Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cebulowa (kremowa)

Tekst i foto Krzysiek 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty20 min.średnia

Składniki:

- trochę ziemniaczków (np. 0.5 kg),
- trochę cebulki (np. 4 duże),
- wywar z jarzyn (może być z kostki - 2 szt.),
- sól,
- pieprz,
- bazylia (nie obowiązkowa),
- ser ok. 20 dkg,
- grzanki.

Jak przyrządzić:

Ziemniaczki obrać, umyć, pokroić w kostkę (szybciej się ugotuje) i wrzucić do gara - ugotować.
Cebulke pokroić, wrzucić na patelenkę i podsmażyć na złoto (nigdy nie wiem jak to jest, ale tak się mówi ;). Wywar zagotować, wrzucić ziemniaczki, wrzucić cebulkę, popieprzyć i posolić, można dodać bazylię i chwilkę pogotować. Odstawić od ognia - zmiksować, lub przetrzeć przez sitko. Ser zetrzeć.
Podawać posypane serem i grzankami (może być tylko serem).

Potrzebne przybory:

Nóż, deseczka do krejenia, patelenka, garczek na ziemniaczki, garczek na zupę, mikser lub sitko.

Uwagi:

Pychota. Dzieci jedzą z podwójną dokładką.
Ilość ziemniaków i cebuli - praktycznie dowolna.
Im więcej ziemniaków tym bardziej kremowa. Im więcej cebuli tym bardziej smakowa ;). Tylko z tą cebulką nie przesadzajmy - coby nasz żołądek nie wrzeszczał.
aaa... WYŁĄCZYĆ KOMPLIKATOR - nie dodawać marchewek i innych selerów (próbowałem) - psuje się smak ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.07.2003 kucharz

a ja tam wolę z marcheweczką, porem i śmietanką

Zgłoś 24.01.2003 Smakosz

Pyszna zupka !

Wkradła się na stałe do mojego menu !

Zgłoś 16.01.2003 rolcia

a ja dodaję jeszcze czosnek...

Zgłoś 07.01.2003 Bożka

zupa pychotka!!!!! bardzo ją lubie ale z drobniutkimi zacierkami (bez ziemniaków) .

Zgłoś 07.11.2002 gregor

Ja do zupy cebulowej nie dodaję ziemniaków. Czasami trochę śmietany z żółtkiem. Obowiązkowo przyprawiam białym pieprzem.

Zpomniał bym... białe wino, jeję je litrami.. :-).

Twardy ... Pokaż więcej

Ja do zupy cebulowej nie dodaję ziemniaków. Czasami trochę śmietany z żółtkiem. Obowiązkowo przyprawiam białym pieprzem.

Zpomniał bym... białe wino, jeję je litrami.. :-).

Twardy tarty ser żółty, grzanki - to standard. Można posypać siekanym szczypiorkiem - dla oka.

Zgłoś 31.10.2002 Orszulka

Krzysku,

bardzo milutki przepis:)) Nawiasem mowiac moja ukochana zupa -chyba dlatego chcialam podgladnac jak ja INNI gotuja. Ja miksuje jedynie ziemniaki a cebulke "na zloto" :)... Pokaż więcej

Krzysku,

bardzo milutki przepis:)) Nawiasem mowiac moja ukochana zupa -chyba dlatego chcialam podgladnac jak ja INNI gotuja. Ja miksuje jedynie ziemniaki a cebulke "na zloto" :) zostawiam bez zmietoszenia.

Taka mnie wziela chetka na ta zupe ze dzis na moim stole zagosci wlasnie ona. Dzieki za podpowiedz

Orszulka

Zgłoś 31.10.2002 Mrówka

No no... smaczniutko wygląda. Zwłaszcza gdy mężczyzna gotuje...

