Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni z serami, szpinakiem, orzechami i migdałami

Tekst i foto punia 28-01-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni40 min.-

Składniki:

21 rurek cannelloni,
700ml mleka,
500g sera ricotta,
150g startego parmezanu,
150g sera gorgonzola,
100g sera pecorino,
150g szpinaku,
80g orzechów włoskich,
80g migdałów,
40g masła,
30g mąki,
30g oliwy z oliwek,

Jak przyrządzić:

Najpierw zajmujemy się orzechami i migdałami. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę/naście minut. Po upływie tego czasu obieramy je ze skórki, po czym prażymy delikatnie na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie zawijamy je w ściereczkę i rozdrabniamy delikatnie, np tłuczkiem do mięsa.Orzechy włoskie prażymy jak migdały, zawijamy w ściereczkę i pocierając staramy się usunąć z nich skórkę. Następnie je także rozdrabniamy(tym razem "ręcami", orzechy nie są tak twarde jak migdały).
Szpinak (świeży!) myjemy i zostawiamy do wyschnięcia, w tym czasie możemy się zająć tarciem parmezanu i peccorino.
Suchy szpinak kroimy w niezbyt cienkie paski, następnie podsmażamy przez parę minut na oliwie, pod sam koniec dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Zostawiamy do przestygnięcia. W sporej misce mieszamy ricottę z połową parmezanu, szpinakiem, orzechami i migdałami, solimy i pieprzymy.
Teraz najtrudniejsza część przepisu, czyli nadziewanie cannelloni. Nie musimy ich na szczęście wcześniej obgotowywać, ale i tak jest to zadanie wymagające ogromnej zręczności manualne.Ja nadziewam za pomocą noża, najpierw wpychając farsz od jednej strony, potem od drugiej. Nadziany makaronik układamy na jakimś blacie i bierzemy się za sos, rozgrzewając jednocześnie piekarnik do temperatury 180 stopni.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mocno mieszając dolewamy mleka. Pilnujemy, co by nie powstały grudki. Uwaga, sos będzie miał dość luźną konsystencję i taka ma ona być, przestrzegam przed dosypywaniem mąki!
Kiedy wszystko już się ładnie połączy i podgrzeje, dodajemy gorgonzolę pokrojoną na kawałki i pozostałe pół parmezanu. Mieszamy wszystko na maleńkim ogniu, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy połowę sosu, układamy cannelloni i zalewamy drugą połową. Zapiekamy ok 40 minut.
Na talerzu posypujemy danie świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy dobrej jakości oliwą.
Podajemy ze schłodzonym białym pół/wytrawnym winkiem.
Smacznego!

Czas przygotowania:

Czas gotowania uwzględnia jedynie czas pieczenia cannelloni. Ile czasu zajmują wszystkie przygotowania, tego nie wiem. Wiele tu zależy od naszych zdolności manualnych;) Powiedzmy, że pół popołudnia należy sobie zarezerwować ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.