Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Carbonara

Tekst i foto grucha1302 28-11-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
---15 min.-

Składniki:

100-150g boczku,
czosnek śmietana (najlepiej kremowa) - 250ml,
2 żółtka,
20g sera coregio,
5 listków świeżej bazylii,
szczypta rozmarynu,
sól,
pieprz,
makaron

Jak przyrządzić:

Boczek kroimy w kostkę i zarumieniamy na patelni z rozgrzaną oliwą, dodajemy połowę śmietany.

Całość dusimy na małym ogniu około 10 minut tak, aby nie dopuścić do zważenia.

Pozostałą śmietanę mieszamy z żółtkami oraz serem.

Po wymieszaniu dodajemy na patelnię, całość dusimy na małym ogniu tak, aby nie ścięło nam się jajko i śmietana.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Danie podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem i posypujemy świeżą bazylią.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.