Zgłoś 18.09.2003 usia

zrobiłam zgodnie z przepisem i mi gar wyszedł -bosska

Zgłoś 27.10.2003 azurytka/ania

pomimo chorej mojej reki zupa wyszla super i smak taki jaki kiedys jadlem w restauracji czysta rewela i u mnie tez prosili o dokladke , ale jeszcze sproboj ja zapiec z grzankami i serem zoltym w... Pokaż więcej

pomimo chorej mojej reki zupa wyszla super i smak taki jaki kiedys jadlem w restauracji czysta rewela i u mnie tez prosili o dokladke , ale jeszcze sproboj ja zapiec z grzankami i serem zoltym w kilimkach tez jest super pozdrawiam

Zgłoś 19.02.2004 EWKA

bardzo dobra zupka ,mężowi smakowała ,następnym razem dam mniej ziemniaczków -pa pa.

Zgłoś 09.03.2004 gosia

zupka świetna,ale proponuje dodac troche tymianku-pachnie i smakuje bosko:))

Zgłoś 19.04.2004 iga

a czy ona nadaje się na jakieś specjalne okazje?

Zgłoś 19.07.2004 Anka

Mam pytanie .. jak juz wszytsko mi sie ugotuje w tym wywarze to wtedy z niego mam powyjmowac te ziemniaczki i je przetrzec na tarku luz zmiksowac?? jestesm poczatkujaca kucharka i nie bardzo sie... Pokaż więcej

Mam pytanie .. jak juz wszytsko mi sie ugotuje w tym wywarze to wtedy z niego mam powyjmowac te ziemniaczki i je przetrzec na tarku luz zmiksowac?? jestesm poczatkujaca kucharka i nie bardzo sie na tym wszytskim znam:(

Zgłoś 09.09.2004 Motylek21

Dzieki Krzysiuniu, szukalam wlasnie tego przepisu i mnie nie zawiodles...kochany ;)

Zgłoś 26.09.2004 Patrycja

Właśnie zrobiłam zupe w/g przepisu, tylko dodałam troche więcej cebuli :) zupa pyszna każdy chciał dokładkę a była robiona tylko na litr wywaru ! nastepnym razem ugotuję ze 2 litry:)

Zgłoś 05.10.2004 Magdalena

Zupa rewelacja! Hit sezonu, palce lizac i nie tylko dzieci chca, dokladki. Po zjedzeniu tej zupy ma,z stwierdzil ze byc moze mam zadatki na kucharke (dla wyjasnienia, garnki i ja to jak probowan... Pokaż więcej

Zupa rewelacja! Hit sezonu, palce lizac i nie tylko dzieci chca, dokladki. Po zjedzeniu tej zupy ma,z stwierdzil ze byc moze mam zadatki na kucharke (dla wyjasnienia, garnki i ja to jak probowanie zla,czenia nie odpowiednich strony magnesu ;) Dodalam 1 lyche, wegety bo jakis wywar mi wyszedl bezplciowy.

Zgłoś 22.10.2004 gonia

a ja robie bez ziemniakow i jest pyszna.moja jest lepsza na bankpalce lizac!!@@##$$%%^^&&*(

Zgłoś 09.11.2004 marta 62

zupka palce lizac .Polecam goraco .Pozdrowionka.

Zgłoś 05.12.2004 ślązaczka Ola

Właśnie szukałam przepisu na dobrą zupe cebulową. Skoro tak chwalicie to spróbuję jutro ugotować. Gotowałam już , ale wg innych przepisów i nie za bardzo mi smakowała, a cebula na jesienne i zim... Pokaż więcej

Właśnie szukałam przepisu na dobrą zupe cebulową. Skoro tak chwalicie to spróbuję jutro ugotować. Gotowałam już , ale wg innych przepisów i nie za bardzo mi smakowała, a cebula na jesienne i zimowe dni /czosnek oczywiście też/ to najlepsza obrona przed przeziębieniami. Pozdrawiam i dziękuję.

Zgłoś 07.12.2004 kobra

Zupka palce lizać robiłem ją zaraz po przejrzeniu twego przepisu. Robiłem ją już chyba z 10 razy extra. Polecam bo jak moim dzieciom ta zupa smakowała to musiała być EXTRA.

Zgłoś 09.12.2004 Aga

Jednym słowem pychota! Polecam!!!!!!!!!

