Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Caprese - mozarella z pomidorami

Tekst i foto Ewa Kubicka 28.02.2003

Kto raz spróbował dobrze przyrządzoną mozarellę w tej postaci na ogół zostaje jej wielbicielem
- szczególnie późnym latem, gdy nasze pomidory osiągają apogeum smaku. Ta sałatka może
być niezwykle wyrafinowana - wg przepisu, który wam podaję. Może też być znacznie prostsza
- ale niezbędne są 4 znakomitej jakości składniki: pomidory, mozarella, świeża bazylia i oliwa.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 porcje18 złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

- 2 sery mozarella (w zastępstwie do przyjęcia: zotarella),
- 2 pomidory,
- 1 pęczek świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek (pierwszorzędnej jakości),
- ocet balsamiczny,
- kilka czarnych i zielonych oliwek,
- mała garstka kaparów,
- 1 mały ząbek czosnku,
- sól, cukier do smaku.

Jak przyrządzić?

1) Myjemy i osuszamy liście bazylii oderwane od łodyżek.



2) Wykładamy mozarellę do obcieknięcia. Pomidory obieramy ze skórki.



3) Robimy sos: drobno pokrojony czosnek miażdżymy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę (ok. 70 ml), dodajemy ocet balsamiczny wg uznania. Całość dobrze mieszamy.



4) Kroimy na drobne części oliwki (do wielkości kaparów).



5) Na ładnym talerzu (półmisku) układamy na dnie duże liście bazylii. Na nie kładziemy naprzemiennie pokrojone w plastry ok. 1 cm pomidory i mozarellę.
Całość polewamy obficie przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy oliwkami z kaparami. Dorzucamy najdrobniejsze listki bazylii.
Jeśli zostały jeszcze jakieś listki, szarpiemy je palcami na drobniejsze kawałki i układamy na całości.

Jak podawać?

Sposób ułożenia został omówiony powyżej. Najsmaczniejszym dodatkiem jest bagietka lub świeżo przygotowane grzanki.
Do półmiska dobrze jest podać oprócz widelca płaską łyżkę, która pomoże zebrać umykający w czasie przekładania na talerz sos.
Oczywiście wino jest w tym wypadku najszlachetniejszym napojem. Ale świetnie smakuje (zwłaszcza w upalne lato) z piwem.

Uwagi:

Jeśli dzień jest gorący wkładamy półmisek z zawartością w chłodne (ale nie zimne) miejsce. Tylko ułożone składniki główne.<br>
Sosem polewamy bezpośrednio na wydaniu. Wersja powszechniej stosowana nie wymaga oliwek, kaparów i octu.<br>
Tak samo ułożone naprzemiennie pomidory, ser i listki bazylii solimy lekko i polewamy cienkim strumykiem przedniej oliwy.<br>
Ta przekąska-sałatka tylko zaostrza apetyt... Zwykle goście po tak smakowitym wstępie oczekują równie pysznego ciągu dalszego...:-)<br>
Koszt, który podaję jest zimowy. Latem wychodzi zdecydowanie taniej.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.04.2003 Agnieszka

pychota - mozna jeszcze dodac owoc avocado w plasterkach - swietnie sie komponuje smakowo :)

Zgłoś 14.04.2003 Trafaluc

A ja Caprese jadłam we Włoszech :)) Niestety nie miałam czasu, żeby usiąść w jakiejś restauracyjce, ale szczęśliwie udało mi się zjeść Caprese pizzę! Smak, którego nie zapomnę do końca życia! :)... Pokaż więcej

A ja Caprese jadłam we Włoszech :)) Niestety nie miałam czasu, żeby usiąść w jakiejś restauracyjce, ale szczęśliwie udało mi się zjeść Caprese pizzę! Smak, którego nie zapomnę do końca życia! :)) Nie była to taka gorąca pizza z przysmażonym serem, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni. To była świeżość! Smak mozarelli i pomidorów, które kupujemy w Polsce jest tylko namiastką tej prawdziwej rozkoszy dla podniebienia :)) Tradycyjne Caprese składa się z mozarelli, pomidorów i bazylii, z dodatkiem oliwy, nie dodaje się ani oliwek ani kaparów, ale jeśli ktoś lubi to czemu nie :)) Włosi do Caprese często używają miniaturowych pomidorków- w smaku nie ma różnicy, tylko kompozycja jest troszkę inna ;) Ludziki! Jedzcie Caprese! I nie zapomnijcie o niej będąc we Włoszech! :)) Ach.... tęskno...

