Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Carbonara oryginalna

Tekst i foto incubus 15-04-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3/420 złprosty20 min.bardzo wysoka

Składniki:

30 dag wędzonego (najlepiej jeszcze parzonego) boczku,
1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu świderki,
1 opakowanie sera mascarpone,
2 żółtka,
i kubek śmietany, najlepiej kwaśnej (np Rama),
dużo mielonego pieprzu kolorowego, pieprz czarny.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować z łyżką oliwy na sposób al dente, boczek pokroić na dość cienkie paski, podsmażyć na łyżce oliwy. Mascaropne razem ze śmietaną i żółtkami wrzucić do garnka i zagotować często mieszając, dodać boczek, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ale raczej boczek jest wystarczająco słony), wylać na makaron. Udekorować można natką pietruszki.
Smacznego!!!

Uwagi:

Im droższe mascarpone, tym lepszy sos :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.11.2008 Gosia,

Proszę o odpowiedź czy opakowanie serka mascarpone to 250g czy większe ? Z góry dziękuję

Zgłoś 18.08.2008 A...,

Pychotka!!!

Zgłoś 19.01.2010 eduszo

Czy napewno nie ser parmezan?

Zgłoś 31.10.2010 Marcin

Ta carbonara nigdy nawet nie stala obok oryginalnej... Carbonara to przepis z Rzymu. Jest trochę wariacji, ale oryginalna podstawa to - spaghetti (ew. fettuccine, rigatoni lub bucatini), ser (pe... Pokaż więcej

Ta carbonara nigdy nawet nie stala obok oryginalnej... Carbonara to przepis z Rzymu. Jest trochę wariacji, ale oryginalna podstawa to - spaghetti (ew. fettuccine, rigatoni lub bucatini), ser (pecorino romano, w ostatecznosci parmezan), guanciale (ale moze byc pancetta), zoltka (lub cale jajka) i czarny pieprz. Mieso smazymy na tluszczu (oliwa), mozemy w ostatniej fazie smazenia dodac czosnek, dodajemy makaron (al dente), nastepnie ser i duzo czarnego pieprzu. Odstawiamy na bok by lekko ostygło, dodajemy jajka i mieszamy tak by sie nie sciely (nie robimy jajecznicy!). Posypujemy reszta sera i podajemy od razu. Zadnej smietany!

Zgłoś 08.05.2016 piotr

@marcin dobrze mówisz! :) ale często przepisy są różne na 'oryginalną' carbonarę. Ważny jest też dobór makaronu - polecisz coś?

Zgłoś 14.05.2016 włoszka

@marcin też jestem ciekawa Twojej opinii apropos makaronu. Nigdy się nie zastanawiałam jaki wybrać ale teraz tak myślę że makarony we włoskich knajpach smakują dużo lepiej.

Zgłoś 15.05.2016 iwonka

No właśnie jaki makaron? Tyle jest ich dostępnych na rynku, że można oczopląsu dostać, a przecież dobry makron to podstawa w takim daniu. Ja uważam, że polskie nie umywaja sie do włoskich. niest... Pokaż więcej

No właśnie jaki makaron? Tyle jest ich dostępnych na rynku, że można oczopląsu dostać, a przecież dobry makron to podstawa w takim daniu. Ja uważam, że polskie nie umywaja sie do włoskich. niestety te drugie są o niebo lepsze.

Zgłoś 21.05.2016 Krzych

Dobrymi makaronami może pochwalić się marka primo gusto. Zawsze używam jak robię dania makaronowe i super smakuje. Są troszkę droższe ale nie dużo więc warto te kilkadziesiąt groszy dopłacić. Da... Pokaż więcej

Dobrymi makaronami może pochwalić się marka primo gusto. Zawsze używam jak robię dania makaronowe i super smakuje. Są troszkę droższe ale nie dużo więc warto te kilkadziesiąt groszy dopłacić. Dajcie znać czy Wam też tak smakują jak mi.

Zgłoś 27.05.2016 dzielna

smakują. Wybór makaronów i nie tylko maja bardzo duży. Ja ostatnio robiłam pesto i moim zdaniem o niebo lepsze od tego co kupiłam w biedronce. Jedno mam zdanie-więcej nie kupie podróbki i wole t... Pokaż więcej

smakują. Wybór makaronów i nie tylko maja bardzo duży. Ja ostatnio robiłam pesto i moim zdaniem o niebo lepsze od tego co kupiłam w biedronce. Jedno mam zdanie-więcej nie kupie podróbki i wole tak jak napisałaś kupić o pare groszy droższe ale lesze.

Zgłoś 29.05.2016 gość

Pesto to ja kupuje zawsze z primo gusto. Uczepiłam sie tej firmy odkąd zjadłam u swojej koleżanki zwykly makaron z sosem. Makaron był lekko twardy i nie sklejał sie. Smak bardzo dobry, nadajacy ... Pokaż więcej

Pesto to ja kupuje zawsze z primo gusto. Uczepiłam sie tej firmy odkąd zjadłam u swojej koleżanki zwykly makaron z sosem. Makaron był lekko twardy i nie sklejał sie. Smak bardzo dobry, nadajacy sie do kazdego dania które przyrządzam.

Zgłoś 12.06.2016 pirri

Też lubię tą markę. Cenie ja głównie dlatego że ma 'czysty' skład. Żadnych chemikaliów jak to się zdarza innym markom. Lubię też sosy pomidorowe od nich :)

Zgłoś 06.07.2016 Klauducha

A jeszcze ostatnio widziałam, że wypuścili nowe sosy - arrabbiatę, boloński i klasyczny do spaghetti. Jeszcze nie próbowałam ale czeka na porę gotowania :)