Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni "The Italian Way"

Tekst i foto alkadia 25-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni50 min.wysoka

Składniki:

250 g Cannelloni

Nadzienie:
- 300 g zmielonego mięsa wołowiny
- 300 g zmielonego mięsa wieprzowiny
- 200 g zmielonej szynki
- 100 g startego parmezanu
- 100 g miąszu chleba
- 25 g oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 1 jajko
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- mały ząbek czosnku

sos pomidorowy,
parmezan do posypania.

Jak przyrządzić:

Powoli podgrzać oliwę w dwulitrowym rądlu. Dodać cebulę, czosnek oraz marchew. Smażyć do czasu, kiedy cebula stanie się przezroczysta. Dodać mięso, gotować 15 minut. Pozostawić do wystygnięcia na 10 minut.
Dodać szynkę, ser, miąższ chleba, jajko. Wszystko zmieszać razem.
Kiedy masa całkiem wystygnie nadziewamy cannelloni (trzeba nadziewać zaraz przed pieczeniem).
Formę należy wysmarowac masłem, polać sosem pomidorowym. Cannelloni układać w odległosci (1/4) od siebie, aby się nie pozlepiały. Całość polać resztą sosu pomidorowego, posypać płatkami masła, przykryć folią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (3 stopień gazu).
Po 40 minutach ściągnąć folię, zostawić w piekarniku jeszcze 5 min., by góra zrobiła się chrupiąca. Wyjąc z piekarnika. Odstawić na 5 minut. Posypać parmezanem i... smacznego!

Potrzebne przybory:


żaroodporne naczynie, najlepiej prostokątne.

Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.03.2006 mar59

mam zamiar przyrządzić cannelloni wg Twojego przepisu ale co z tą marchewką? zetrzeć na tarce czy pokroić?

Zgłoś 22.03.2006 Martana

Najprosciej jest pokroic Komentatorko, wtedy mamy mniejsze ryzyko, ze uszkodzimy sobie palce pod koniec tarcia. Przepis jest smakowity, polecam.

Zgłoś 01.11.2006 nutka

czy makaron canelloni ma być surowy czy może go lepiej troszkę podgotować