Pozdrowionka :)

Zgłoś 02.03.2003 AnkaA

Uwielbiam tą sałatkę..... jest pyszna, oliwki i kapary nie są konieczne.... W Niemczech do tej sałatki zamiast robic samodzielnie sos, uzywaja sosu Knorr'a "Sos wloski" - oczywiśc... Pokaż więcej

Uwielbiam tą sałatkę..... jest pyszna, oliwki i kapary nie są konieczne.... W Niemczech do tej sałatki zamiast robic samodzielnie sos, uzywaja sosu Knorr'a "Sos wloski" - oczywiście na bazie oliwy z oliwek... Mniam mniam

Zgłoś 10.03.2003 Iguana

Anko, przestrzegam przed sosem wloskim Knorra akurat do tej salatki. Jest za kwasny!!!! Tutaj wystarczy sama oliwka. Tez uwazam, ze kapary i oliwki sa zupalnie zbedne.

Zgłoś 06.03.2003 madziunia

kapary wg mnie nie sa konieczne, ale reszta- pyyyszne! :)

Zgłoś 04.03.2003 romario1

przepraszm zapomnialem dodac,ze te wszystkie ziola nalezy zalac dobra oliwa w zaleznosci ile chcemy uzyskac porcji.smacznego

Zgłoś 04.03.2003 romario1

tej salatki nauczylem sie przyzadzac przebywajac w usa,tylko z mala modyfikacja.ser i pomidor kroi sie w kostke sos moze zostac bez zmian.salatke podaje sie na pieczywie przygotowanym na grylu/w... Pokaż więcej

tej salatki nauczylem sie przyzadzac przebywajac w usa,tylko z mala modyfikacja.ser i pomidor kroi sie w kostke sos moze zostac bez zmian.salatke podaje sie na pieczywie przygotowanym na grylu/w osobnym naczyniu moze byc plaski talerz dac troche soli,pieorz,ziola-oregano,bazylie,ziolo prowansalskie,tymianek/ wycisnac lub drobno skroic 2-3 zabki czosnku i wszystko dobrze zmieszac.kromeczki chleba maczac w tym sosie i klasc na B-BQ przypiec z obu stron.nastepnie polozyc na talerz iprzykryc wczesniej przygotowana salatka.sporzywac jak najszybciej aby chrupioncy chlebus nie rozmukl.w okresie zimy chlebus mozna przygotowac na teflonowej lub zeliwnej patelni.naprowde polecam jest naprawde ok.prosze o podzielenie sie przezyciami smakowymi

Zgłoś 05.10.2003 lenin

Caprese - rewelacja!!! Tylko w Polsce pomidory nie mają smaku :(

Zgłoś 01.12.2004 Waldek

Jezeli moge cos dodac to bardzo polecam pomidorki z Krzeszowic,

Sliwkowe-Czerwone w gronie lub Koktailowe.Ich smak jest duzo

mocniejszy i sa bardziej slodsze od zwyklych.Co do Oliw... Pokaż więcej

Jezeli moge cos dodac to bardzo polecam pomidorki z Krzeszowic,

Sliwkowe-Czerwone w gronie lub Koktailowe.Ich smak jest duzo

mocniejszy i sa bardziej slodsze od zwyklych.Co do Oliwy to najlepsza moim zdaniem jest NIEFILTROWANA (''Grezzo"firmy COSTA D'ORO).

Pozdrawiam!

Zgłoś 08.09.2006 Jery

A ja kroję ser w kostkę a pomidorki koktajlowe na pół. Oliwa Costa d'oro Ocet balsamiczny mozzetti biały, sól morska i bazylia. 30 min w lodówce i palce lizać.

Polecam

Zgłoś 19.09.2006 natee

proponuje dodac jeszcze lisc swiezej szalwi i tymianek...najlepiej ze swego ogrodka...PYCHOTA:>

Zgłoś 29.06.2011 Cyga

Ta prostsza wersja nie wzbudzała entuzjazmu wśród moich Panów, którzy wolą mocniej doprawione dania. Natomiast Twoja wersja spowodowała, że zjedli trzy opakowania mozarelli na śniadanie. Chociaż... Pokaż więcej

Ta prostsza wersja nie wzbudzała entuzjazmu wśród moich Panów, którzy wolą mocniej doprawione dania. Natomiast Twoja wersja spowodowała, że zjedli trzy opakowania mozarelli na śniadanie. Chociaż kapary samodzielnie nie wzbudziły ich entuzjazmu to całość posmakowała bardzo. Jak widać co człowiek to gust.

Dziękuję