Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Caponata z krewetkami

Tekst i foto Sadur 12-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

1/2 kg dużych gotowanych krewetek,
1 cytryna,
1 czerwona papryczka chili,
2 cukinie,
1 żółta papryka,
5 łodyg selera naciowego,
2 marchewki,
2 cebule,
4 pomidory,
50 g rodzynek,
50 g kaparów,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżeczka czerwonego octu winnego,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
kilka liści sałaty do dekoracji,
sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Wyciśnij sok z cytryny i zalej nim krewetki w misce.
Posiekaj 1 papryczkę chili razem z pestkami i wymieszaj ją z krewetkami i 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Zakryj krewetki w marynacie folią i wstaw je do lodówki.
Pokrój cebulę w kostkę.
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz je ze skórki.
Oskrob marchewki.
Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie półtalarki.
Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oliwy i wrzuć cukinię. Posól i smaż około 3 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pokrój marchewki w półtalarki.
Usuń pestki z papryki, odkrój błonki i pokrój ją w kostkę.
Do smażącej się cukinii dodaj cebulę i smaż całość około 1 min.
Umyj łodygi selera i obierz je skrobaczką z zewnętrznych twardych włókien.
Dodaj paprykę do warzyw na patelni i gotuj następną minutę. (Nie zapominaj o mieszaniu).
Pokrój seler na cienkie kawałeczki (grubości około 2 mm) i dodaj do warzyw. Po kolejnej minucie wrzuć marchewki i gotuj całość 3 min.
Z obranych pomidorów usuń pestki i pokrój je w kostkę. Wrzuć je na patelnię, wymieszaj i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 min.
Kiedy marchewka przestanie być surowa, stanie się al dente, wrzuć do caponaty kapary i rodzynki.
Wlej po 1 łyżeczce octu balsamicznego i winnego, a całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj krewetki razem z marynatą, wymieszaj i trzymaj caponatę jeszcze chwilę na ogniu.
Na koniec całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj na listku sałaty. Możesz posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.07.2006 krzysio

a nie powinny byc wrzucane do patelni wazywa w kolejnosci od najtwardszych do miekich

Zgłoś 05.12.2006 LIJ

MNIAM

Zgłoś 11.12.2007 iza

To danie jest pyszne, szybkie i latwe!!!Pierwszy raz robilam krewetki i mysle ze przekonalam sie do owocow morza.DZIEKI!!!

Zgłoś 13.08.2009 Melon

Jedzonko dobre-zwlaszcza krewetki:)

Btw. przepis zerzniety od Pascala:)

Pzdr

Zgłoś 13.08.2009 Melon

Jedzonko dobre-zwlaszcza krewetki:)

Btw. przepis zerzniety od Pascala:)

Pzdr