Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

cebulowe krążki

Tekst i foto Tadeusz 09-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni30 min.?

Składniki:

cebula, 2 jaja, mąka, bułka tarta, olej do smażenia, sól, przyprawy

Jak przyrządzić:

Z tą cebulą to jest tak: Najpierw przygotowuję cebulę (duże główki nieuszkodzone), kroję plastry, ale w taki sposób, aby można było z nich uzyskać kółka różnych rozmiarów (odrzucam "dupki"). Przygotowuję ciasto jak na omlet, a więc: (oczywiście zależy, ile cebuli chce się usmażyć) powiedzmy, że kółka z trzech dużych cebul, dwa jaja, oddzielam białko od żółtka, do żółtek dodaję 4 czubate łyżki mąki pszennej i mleka tyle, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Ucieram mikserem. Ubijam białka na sztywną pianę, dodając odrobinkę soli. Stawiam na gaz naczynie z tak zwanym głębokim tłuszczem (olej). Dodaję pianę z białek do ciasta, pieprz ziołowy, zioła (według uznania), delikatnie mieszam łyżką na jednolitą konsystencję. Wrzucam do ciasta krążki cebuli, tak aby się zanużyły całe i po kolei wyjmuję dwoma widelcami i wkładam sukcesywnie na rozgrzany głęboki tłuszcz. Po usmażeniu na złoty kolor wyjmuję krążki i układam na papierowym ręczniku do odsączenia. Są bardzo dobre jako przystawka lub dodatek do głównego dania, chociaż są kaloryczne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.01.2006 Tadeusz

Masz rację bułka tarta wkradła się z innego przepisu. A sio.

Zgłoś 10.01.2006 Martusia

Mi to pasuje do zimnego piwka. :) Dzięki za przepis.

Zgłoś 11.01.2006 sha

Fajnie do ciasta dodac sezam,albo pokruszone platki kukurydziane- żeby bardziej chrupało

Zgłoś 09.06.2006 zomer

podobnie robie male pieczarki ---- Pyszotka

Zgłoś 09.07.2006 munia

Zrobiłam właśnie te krążki, niestety razem z mężem stwierdziliśmy jednogłośnie iż nie są one dobre.

Pozdrawiam.

Zgłoś 05.10.2006 kuba

jutro robie to na obiad,zobaczymy jak wyjdzie

Zgłoś 07.07.2012 oskipisze

do Sylwii - dziewczyno nie bierz się za gotowanie! Trzymaj z dala od kuchni. Jesteś niebezpieczna

Zgłoś 09.11.2007 mniam smakosz mniam

są na prawde pyszniutkie mniam

Zgłoś 25.02.2009 Sylwia

ja mam inny lepszy przepis: 4 cebule drobno posiekać dodać 2 jajka łyżeczke proszku do pieczenia i plaska lyzeczke soli wymieszac a następnie zagęszczac ciacto mąką pszenna by ciasto nie lepilo ... Pokaż więcej

ja mam inny lepszy przepis: 4 cebule drobno posiekać dodać 2 jajka łyżeczke proszku do pieczenia i plaska lyzeczke soli wymieszac a następnie zagęszczac ciacto mąką pszenna by ciasto nie lepilo sie do rąk. następnie rozwalkowac ciasto na ok 1,5 cm gruboci wyciac krążki przy urzyciu szklanki i kieliszka. smażyć ok 5 minut do uzyskania słomkowego koloru. SMACZNEGO! Sa dużo lepsze;)

Zgłoś 09.07.2009 hensha

Sylwia wtedy to będzie papka cebulowa,a to bardzo różni się od cebulowych krążków, które są okręgiem,a nie miazgą cebulopodobną z twojego przepisu.