Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Capresse

Tekst i foto Anna 31-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
13, 5 złprosty10 min.srednia

Składniki:


2 dojrzałe pomidory, ser mozzarella - kulka 120g, oliwa z oliwek, czarne oliwki, bazylia lub oregano, zioła rustikana

Jak przyrządzić:


Pomidory obrać ze skórek, pokroić w plastry, ułożyć na dużym talerzu, żeby nie nakładały się na siebie. Posypać ziołami rustikana i delikatnie skropić oliwą z oliwek. Następnie pokroić również w plastry ser mozzarella i ułożyć na plastrach pomidorów. Skropić całość ponownie oliwą z oliwek, posypać bazylią lub oregano, ozdobić 3-6 czarnymi oliwkami.

Potrzebne przybory:


talerz, nóż, deska do krojenia :-)

Jak podawać?


Capresse najlepiej podawać z bagietką zapieczoną w piekarniku z masłem czosnkowym.

Uwagi:


Zioła rustikana kupuję w marketach. Sprzedawane są w młynkach, więc są zawsze świeżo mielone.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.02.2006 beni

Piszę sie CAPRESE przez jedno ''s'' pełana nazwa Insalata caprese

Zgłoś 28.02.2006 Kinia

ja przekładam pomidora i ser mozarella AVOCADO. Pyszna sprawa, tylko musi być sporo czosnku. Oprócz tego, że smak zyskuje na wartości to jeszcze kolorystycznie wszystko lepiej wygląda.

Zgłoś 13.03.2006 ivonne

uwielbiam, niestety w lutym dość trudne do realizacji ( szklarniowe pomidory są bez smaku :(((( )

ja zawsze mam oliwę bazyliowo czosnkową ( z litrowej butelki dobrej oliwy odlewam jej nie... Pokaż więcej

uwielbiam, niestety w lutym dość trudne do realizacji ( szklarniowe pomidory są bez smaku :(((( )

ja zawsze mam oliwę bazyliowo czosnkową ( z litrowej butelki dobrej oliwy odlewam jej nieco by zrobic miejsce, wsadzam do butelki pęczek świeżej bazylii kilka ząbków czosnku i kilka ziarenek pieprzu, zakręcam i wstawiam do szafki. Po ok 2 tygodniach oliwka już jest przeszła smakiem i aromatem ziół.

Genialna i do caprese i do wszystkiego innego co doprawiamy bazylią i czosnkiem

Zgłoś 27.02.2007 Roksana

prawda:)

Zgłoś 04.02.2007 Darek

beni.. piszę się benedykt, a pełna nazwa to Upierdliwa i Nic Nie Wnosząca Maruda Ortograficzna, prawda? :))

Zgłoś 20.03.2007 doda

darek chyle czoła

Zgłoś 06.05.2007 pati

warto dodać do oliwy octu balsamicznego w proporcji 3 łyżki oliwy 1 octu. pyszne

Zgłoś 21.03.2008 yacki

wymieszajcie oliwe, sok z cytryny i magi/sos sojowy i tym polejcie, naprawde polecam ;)