Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Carpaccio z wołowiny

Tekst i foto Ebernasty 23-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni20 min.średnia

Składniki:

polędwica wołowa 250 g, kapary marynowane 80 g, parmezan Gran Padano 50 g, cebula czerwona 1 szt., 4 pomidorki koktajlowe, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek ekstra vergine, zioła prowansalskie, pieprz czarny

Jak przyrządzić:

Polędwicę należy najpierw lekko zamrozić (aby potem łatwiej pokroić), następnie kroimy ją w jak najcieńsze plastry i układamy na całej powierzchni dużego talerza, posypujemy startym parmezanem, rzucamy kapary. Cebulę kroimy w drobną kostkę i robimy małe kółko na środku talerza, pomidorek koktailowy kroimy na cztery i układamy na cebuli, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i zioła prowansalskie mieszamy razem (najlepiej w słoiczku, otrzymamy wtedy jasny sos) i polewamy cienkim strumieniem całą potrawę, na koniec posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem, podajemy z grzankami z masłem czosnkowym.
Smacznego!

Potrzebne przybory:

ostry nóż (ewentualnie krajalnica)

Jak podawać?

Podajemy jako przystawkę przed daniem głównym, miłym dodatkiem będzie wytrawne czerwone wino.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.10.2008 ebernasty

Do słońce.

Jeżeli Tobie nie smakuje nie znaczy, że jest niesmaczne. Carpaccio robi się praktycznie z każdego czerwonego mięsa. Radzę sie doszkolic i dopiero potem pisać. Małe wyjaśnienie ... Pokaż więcej

Do słońce.

Jeżeli Tobie nie smakuje nie znaczy, że jest niesmaczne. Carpaccio robi się praktycznie z każdego czerwonego mięsa. Radzę sie doszkolic i dopiero potem pisać. Małe wyjaśnienie poniżej.

Carpaccio – danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.

Zgłoś 05.04.2007 Ebernasty

Trochę zmodyfikowałem ten przepis. Jak ktoś lubi troche ostrzej można dodać trochę (ok 2 łyzeczki na talerz) marynowanego zielonego pieprzu. Potrawa nabiera innego wymiaru.

Goraco polecam... Pokaż więcej

Trochę zmodyfikowałem ten przepis. Jak ktoś lubi troche ostrzej można dodać trochę (ok 2 łyzeczki na talerz) marynowanego zielonego pieprzu. Potrawa nabiera innego wymiaru.

Goraco polecam.

Zgłoś 02.11.2007 DG

Ciekawy opis składnika "parmezan Gran Padano", chyba nigdy nie miał kontaktu z tymi dwoma włoskimi serami.

Parmezan to najsłynniejszy ser na świecie, wytwarzany w okolicach Parm... Pokaż więcej

Ciekawy opis składnika "parmezan Gran Padano", chyba nigdy nie miał kontaktu z tymi dwoma włoskimi serami.

Parmezan to najsłynniejszy ser na świecie, wytwarzany w okolicach Parmy, stąd nazwa "Parmigiano reggiano".

Ser Grana Padano jest wytwarzany na równinie padańskiej (Piemont, Lombardia, Wenecja Euganejska i prowincje Trydent, Bolonia, Ferrara, Forli, Piacenza i Rawenna).

Określenie "grana" znaczy ser twardy, i odnosi się do obu gatunków.

Włosi wyraźnie je rozróżniają, i warto się do tego stosować.

Pozdrawiam autora: Parmigiano, Padano, Arrivederci.

Ciao !

Zgłoś 27.10.2008 słońce

ja znam troche inny przepis,a pozatym to jest obrzydliwe.musiałam popijac duza iloscia coca coli zeby przelknac caly talerz surowego miesa.

Zgłoś 27.10.2008 słońce

Dodam jeszcze ze carpaccio jest tylko i wyłącznie z wołowiny wiec nazwa jest bezsensu.To tak jakbym napisała mleko krowie z krowy.