Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cannelloni z wędzonym tofu

Tekst i foto mijek 27-04-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty90 min.średnia

Składniki:

14 cannelloni.
Nadzienie:
1 opakowanie tofu wędzonego,
1 opakowanie tofu marynowanego,
100 g obranej cebuli,
350 g umytych i rozdrobnionych pieczarek,
1 łyżeczka przyprawy curry,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki oleju do smażenia.

Sos:
400 g jogurtu greckiego,
1 puszka pomidorów pellati,
1 łyżeczka oregano,
sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając i mieszając, dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Pomidory pelleti miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby cannelloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej.

Jak podawać?

Na gorąco.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.