Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cebulowa

Tekst i foto Anama 06-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
34 złprosty25 min.niska

Składniki:

5 szklanek rosołu (może być instant), 25 dag cebuli, 4 dag mąki, 6 dag masła, sól.

Jak przyrządzić:

Cebulę pokroić w cienkie plastry i lekko zrumienić na maśle, oprószyć mąką i na małym ogniu smażyć do zrumienienia mąki. Przełożyć do garnka, zalać rosołem, posolić i zagotować. Zmiksować.

Jak podawać?

Z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.10.2008 marta

ja do talerzy przed podaniem wrzucam do goracej zupy po plasterku serka tostowego wtedy jest wysmienita

Zgłoś 23.12.2008 Marek

Ja też bym miał pytanie jak to jest z przeliczeniem prodóktów tej zupki na łyżki?

Pozdrawiam Marek z poznania

Zgłoś 06.07.2007 Joasia

Jestem początkująca w kuchni.Szukam prostych przepisów.Jutro ugotuję Twoją zupkę.

Zgłoś 08.07.2007 Michał

Po prostu REWELKA :) pyszne i proste, zrobiłem ją z trochę wiekszej ilosci cebuli ale czerwonej. Mało majtek przez głowy nie pościągali ;)

Zgłoś 08.07.2007 Joasia

Dzięki za ten przepis.Zupka wyszła wspaniała! Proszę o więcej takich prostych i smacznych dań.

Zgłoś 19.11.2008 hania

Dlaczego przepis jest na dag. a nie na łyżki.Nie mam wagi.Łatwiej na łyżki,szklanki,Ważenie przekreśla przepis

Zgłoś 18.12.2007 rea

Pozwole sobie poradzic, jak jeszcze ta zupe uproscic:

ja nie dodaje zadnego rosolu tylko wode +kostki warzywne (bo to zupa bezmiesna).

Zgłoś 26.01.2008 innocenta

Rea mysle jednak, ze bulion z rosolu gotowanego na mięsie ma bardziej konkretny smak od zwyklych kostek rozpuszczonych w wodzie

Zgłoś 20.02.2008 iza

Zupe ugotowalam na wywarze z rosolu. Wzbogacilam ja o zabek czosnku. Pychotka!

Zgłoś 20.02.2008 Beata

hej:) ja tez dodalam czosnek i jeszcze kawalek kielbaski pokrojonej w kostke:) plus grzanki:) wysmienita i taka prosta:)

Zgłoś 24.02.2008 nates

co dokladnie w praktyce oznacza wyrazenie 'zmiksowac'?..

Zgłoś 09.09.2009 sisi

A ja mam pytanie, co zrobic w przypadku gdy zupa cebulowa jest za słodka, nijak nie moge sobie poradziec, zeby zredukowac slodki smak cebuli? Błagam o pomoc.

Zgłoś 26.02.2010 misia

ja zamiast masla robie to na smalcu ze skwarkami pychota i moja rodzinka lubi ta zupke z kasza

zupka pyszna polecam

Zgłoś 13.06.2010 Aksel

1. Jeśli nie zrumienimy cebuli nie będzie tak słodka (opcja białej cebulowej)

2. proprcje na trzy cebule jeden ziemniak (tej samej wielkości), nie trzeba dodawać wtedy mąki (lepsza bez mąk... Pokaż więcej

1. Jeśli nie zrumienimy cebuli nie będzie tak słodka (opcja białej cebulowej)

2. proprcje na trzy cebule jeden ziemniak (tej samej wielkości), nie trzeba dodawać wtedy mąki (lepsza bez mąki). rosołu wg uznania. Ja wolę gęstą, prawdziwy krem.

3. zmiksować to to samo co dawniej przetrzeć , jest to zupa krem.

4. na dno talerza nasypać wiórek sera(np gouda, parmezan) (ja używam resztek które podeschły) zmielonych w maszynce do orzechów, czy startych na tarce. Ser powienin być "tłusty" 40% . Zalać wrzącą zupą , żeby ser się stopił.

5. NIGDY czosnku , to nie jest czosnkowa !

6. Ozdobić talerz dobrą śmietaną (kwaśną) , grzanki czy gorszek "wypijają" rosół i robi się papa. Co kto lubi :) moja żona tak jada.