Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni z serem

Tekst i foto Zuza Gałuszka 05.05.2013

Makaron w kształcie rurek, które można nafaszerować, idealnie nadaje się do zapiekania. Tym razem nadzienie będzie łagodne, serowe, a sos prosty, na bazie pomidorów. To od gatunków sera zależy smak potrawy. Proponuję połączenie tłustego twarogu z krowiego mleka i mozzarelli. Delikatny smak takiej mieszanki zaostrzymy czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Pomidorowy sos, którym potrawę polewamy tuż przed podaniem, może być słodki, bardzo słodki lub wytrawny, odważnym proponuję podwojenie, a nawet potrojenie dawki miodu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

20 dag makaronu cannelloni, 1 łyżka oleju, 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartego parmezanu. Sos: 1 puszka pomidorów, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz. Farsz: 40 dag tłustego twarogu, 20 dag mozzarelli, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do ostygnięcia. Najpierw szykujemy sos. W rondelku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i od razu wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy miód, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 20 minut, by część płynu odparowała, pomidory się rozpadły, a sos zgęstniał. Farsz: czosnek przeciskamy, mozzarellę ścieramy na tarce, a twaróg dobrze rozgniatamy widelcem. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, gałkę, czosnek, sól i pieprz. Farsz mieszamy bardzo dokładnie i napełniamy nim rurki. Układamy je ściśle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut.

Jak podawać?

Potrawę podajemy polaną sosem i posypaną startym parmezanem i zieloną pietruszką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.05.2013 gość

Pierwszy raz słyszę żeby gotować cannaloni.

Zgłoś 31.05.2013 gość

ja również, nadziewa się "surowe" nieugotowane rurki...

Zgłoś 09.07.2013 gość

A ja zawsze troszkę pdgoyuję makaron,bo mi wygodniej nadziewać i już.

Zgłoś 26.03.2014 Mariola

Lubię to danie,nadmiar tegomakaronu ostatnio kupiłam w Lidlu więc nadziewam również farszem szpinakowym

Zgłoś 30.03.2014 Ania

Pysznie wyglądają,w Lidlu zapas makaronów zrobiłam więc jutro na obiad to danie,smacznie wygląda.

Zgłoś 23.06.2016 bolibon

Ja zawsze troche podgotowuje, tak 3-4 minuty. wtedy nie stresuje sie i mam pewnosc, że nie beda twarde i niesmaczne. Co do makaronu to kupilam z primo gusto bo bardzo mi ich produkty smakuja. Wy... Pokaż więcej

Ja zawsze troche podgotowuje, tak 3-4 minuty. wtedy nie stresuje sie i mam pewnosc, że nie beda twarde i niesmaczne. Co do makaronu to kupilam z primo gusto bo bardzo mi ich produkty smakuja. Wypróbujcie sosy, nadaja sie do wszystkiego, nawet do ryżu

Zgłoś 25.06.2016 gość

Kupiłam dzisiaj ten sos z chilli. moj maż zmiotł wszystko w ekspresowym tempie i myslał ze sama ten sos zrobiłam. Jutro kupie ten pomidorowy standardowy i zrobie z ryżem i miesem. Kurcze szkoda,... Pokaż więcej

Kupiłam dzisiaj ten sos z chilli. moj maż zmiotł wszystko w ekspresowym tempie i myslał ze sama ten sos zrobiłam. Jutro kupie ten pomidorowy standardowy i zrobie z ryżem i miesem. Kurcze szkoda, że wcześniej nie znałam ich sosów to bym sie nie meczyła.

Zgłoś 03.07.2016 gość

dobrze że znalazłaś . Teraz masz pewność, że beda zawsze dobre dania. Ja produktóe z primo gusto używam odkąd wróciłam z Włoch i szukałam produktóe żeby móc gotować ich dania.

Zgłoś 13.10.2016 Mania

Jeśli canelloni to tylko we Włoszech, albo... od Primo Gusto! To świetnej jakości makarony, które się nie rozpadają, nie tracą kształtu ani złocistego koloru.