Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Carbonara rodem z Włoch

Tekst i foto Zuziu 01-04-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty20 min.-

Składniki:

paczka makaronu spaghetti, dwie garści drobno pokrojonej pancetty (raczej niemożliwe do kupienia w Polsce - w ostateczności nada się też boczek), 4 żółtka, 4 łyżki śmietany, ok. 3 garści startego parmezanu, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

MAKARON:
wstaw wodę, wlej do niej około 2 łyżki oliwy z oliwek i wsyp 2 łyżeczki soli. Gdy zawrze, wrzuć makaron. Ugotuj go tak, aby był al dente.

SOS:
dokładnie wymieszaj żółtka w misce. Wsyp parmezan, wlej śmietanę i jeszcze raz wymieszaj. Na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż boczek/pancettę. Do odcedzonego makaronu wlej 2 łyżki oliwy i, gdy boczek będzie już dobrze wysmażony, wrzuć go na patelnię i wymieszaj. Pozwól mu się podgrzać, po czym wolno wlej żółtka z parmezanem i śmietaną na patelnię, ciągle mieszając. Po ok. 30 sekundach zdejmij z gazu i dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Jak podawać?

Ze startym parmezanem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.02.2012

ktos zapomnial o czosnku swierzym i natce pietruszki :)

Zgłoś 01.04.2012 Pitbullka

Ktoś zapomniał o wywaleniu "r" z wyrazu "swierzy" i kropce nad zet.Z pietruszką,owszem,owszem,smaczniejsze;)