Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cebulki w sosie pomidorowym

Tekst i foto Pecha 03-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.średnia

Składniki:

małe cebulki, przecier pomidorowy, kostka rosołku, przyprawy według upodobania, np. zioła prowansalskie,
bułka, masło extra

Jak przyrządzić:

Cebulki obieramy i kroimy na pół, gotujemy na parze lub w głębokiej patelni z grubym dnem z niewielką ilością wody, pod przykryciem dość krótko, żeby się nie rozgotowały. Następnie wykonujemy sos: mieszamy rosołek, wodę, przecier pomidorowy i przyprawy, na koniec oprószyć mąką, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek.
Cebulki polewamy sosikiem i krótko dusimy.
Z bułki wykonujemy grzanki: kroimy bułkę w drobną kosteczkę, dajemy masło na patelnię, uważać, żeby nie przypalić. Wrzucić grzanki i podsmażyć na złoty kolor.
Danie na talerzu udekorować natką pietruszki, grzanki podawać osobno, a do picia najlepsze piwko. Smacznego!

Uwagi:

Cebulki mogą być całe, jeżeli są bardzo małe, takie właśnie najlepsze.
Sosu nie robić zbyt dużo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.11.2006 Ala

Bardzo smaczne! Zawsze lubiłam cebulę, ale nie wiedziałam, że tak fajowo smakuje po ugotowaniu na parze. Wiem, że to ma być danie bez mięsa, ale chyba następnym razem dodam sobie podsmażoną i po... Pokaż więcej

Bardzo smaczne! Zawsze lubiłam cebulę, ale nie wiedziałam, że tak fajowo smakuje po ugotowaniu na parze. Wiem, że to ma być danie bez mięsa, ale chyba następnym razem dodam sobie podsmażoną i pokrojoną parówkę (jakoś tak dopełni), a całość posypie serem żółtym. Ser jest dobry na wszystko :D:D Polecam i dzięki za przepis. (Dodam, że danie tanie i sycące - jednym słowem w sam raz dla studenta na koniec miesiąca :D)