Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cebula złocista

Tekst i foto Zuza Gałuszka 09.06.2010

Warzywa z grilla nie tylko dla jaroszy! Pieczona cebula stanowi idealny dodatek do grillowanych mięs. Warto poświęcić trochę czasu, by ją przygotować, zwłaszcza, że wygląda naprawdę smakowicie. Ciekawy pomysł dla poszukujących nowych kulinarnych rozwiązań. Uczta grillowa zwykle składa się z tych samych, ulubionych dań. Raz na jakiś czas warto dodać coś nowego.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty15 min.średnia

Składniki:

4 duże cebule,
¼ szklanki miodu,
2 ząbki czosnku,
10 dag pleśniowego sera,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Jak przyrządzić?

Cebule obieramy i kroimy na połówki.

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z miodem.

Przygotowanym sosem polewamy połówki cebul tak, by marynata dostała się między warstwy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Serek pleśniowy rozdrabniamy widelcem, mieszamy z posiekaną zieloną pietruszką.

Cebule pieczemy na grillu, kiedy żar nie będzie zbyt duży, najlepiej już po upieczeniu mięs.

Kładziemy przekrojoną płaszczyzną na dół.

Pieczemy około 10 minut, po czym zdejmujemy je na chwilę i nakładamy na płaską powierzchnię ser z zieleniną.

Pieczemy na grillu jeszcze przez kilka minut.

Jak podawać?

Podajemy natychmiast po upieczeniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.06.2010 uzia

mam chytrego i pazernego męża i nie obchodzi go co je byleby się najadł. Cebulę uwielbia na surowo.

Zgłoś 07.02.2011 vera

świetny pomysł! wygląda bardzo apetycznie ;) koniecznie do przetestowania ;)

Zgłoś 09.06.2010 Werona

Drogi, kulturalny miłośniku cebuli. Gdybyś widział cebulę, wiedziałbyś, że ma warstwy. Jak się na jakiś czas da cebuli spokój, to siłą rzeczy, to czym się ją posmnaruje, dostanie się do jej wnęt... Pokaż więcej

Drogi, kulturalny miłośniku cebuli. Gdybyś widział cebulę, wiedziałbyś, że ma warstwy. Jak się na jakiś czas da cebuli spokój, to siłą rzeczy, to czym się ją posmnaruje, dostanie się do jej wnętrza. Nikt nie napisał, że marynata ma przegryźć cebulę na wskroś. Warzywko ma złapać smak. Czy to wyjaśnienie ci wystarcza?

Zgłoś 09.06.2010 gościu

Jak marynata może się dostać między warstwy świeżej przekrojonej na pół cebuli???

Widziałaś może kiedyś cebulę?????

Zgłoś 09.06.2010 Fiona

gościu - ale ... z Ciebie

Zgłoś 09.06.2010 gościu

Droga Werono, nie, nie wystarczy. Bo i wystarczyć nie może. I owszem czasem robię parę słoików marynowanej cebulki, i nie przeczę, że jak się jej da trochę czasu... Radzę zerknąć na ten przepis ... Pokaż więcej

Droga Werono, nie, nie wystarczy. Bo i wystarczyć nie może. I owszem czasem robię parę słoików marynowanej cebulki, i nie przeczę, że jak się jej da trochę czasu... Radzę zerknąć na ten przepis i jakikolwiek na marynowaną cebulę.

I czytać ze zrozumieniem

Zgłoś 09.06.2010 dziadek

do gościu:

Nie klnij. Może czytają to dzieci? Co masz za problem z warstwami cebuli?

Wiadomo że od cebuli, to się kuli. Więc nie jedz. Po prostu.

Zgłoś 09.06.2010 dziadek

Oooo! Pojawił nam się na forum dyslektyk, dysgrafik, dysortografik czy cholera wie co tam jeszcze!

Zgłoś 09.06.2010 Raz Putin

Proszę ?

Zgłoś 11.06.2010 karolinka?

Dlaczego Wy na tym forum jestescie tacy WREDNI?

Pozdrawiam zlosliwcow!!!!

Zgłoś 11.06.2010 620

a moze tak brazowy ogorek z grilla ? smieszne sa te bezwartosciowe przepisy :P

Zgłoś 11.06.2013 Obzarciuch

Zpraszam na http://obzarciuch.bloog.pl/

Zgłoś 11.06.2013 Obzarciuch

Zpraszam na http://obzarciuch.bloog.pl/

Zgłoś 11.06.2013 Obzarciuch

Zpraszam na http://obzarciuch.bloog.pl/

Zgłoś 04.05.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 04.05.2014 ania

ależ to musi być dobre... z serem pleśniowym, bajka... http://winoiser.com/kategoria-produktu/sery/

Zgłoś 05.05.2014 gość

najlepsze grille ogrodowe: http://www.fresh-ranking.pl/413-grille-ogrodowe-ranking