Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Caprese

Tekst i foto Jula 30-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.mało

Składniki:

- pomidory,
- mozarella,
- czarne oliwki,
- ocet balsamiczny.

Jak przyrządzić:

Sparzyć pomidory i obrać je. Pokroić w plasterki, podobnie mozarellę. Na płaskim talerzu (bądź kilku talerzykach) układać na zmianę plasterki pomidorów, plasterki mozarelli i oliwki. Można sypnąć jakichś ziółek (np. prowansalskich). Na koniec skropić octem balsamicznym.

Jak podawać?

Zaraz po przyrządzeniu.
I, jak wyżej, albo na jednym dużym talerzu (każdy sobie nałoży), albo na kilku osobnych talerzykach.
Nic nowego nie wymyśliłam, ale ta włoska sałatka jest po prostu pycha :)

Uwagi:

Jest to o tyle fajne, że trzeba się przejmować proporcjami sładników. Ma być po równo plasterków pomidorów i mozarelli - ładnie wygląda, jak wszystkie są okrągłe i podobnej wielkości. Oliwki pełnią rolę bardziej dekoracyjną.
A im tego więcej zrobisz, tym więcej osób będzie się mogło zajadać :D
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.11.2004 ktoś

Może jednak lepiej zamiast ziółek prowansalskich dodać świeżą bazylię,jak myślisz? Pozdrówka

Zgłoś 07.11.2004 Goma

Caprese podaje sie bez oliwek a oprocz octu balsamicznego skrapiamy oliwa z oliwek. No i oczywiscie nie dodajemy ziol prowansalskich (gdzie Rzym a gdzie Krym?) tylko listki SWIEZEJ bazylii. Sal... Pokaż więcej

Caprese podaje sie bez oliwek a oprocz octu balsamicznego skrapiamy oliwa z oliwek. No i oczywiscie nie dodajemy ziol prowansalskich (gdzie Rzym a gdzie Krym?) tylko listki SWIEZEJ bazylii. Salatka ta wszak swym kolorem ma odzwierciedlac kolory wloskiej flagi. Cudowna do lekkiego bialego wina....

Zgłoś 10.11.2004 Hania-Kasia

Uwielbiam sałatkę caprese i bardzo często ją jem, ale nie wyobrażam jej sobie bez oliwy z oliwek i świeżej bazylii.

Zgłoś 16.12.2004 Alhana

Ja Caprese jadam wylacznie z bazylia a bez oliwek, jedyne co to musze to ja przyprawic sola i pieprzem

Zgłoś 13.07.2005 anicaz

caprese, wielkie mi mecyje, niesamowita potrawa, ser z pomidorem.Lepiej sie pewnie je jeśli nazywa sie przez c nie k...........

Zgłoś 28.08.2005 adziksz

jesli podaje sie przepis na starą jak swiat salatke to po co dodawac udziwnienia takie jak oliwki i ziola prowansalskie, nie mowiac juz o occie. Caprese-to pomidory z mozarella i oliwa z oliwek ... Pokaż więcej

jesli podaje sie przepis na starą jak swiat salatke to po co dodawac udziwnienia takie jak oliwki i ziola prowansalskie, nie mowiac juz o occie. Caprese-to pomidory z mozarella i oliwa z oliwek oraz bazylia.A po co nazywac "caprese"cos co ma inny sklad.To lepiej nazwac przepis po swojemu.

Zgłoś 22.11.2005 ewiczka

ma wizję, to niech się rozwija kulinarnie...a Wy tylko marudzicie...

Zgłoś 08.03.2006 KAsiunia

Po pierwsze :

mozzarella - lepiej rwać rękami ale jak kto woli

Po drugie:

bazylia - dużo

Po trzecie :

oliwa z oliwek i ocet balsamiczny KONIECZNIE !!!

P... Pokaż więcej

Po pierwsze :

mozzarella - lepiej rwać rękami ale jak kto woli

Po drugie:

bazylia - dużo

Po trzecie :

oliwa z oliwek i ocet balsamiczny KONIECZNIE !!!

Po czwarte:

pokrojow\ne suszone pomidory

Po piąte :

niech się przegryzie z pół godziny

PYCHA !!!

Zgłoś 23.03.2006 Makucha

A czy MUSI byc koniecznie bazylia? Nie można jej zastąpić np. pietruszką? Nic na to nie poradzę, nie znoszę bazylii...

Zgłoś 27.10.2007

Do tego jeszcze ciabata z pesto

Zgłoś 10.01.2008 Demerin

caprese powinno się przegryżć w lodówce z godzine polać octem winnym z oliwą z oliwek w stounku 1:2 pomidory świeże ze skórką ( koniecznie) chodzi cośo zachowaniu smaku jak się będą w lodówce &q... Pokaż więcej

caprese powinno się przegryżć w lodówce z godzine polać octem winnym z oliwą z oliwek w stounku 1:2 pomidory świeże ze skórką ( koniecznie) chodzi cośo zachowaniu smaku jak się będą w lodówce "kisić"

Zgłoś 16.06.2008 Misiek

profanacja... jak mozna taka herezje opowiadac?! caprese z oliwkami, bez bazylii i oliwy??!! zanim zaczniesz wypisywac takie bzdury i niszczyc włoską tradycje, moze najpierw poczytaj troche na t... Pokaż więcej

profanacja... jak mozna taka herezje opowiadac?! caprese z oliwkami, bez bazylii i oliwy??!! zanim zaczniesz wypisywac takie bzdury i niszczyc włoską tradycje, moze najpierw poczytaj troche na temat prawdziwej włoskiej kuchni, polecam chocby wikipedię :)

a jesli lubisz ulepszac oryginalne przepisy to zostaw sobie to dla siebie jako "tajemnice dobrego smaku" hehe a nie wypisuj na forum...

Zgłoś 16.06.2008 Misiek

dla Demerina... :)

jesli masz ochote na cos kiszonego to sobie kapuste ukis, ale nie Caprese, po wlozeniu do lodowki zniszczysz caly smak i aromat, to nie jest tak jak z ciastem kruchym :... Pokaż więcej

dla Demerina... :)

jesli masz ochote na cos kiszonego to sobie kapuste ukis, ale nie Caprese, po wlozeniu do lodowki zniszczysz caly smak i aromat, to nie jest tak jak z ciastem kruchym :P

jak wiadomo pomidory sa najlepsze kiedy sa cieple doslownie ogrzane sloncem, zerwane ze straczka... ponadto po chwili "kiszenia" (heh dobrze powiedziane) w lodowce, salatka bedzie nieapetycznie wygladac i caly urok sie ukisi :)

Zgłoś 16.06.2008 Misiek

dla Demerina... :)

jesli masz ochote na cos kiszonego to sobie kapuste ukis, ale nie Caprese, po wlozeniu do lodowki zniszczysz caly smak i aromat, to nie jest tak jak z ciastem kruchym :... Pokaż więcej

dla Demerina... :)

jesli masz ochote na cos kiszonego to sobie kapuste ukis, ale nie Caprese, po wlozeniu do lodowki zniszczysz caly smak i aromat, to nie jest tak jak z ciastem kruchym :P

jak wiadomo pomidory sa najlepsze kiedy sa cieple doslownie ogrzane sloncem, zerwane ze straczka... ponadto po chwili "kiszenia" (heh dobrze powiedziane) w lodowce, salatka bedzie nieapetycznie wygladac i caly urok sie ukisi :)