Zgłoś 14.12.2004 Ania

Zupka była bardzo smaczna nawet bez miksowania ziemniaków, chociaż zapomniałam dodać ser. Chociaż uważam, że dobry przepis to nie wszystko, trzeba być dobrym kuczarzem. Ponieważ dobry kucharz po... Pokaż więcej

Zupka była bardzo smaczna nawet bez miksowania ziemniaków, chociaż zapomniałam dodać ser. Chociaż uważam, że dobry przepis to nie wszystko, trzeba być dobrym kuczarzem. Ponieważ dobry kucharz potrafi zrobić z niczego coś.

Zgłoś 27.01.2005 rene

Zupka super, nie miałam bazylii i dałam zioła prowansalskie Pachniało w całym domku...; polecam :)

Zgłoś 27.01.2005 afra

jestes swietnym kucharzem i ten sposob jak opisjesz jest extra powodzenia czekam na inne przepisy

Zgłoś 27.01.2005 kailalia

ide wy[robowac,komentarz po zjedzeniu!

Zgłoś 28.01.2005 szuger55

zamiast ziemiaków dwa seki topione kremowe dodać do zupy super

Zgłoś 06.03.2005 bea

zupke ugotowalam,jest przepyszna!goraco polecam

Zgłoś 09.03.2005 michasia13

Pyszna zupka wszyscy w domu sa zachwyceni a dzieciaki ja uwielbiaja!!

Zgłoś 02.04.2005 czarny

rewelka. Zagościła w moim menu na stałe.

Zgłoś 01.05.2005 Netka

smaczna i prosta zupka (skoro nawet mi się udało ją zrobić;)

rodzince bardzo smakowało

Zgłoś 17.06.2005 shamoth

Jestem zupomanem i na pewno spróbuję.:P

Zgłoś 01.08.2005 Agata

A mnie raczje nie smakuje, przy zachowaniu proporcji jakoś nie czuję aby to była cebulowa raczej zmiksowane ziemniaki czuję. Cóż nie wszystkim musi to samo smakować. Pozdrawiam.

Zgłoś 10.09.2005 mała

dodałam jeszcze troszke czosnku i jest super. polecam!

Zgłoś 24.10.2005 ania

przepyszna. prosta, nie wymaga duzo czasu ani wielkich umiejetnosci. no a przede wszystkim tania. nadaje sie na kazda okazje. kazdy chcial dokladke wiec radze od razu podwoic proporcje :)

Zgłoś 15.01.2006 olsen

are U nuts?ziemniaki do cebulowej?to może i grzybów dorzucicie..i ogorka kiszonego i musztardy troche..:)

Zgłoś 15.01.2006 olsen

ale zamiast ziemniakow jak ma być krem zamiast tradycyjna na winie lepiej (o niebo) dodać ser topiony (najlepiej ementaler, bo ma dobry posmak). a jak po francusku to na winie, grzanki i zapieka... Pokaż więcej

ale zamiast ziemniakow jak ma być krem zamiast tradycyjna na winie lepiej (o niebo) dodać ser topiony (najlepiej ementaler, bo ma dobry posmak). a jak po francusku to na winie, grzanki i zapiekać z mozarellą

Zgłoś 18.01.2006 nic

chcecie siedziec po tym godzinami na kiblu??? to polecam

Zgłoś 26.01.2006 maniak.pl

Hej!Przepis wygląda obiecująco myślę że będzie dobry jak zrobię. Mam tylko jedno pytanie:

Ziemniaki do zupy cebulowej???

Pozdrawiam!

Zgłoś 28.02.2006 misia

Rewelacyjna, ale żeby bardziej zagęścić i urozmaicić smak proponuję dodać ugotowanych, tłuczonych ziemniaków z maślaną omastą.

Zgłoś 01.03.2006 ania

wlasnie zrobiłam...jest pyszna!do tego grzaneczki, nie mialam sera wiec nie dalam,ale jest pyszna, goraco polecam...pozdrawiam

Zgłoś 12.03.2006 ypson

Ja robiłem dziś w.g Twojego przepisu, ale domownicy powiedzieli że moja cebulowa jest lepsza. Zamiast grzanek używam groszek ptysiowy i samo przygotowanie wygląda inaczej. Co do produktów też są... Pokaż więcej

Ja robiłem dziś w.g Twojego przepisu, ale domownicy powiedzieli że moja cebulowa jest lepsza. Zamiast grzanek używam groszek ptysiowy i samo przygotowanie wygląda inaczej. Co do produktów też są różnice: ziemniaki, cebula, włoszczyzna, wywar z golonki.

