Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni z mięsem mielonym

Tekst i foto BaKeR 29-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-520 złprosty45-50 min.wysoka

Składniki:

Makaron cannelloni (np. Lubella 153). Farsz:
mięso mielone ok. 400 g, 2 średnie cebule, 2 czerstwe duże bułki, 1 jajko, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany. Sos: 2 op. fix do spaghetti bolognese (np. Knorr), 500 ml śmietany 12%. Dodatkowo: 200 g sera mozarella lub żółtego (np. gouda).

Jak przyrządzić:

Farsz: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko, bułki (wcześniej wkładamy bułki do wody, aby się namoczyły, później odgniatamy wodę i dodajemy bułki do mięsa) i przyprawy do smaku. Sos: 2 torebki fix mieszamy z 500 ml śmietany. Do formy 24 x 28 cm wlewamy trochę sosu (tak by zakryć dno), wykładamy nafaszerowany makaron (ok. 18 sztuk), zalewamy całość sosem i posypujemy startym serem. Wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 45-50 min.

Potrzebne przybory:

forma 24 x 28 cm - idealnie mieści się 18 sztuk, można też użyć nzczynia żaroodpornego

Jak podawać?

Njlepiej prosto po przyrządzeniu. Życzę smacznego.

Uwagi:

Farszu radzę nie solić, bo jeśli użyjemy do potrawy żółtego sera, może być za słona.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.06.2007 ala

brzmi smakowicie, czy makaron trzeba ugotować? bo nigdy go nie robiłam!

Zgłoś 05.07.2007 gość

Taki makaron można najpierw minutkę obgotować, ale mozna dać też surowy pod warunkiem iż będzie się piekł w sosie tyle, żeby zmiękł.

Zgłoś 05.07.2007 aga

Z własnym sosem też pycha, a do fixu trzeba dodać trochę więcej wody, żeby makaron zmiękł.

Zgłoś 06.07.2007 meg

Chyba koleżanka zapomniała napisac ,że mięso trzeba podsmażyc..że sos rozrobić z wodą ..małe szczegóły a uszły uwadze

Zgłoś 29.10.2007 BaKeR

po pierwsze kolega po drugie mięsa nie trzeba smażyć a po trzecie fixy rozrabiamy w śmietanie a nie w wodzie :)

Zgłoś 02.08.2008 Monika

prze-py-szne robie to danie juz nie 1 raz. Surowy makaron nadziewam surowym mięsem i jest ok. Idę trochę na łatwiznę bo sos kupuje gotowy w słoiku. Jest naprawdę pyszne. Dziś też zrobię to danie... Pokaż więcej

prze-py-szne robie to danie juz nie 1 raz. Surowy makaron nadziewam surowym mięsem i jest ok. Idę trochę na łatwiznę bo sos kupuje gotowy w słoiku. Jest naprawdę pyszne. Dziś też zrobię to danie :)

Zgłoś 22.02.2015 Czaroidziej

Mięso jak najbardziej surowe,żadnych fixów itp wynalazków,(Włosi,by się pochlastali)Sos,to duszone warzywa w pomidorach z ziołami-tak w skrócie)

Zgłoś 05.02.2016 Agnieszka

To pyszne,syte i proste danie :) We Włoszech jadłam wielokrotnie z różnymi rodzajami mięsa.Masz rację Czarodzieju,warto do pomidorów dodać również inne warzywa :)