Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Casserole

Tekst i foto lencia 01-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni120 min.?

Składniki:

100 g wołowiny bez kości,
łyżka mąki pszennej,
papryka mielona,
sól, pieprz,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
50 g cebuli,
100 g marchewki,
1/2 łyżeczki masła,
1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%,
kilka suszonych śliwek bez pestek,
natka pietruszki

Jak przyrządzić:

Mięso umyć, pokroić w kawałki. Obtoczyć w mące, papryce, pieprzu, soli i usmażyć na oliwie w garnku. Marchew i cebulę umyć, obrać i pokroić. Do mięsa dodać pokrojone warzywa. Z reszty mąki i masła zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić ją w zimnej wodzie. Dodać do niej koncentrat pomidorowy i całość dodać do mięsa. Garnek z mięsem przykryć i wstawić na dwie godziny do piekarnika. Podlewać wodą w razie potrzeby. Śliwki namoczyć i na godzinę przed wyjęciem garnka z piekarnika dodać je do mięsa. Po wyjęciu posypać natką.

Jak podawać?

Potrawę najlepiej podawać z ryżem.

Uwagi:

Garnek musi nadawać się do piekarnika. Można użyć również naczynia żarodpornego.

Czas przygotowania:

Potrawa jest bardzo smaczna i wypróbowana, dlatego polecam z czystym sumieniem
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.09.2007 Angela

Casserole naprawdę dobre.Moja osobista wariacja to casserole z kurczaka i pieczarek.Aha i ja serwuję ta potrawę z makaronem,bo oboje z męzem uwielbiamy makaron. Polecam wszystkim, ktorzy lubią s... Pokaż więcej

Casserole naprawdę dobre.Moja osobista wariacja to casserole z kurczaka i pieczarek.Aha i ja serwuję ta potrawę z makaronem,bo oboje z męzem uwielbiamy makaron. Polecam wszystkim, ktorzy lubią smaczne sosy.:))