Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Carrpacio z łososia wędzonego

Tekst i foto Zając 23-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215-20 złprosty10-15 min.średnio dużo

Składniki:

- łosoś wędzony, ok. 200-300 gram (dzwonki lub płaty),
- sałata lodowa - główka,
- sos Knorra do sałatek (w proszku) - paprykowy lub włoski,
- 2 cytryny,
- 3-4 ząbki czosnku,
- bagietka,
- odrobina masła na na bagietkę.

Jak przyrządzić:

Sałatę dobrze opłukać i w kształcie kielichów ułożyc na talerzach; sos wg przepisu przygotować dodając 2-3 ząbki czosnku rozgniecione i wcisnąc przynajmniej pół cytryny.

Łososia podzielić na drobiny i wypełnić nim kielichy sałaty; wszystko to polać wcześniej przygotowanym sosem.

Potrzebne przybory:

Wyciskacz do czosnku, korkociąg do wina.

Jak podawać?

Na zimno!

Uwagi:

Danie dla dwojga podane z lampką wina i przy świecach, zagryzane świeżą bagietką buduje wspaniałą atmosferę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.12.2004 Elle

To raczej tatar z łososia a nie carrpacio

Zgłoś 17.12.2004 Wiesia

Brzmi romantycznie, szczególnie po tych 4 ząbkach czosnku

Zgłoś 17.01.2005 ruszomir

Z całym szacunkiem, ale jak można zaprawiać łososia wędzonego sosem knora z paczki (sic!).

carpacio -

łososia kroimy w cieniutkie jak papier płaty, ukladamy w sposób dowolny na du... Pokaż więcej

Z całym szacunkiem, ale jak można zaprawiać łososia wędzonego sosem knora z paczki (sic!).

carpacio -

łososia kroimy w cieniutkie jak papier płaty, ukladamy w sposób dowolny na dużym talerzu (np. promieniście), posypujemy parmezanem (może być dowolny drobniutko starty ostry ser), kładziemy na tależu ósemki sparzonej cytryny, przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Konsumujemy zakrapiając bezpośrednio przed włożeniem do ust cytrynką, do tego winko, wytrawne, proponuję białe mimo wszystko.

Tak samo można przygotować dobrą wędzoną polędwicę - też pychota!

Zgłoś 20.01.2005 Eliza

Super przekąska do wina polecam

Zgłoś 27.01.2005 kailalia

carpaccio robi sie z surowego lososia lub z surowej poledwicy,mnaceruje sie w sosie z oliwy i duzej ilosci soku z cytryny'

Zgłoś 09.05.2005 Martana

Bezimienny, masz racje, carpaccio z lososia wedzonego brzmi troche jak wegetarianski schab ze sliwka. Przepis jednak jest dobry, ja bym tylko proponowala nazwe w stylu Lososiowy Kielich, chyba l... Pokaż więcej

Bezimienny, masz racje, carpaccio z lososia wedzonego brzmi troche jak wegetarianski schab ze sliwka. Przepis jednak jest dobry, ja bym tylko proponowala nazwe w stylu Lososiowy Kielich, chyba ladniej, co? :)

Zgłoś 01.08.2005 smaczny

najwazniejszy w tym wszystkim jest noz,bardzo cienkon kroimi a moze nie kroimim ale nacinami,macznego

Zgłoś 29.10.2005 witoosreda

carpacio z lososia musi byc troszke schlodzone conajmniej przez 24 h podaje sie je na zimno ale nie z jakimis salatami to musi byc sorowa rybka a nie jakies gadzety do tego

Zgłoś 11.01.2006 Kotek

Kolego gramów, a nie gram łososia!!!!!

Zgłoś 22.03.2006 zenek

o tak na 30 dkg łososia wędzonego 3-4 ząbki czosnku hmm

rozumiem czonek w tej ilości to zamiast antybiotyku !!

Zgłoś 08.06.2006 Jula

Nie daje sie czosnku, bo zabije smak. Nie odzownym skladnikiem

sa kapary i tarty w cienkie platy parmezan. No i oczywiscie bagietka (czosnkowa jak najbardziej). PYCHOTKA!!!!!!!!!

Zgłoś 21.06.2006 MAx

Marnotrastwo wedzonego lososia !!!1

Zgłoś 11.07.2008 ewi

polecam wędzonego łososia z kaparami!! pyyyycha

Zgłoś 09.09.2009 patryk 80

Uwielbiam zjesc cztery zabki czosnku z moja dziewczyna...

Zgłoś 11.01.2011 pl

sos knor w proszku... -_- rownie dobrze mozesz kupic pulpety w sloiku. wyjdzie tak samo chujowe a wydasz 10 razy mniej.

Zgłoś 29.10.2011 marcelina

z tego co ja wiem to używamy takiej zalewy jak do carrpacio z polędwicy wołowej, czyli oliwy najlepiej truflowej, ocet balsamiczny, rozmaryn, podajemy z rukola, parmezanem, kaparami i oliwkami <... Pokaż więcej

z tego co ja wiem to używamy takiej zalewy jak do carrpacio z polędwicy wołowej, czyli oliwy najlepiej truflowej, ocet balsamiczny, rozmaryn, podajemy z rukola, parmezanem, kaparami i oliwkami

Zgłoś 24.02.2014 Rudex

Eee tam czosnek nie starszny. Przepis fajny, bo z łososiem wędzonym, a jak wiadomo jest on dokonałym źródłem kwasów omega3