Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cebulowe krążki z dipem czosnkowym

Tekst i foto Zuza Gałuszka 09.09.2013

Kiedy nie mamy pieniędzy, a musimy przygotować gościom jakiś posiłek, możemy odwołać się do starego dobrego przepisu na cebulowe krążki. Poza dość oczywistymi składnikami, jak cebula, mąka czy jajko, będzie nam potrzebny kieliszek białego wina. Do dipu przydałaby się odrobina szczypiorku, ale i bez niego dip czosnkowy do maczania krążków będzie smaczny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
413 złśredni20 min.wysoka

Składniki:

3 cebule, 1 szklanka oleju. Ciasto: 1 szklanka mąki, ¼ szklanki mleka, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 jajko, sól, pieprz. Dip: ½ szklanki jogurtu, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, ew. 2 łyżki siekanego szczypiorku.

Jak przyrządzić?

Cebule obieramy, kroimy na plasterki i rozdzielamy na pojedyncze pierścienie. Mąkę miksujemy z winem i jajkiem. Dolewamy tyle mleka, by ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Krążki cebuli maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem, jogurtem i śmietaną. Jeśli mamy szczypiorek, siekamy i dodajemy do dipu. Mieszamy, ostrożnie doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone na złoto cebule przekładamy na papierowy ręcznik.

Jak podawać?

Krążki podajemy na gorąco z dipem i pieczywem
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.09.2013 gość

Samo wino kosztuje ok 12zl a gdzie tu reszta. Ktoś tu chyba liczyć nie potrafi

Zgłoś 19.09.2013 gość

tak ale zużyjesz 1/4 butelki......

Zgłoś 23.09.2013 gość

ja zamiast wina dodaje piwo i tez jest ekstra

Zgłoś 13.07.2015 goÅÄ

f0HV8O kjjvgkzibmbk, [url=http://wxkubcqlrteo.com/]wxkubcqlrteo[/url], [link=http://tprpxnscrdmf.com/]tprpxnscrdmf[/link], http://zjaphtmctmxj.com/