Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Casarecce ala pikante

Tekst i foto Justyna 28-02-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4-prosty25 -30 min.-

Składniki:

opakowanie makaronu casarecce, 1 pierś z kurczaka, 1 papryczka chili czerwona, 1 garść świeżego szpinaku, 130 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki przecieru z chili lub papryki, sol, pieprz, papryka słodka w proszku, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy do tego śmietankę. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około minute. Następnie z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno ja kroimy. Dodajemy papryczkę oraz liście szpinaku do kurczaka ze śmietanką. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i odrobina słodkiej papryki w proszku i ziołami prowansalskimi. Podgrzewamy 2-3 minuty. Na koniec do sosu dodajemy 1,5 łyżki przecieru z papryki(ewentualnie może być to łyżka przecieru pomidorowego). Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu około minuty. Makaron casarecce (równie dobrze każdy inny) gotujemy z osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju, tak by nie był zbyt miękki. Odcedzony makaron dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy. I gotowe.

Jak podawać?

Podajemy zaraz o przygotowaniu. Można przyozdobić listkiem świeżej bazylii.

Uwagi:

Do tej potrawy sprawdzają się grubsze makarony. Szpinak mrożony się nie sprawdza.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.