Zapraszam do wymiany doświadczeń

Zgłoś 03.05.2006 Martana

Bede prosta jak Andrzej Lepper i powiem krotko - TA ZUPA JEST BARDZO SMACZNA - dziekuje za aplauz i lzy uniesienia.

Zgłoś 04.05.2006 dorota

Z tego co rozumiem to najpierw gotuje ziemniaki i potem już ugotowane z podsmażoną cebulką wrzucam do wywaru? I jeszcze ma jedno pytanie jak trzeba pokroć cebule- czy to nie ma znaczenia ? pozd... Pokaż więcej

Z tego co rozumiem to najpierw gotuje ziemniaki i potem już ugotowane z podsmażoną cebulką wrzucam do wywaru? I jeszcze ma jedno pytanie jak trzeba pokroć cebule- czy to nie ma znaczenia ? pozdrawiam

Zgłoś 14.09.2006 PaulisiaW

Zupka super łatwa i szybka a przede wszystkim smaczna i naprawde mozna się najeść POLECAM

Zgłoś 21.09.2006 wikunia:)

Zupka jest naprawdę pyszna, ale dla polepszenia smaku proponuję zmienić proporcję na 3 średnie ziemniaki i 5 lub 6 cebul

Zgłoś 26.09.2006 Iga

Zupa jest fantastyczna :)

pierwszy raz robilam i jadłam cebulówkę.

Przepis banalny a potem niebo w gębie :)

Zgłoś 28.11.2006 chinka

co za języczek!:P

Zgłoś 28.12.2006

Zgłoś 29.01.2007 laik kuchenny

Zupa była przepyszna i banalnie prosta w wykonaniu!Rewelacja, wejdzie na stałe w moje zupne menu

Zgłoś 05.05.2008 Paulina

Po przeczytaniu przepisu od razu pobiegłam do kuchni z głębokim przekonaniem, że to jest właśnie to co mnie postawi na nogi w trakcie przeziębienia!! Ja podobnie jak niektórzy nie dawałam ziemni... Pokaż więcej

Po przeczytaniu przepisu od razu pobiegłam do kuchni z głębokim przekonaniem, że to jest właśnie to co mnie postawi na nogi w trakcie przeziębienia!! Ja podobnie jak niektórzy nie dawałam ziemniaków, i dodałam sporo czosnku- zmiksowanego z zupką pod koniec gotowania, żeby dał jak najwięcej aromatu :)

PYCHOTKA :)

Polecam

Zgłoś 20.09.2008 maja

najlepsza zupa

Zgłoś 14.02.2010 Anna

Pyszna zupka, polecam :)

Zgłoś 10.05.2011 aleksandra

robiłam wielokrotnie tą zupę wg. przepisu i jest naprawdę pyszna. A ser i groszek ptysiową są nieocenionymi dodatkami.

Zgłoś 13.06.2010 Aksel

marchewka, czosnek w cebulowej to Zbrodnia!

ser po starciu na dno talerza i zalać gorącą zupą (musi być dobry i drobno starty) , kleks ze śmietany (gęstej i kwaśnej).

Na dno garnka ł... Pokaż więcej

marchewka, czosnek w cebulowej to Zbrodnia!

ser po starciu na dno talerza i zalać gorącą zupą (musi być dobry i drobno starty) , kleks ze śmietany (gęstej i kwaśnej).

Na dno garnka łyżkę masła, potem cebulę dowolnie pokrojoną i niech się chwilę dusi( nie musi być złota) , wsypać pokorojone ziemniaki i zalać rosołem , bulionem. Ziemniaki mają być miękkie. Koniecznie zmiksować , wersja z pływającą cebulą jest nieapetyczna. Ja sypię pieprz na cebulę daje to wspaniały aromat.

Taką zupą zagęszczam flaki :)