Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni po zamojsku

Tekst i foto weronika1984 26-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złśredni40 min.?

Składniki:


makaron cannelloni,
40 dag miesa mielonego,
40 dag startego sera żółtego,
pół kilo pieczarek,
sos pomidorowy,
ząbek czosnku,
mała cebulka,
pieprz, sól,
bazylia, oregano,
papryczka chilli.
sos pomidorowy: pomidory z puszki, bez skórki
ząbek czosnku,
papryczka chilli,
sół, pieprz.

Jak przyrządzić:

Pieczarki, cebulę, czosnek i papryczkę (wszystko drobno posiekane) podsmażyć na patelni, najlepiej na masełku. Po przestudzeniu połączyć z mięsem, dodać pieprz, sól bazylię, oregano a także pół szklanki startego zółtego sera. Tak przygotowanym farszem napełniać makaron cannelloni. Naczynie żaroodporne wysmarować sosem pomidorowym (składniki sosu wymieszać dodać posiekane pomidory), makaron układać jedną rurkę obok drugiej. Posypać żółtym serem i jeszcze raz polać po wierzchu sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 30 minut.Następnie wyjąć posypać resztą żółtego sera i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Smacznego.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Można posypać dodatkowo parmezanem. Pięknie wygląda z listkiem bazylii.

Uwagi:

Sos pomidorowy domowej roboty można zastąpić takim ze sklepu, wg mnie najlepszy pudliszki.

Najlepsze z czerwonym winem.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.11.2005 pytam bo nie wiem

bardzo fajny pomysl. ale mieso mielone chyba najpierw podsmazamy, tak? bo czy takie surowe sie ugotuje za 30 min w piekarniku?

Zgłoś 03.06.2006 elopl

zaraz bede robil

pomysl pysznie wyglada

ciekawe czy mi wyjdzie :P

a mieso podsmaze przed piekarnikiem

Zgłoś 28.02.2007 monika

ja też jestem z Zamościa i przepis jest super opcjonalnie próbowałam zalać białym sosem jak do carbonary i tez jest pycha pozdrawiam zamość:)

Zgłoś 08.09.2006 wiola

Ja pochodze z zamoscia ale nie slyszlam zebysmy mieli taka specjalnosc w menu, w kazdym badz razie Pyszne !!! zrobilam mezowi (wloch) i teraz chce do Polski. A co My nie mozemy miec tez swoich C... Pokaż więcej

Ja pochodze z zamoscia ale nie slyszlam zebysmy mieli taka specjalnosc w menu, w kazdym badz razie Pyszne !!! zrobilam mezowi (wloch) i teraz chce do Polski. A co My nie mozemy miec tez swoich Cannelloni. Brava.

Zgłoś 22.02.2007 parówka

to jest pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 17.03.2007 ?

mi tez sie wydaje,ze miesko trzeba wczesniej podsmazyc....? uswiadomi mnie ktos?