Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cebulada

Tekst i foto Tomasz Morus z Walcza 03-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
64 złprosty20 min.?

Składniki:

1 kg cebuli,
- 0,5 wędlin,
- 2 łyzeczki ketchupu kotlin,
- sol,
- pieprz,
- papryki slodka i ostra do smaku,
- 2 lyzeczki majeranku.

Jak przyrządzić:

Cebulę obrać, pokrajać wedle gustu, tak samo robimy z wędlinami i podsmażamy wedliny, dodajemy cebulę + przyprawy. Smażymy następnie, dusimy dodajemy kethup i gotowe. Zyczę dobrej zabawy i smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.01.2004 Bobik

Ja dokładam ugotowane ziemniaki.Spróbuj.Twój przepis pozwala na wiele,lecz sam w sobie ,,numerro uno,,

Zgłoś 05.02.2004 Hania-Kasia

Danie jest z pewnością smaczne, ale co ma ono wspólnego z kuchnią włoską?

Zgłoś 08.02.2004 emptywords

1 kg cebuli.... YYYYY a potem 3 kilo czegos na zgage :)

Zgłoś 13.02.2004 Ania_Z

Często z moim chłopakiem robimy podobne danie tylko dajemy mniej cebuli a dodatkowo podsmażamy na patelni a później dusimy tez paprykę(ile kto chce).Doradzam dość długie duszenie wszystkiego,gdy... Pokaż więcej

Często z moim chłopakiem robimy podobne danie tylko dajemy mniej cebuli a dodatkowo podsmażamy na patelni a później dusimy tez paprykę(ile kto chce).Doradzam dość długie duszenie wszystkiego,gdyż wtedy cebula z papryczką robią się naprawde mięciutkie(rozpływają się w ustach),a na sam koniec dodać ketchupu i dusić 3 minutki.Jest smaczne i bardzo sycące!!!

Polecam każdemu i pamiętajcie żeby nie przesadzać z ketchupem!

Zgłoś 12.05.2004 van_zant

Nie cierpie miekkich warzyw - to juz lepiej zmiksowac na papke. Ludzie - polecam wizyte u stomatologa. A jak nie to dbajcie o zeby tak zeby mozna bylo jesc surowe te warzywa. A jak nie to zkupuj... Pokaż więcej

Nie cierpie miekkich warzyw - to juz lepiej zmiksowac na papke. Ludzie - polecam wizyte u stomatologa. A jak nie to dbajcie o zeby tak zeby mozna bylo jesc surowe te warzywa. A jak nie to zkupujcie "BOBO FRUIT" i delektujcie sie tą pulpą.

Zgłoś 17.01.2005 Buahahaha

Echh kuchnia włoska to brzmi dumnie. Ten przepis mogę tylko udoskonalić. Dolewam pół wiadra wody i mam zupę cebulową a przepis ten nazywa się ZUPOZA - CEBULOZA lub ZUPINA - CEBULINA albo jeszcze... Pokaż więcej

Echh kuchnia włoska to brzmi dumnie. Ten przepis mogę tylko udoskonalić. Dolewam pół wiadra wody i mam zupę cebulową a przepis ten nazywa się ZUPOZA - CEBULOZA lub ZUPINA - CEBULINA albo jeszcze jakoś tak.....

Zgłoś 22.07.2005 Miodek

Ja dodaję ze 2-3 jajka i robię to bez keczupu, bo ... NIE LUBIĘ! Smacznego!

Zgłoś 30.08.2005 Bez przesady

ja poprostu daje duzo mniej cebuli ale zeby odrazu rzucac miesem w ten przepis i sie nasmiewac to przesada...wymyslcie lepszy i smaczniejszy najpierw!!

Zgłoś 06.04.2006 Riana

Żadna rewelacja, ale smaczna i prosta czyli:

Cebula z jajkiem.

SKŁADNIKI:

jakieś 1/2 kg cebuli,

1-2 jajka,

majeranek,

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
... Pokaż więcej

Żadna rewelacja, ale smaczna i prosta czyli:

Cebula z jajkiem.

SKŁADNIKI:

jakieś 1/2 kg cebuli,

1-2 jajka,

majeranek,

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

cebulę posiekać w piórka,

na patelnię wlać odrobinę oleju, podgrzać, dodać pieprz, kiedy się ‘zapieni’ wrzucić cebulę , zrobić mały ogień.

Posypać obficie majerankiem, dodać odrobinkę cukru (ok. 1/8 łyżeczki) i podlać troszkę wodą (ciepłą, by nie wypaczyć patelni), aby cebula nie przypaliła się. Chwilę dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszać.

Kiedy cebula już jest miękka i szklista (unikać zbrązowienia cebuli) wbić jajka i posolić.

Gotowe.

Jeść z chlebem i np. podsmażoną kiełbasą.

Smaczna jest cebula bez jajka, jak również, jeśli zmieni się proporcje, to jajka z cebulą, czyli jajecznica z cebulką.

Zgłoś 18.02.2007 Ama

Poziom niektórych komentarzy jest przerażający...Po pierwsze, to chyba niektórzy nie wiedzą, że podsmażona cebulka sporo traci na objętości. Po drugie, w przepisie wyraźnie jest napisane, że skł... Pokaż więcej

Poziom niektórych komentarzy jest przerażający...Po pierwsze, to chyba niektórzy nie wiedzą, że podsmażona cebulka sporo traci na objętości. Po drugie, w przepisie wyraźnie jest napisane, że składniki są na 6 osób! Przecież nikt Wam nie każe jeść kilograma cebuli na raz! Więc nie wiem, w czym tkwi problem... A że przepis prosty- to chyba tym lepiej. Ja proponuję zamiast ketchupu dać koncentrat pomidorowy z odrobiną soku pom. i- jeśli lubicie pikantną kuchnię- parę kropli sosu Tabasco :)

Zgłoś 14.03.2007 ANia

o kurde. ale to musi byc pikantne -_- blee jak dla mnie!!