Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cepeliny

Tekst i foto Asia 12-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

MASA ZIEMNIACZANA:
- 1 kg ziemniaków,
- kilka łyżek kaszy manny lub 3-4 ugotowane ziemniaki,
- sól.


NADZIENIA:
1. MIĘSNE - to zwykle przyprawione mielone, może być z dodatkiem łyżki śmietany i gotowanego ziemniaka.

2. SEROWE:
- 300 gr sera białego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
- 20 gr drobno pokrojonej i usmażonej słoninki,
- 20 gr masła,
- 1/2 łyżeczki mięty,
- sól.

SOS:
- słonina lub boczek,
- cebula,
- śmietana.

Jak przyrządzić:

Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na jakiś czas.
Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć. Soku z ziemniaków nie wylewać, a odstawić i poczekać aż osiądzie krochmal, wtedy wodę zlewamy, a krochmal wkładamy do masy ziemniaczanej. Również dodajemy sól i kaszę manną lub zmielone gotowane ziemniaki. To tyle na temat ciasta.

Nadzienie rożne. Najbardziej popularne to mięsne, ale mogą być np. grzyby, ser, wędlina, usmażony boczek.

Teraz formujemy podłużne wielkości pięści kluski (coś w rodzaju pyz), nadziewane naszym farszem. Na bieżąco nasze cepeliny wrzucamy do gotującej się już posolonej wody. (UWAGA!!! woda powinna cały czas się gotować, inaczej cepeliny się rozpadną). Gotujemy ok 30 min. ostrożnie mieszając co jakiś czas. Sprawdzić, czy już gotowe, najlepiej na żywca, tzn. wyjmując jeden i próbując.

Sos do tego:
Pokroić słoninkę lub boczek i cebulkę usmażyć, ma być duuużo tłuszczyku, do tego dodać duuużo śmietany. Takim sosikiem polewa się cepeliny i je:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2004 ula

A ile łyżek kaszy i ile potrzeba mleka, żeby nie było za dużo. Sprecyzuj!!!!!!!

Zgłoś 05.10.2004 Jann

to lipa nie cepeliny!!!!!!!!!!!!!!jedźcie do Augustowa, tam są cepeliny, a prawidlowa ich nazwa to kartacze!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 05.10.2004 Maja

Jannie, jeśli cepeliny i kartacze to wg ciebie to samo, to jak wytłumaczysz fakt, ze Makłowicz gotował i cepeliny i kartacze, a oba przepisy zdecydowamnie się od siebie różniły? Pozdrawiam.

... Pokaż więcej

Jannie, jeśli cepeliny i kartacze to wg ciebie to samo, to jak wytłumaczysz fakt, ze Makłowicz gotował i cepeliny i kartacze, a oba przepisy zdecydowamnie się od siebie różniły? Pozdrawiam.

Zgłoś 18.04.2005 p

jedźcie do Wilna, albo dowolnej przedwojennej Wilniunki /moja babcia/ i spróbujcie tam cepelinów.

Polska nazwa owszem kartacze, ale z Litwy pochodzi to pyszne "dietetyczne" dani... Pokaż więcej

jedźcie do Wilna, albo dowolnej przedwojennej Wilniunki /moja babcia/ i spróbujcie tam cepelinów.

Polska nazwa owszem kartacze, ale z Litwy pochodzi to pyszne "dietetyczne" danie

Zgłoś 30.12.2004 Madzik

Cepeliny to nie jest polskie danie, a w polskiej wersji nazywane są Kartaczami :) ... a czemu Maklowicz robił je na dwa sposoby to nie wiem - pewnie są różne rodzaje cepelinów/kartaczy.

Zgłoś 07.01.2005 mandarynka

Ja jeszcze nie robiłam, choć mam zamiar się skusić. Natomiast odpowiadając na pytanie, czy cepeliny i kartacze to to samo? Owszem jak najbardziej, tylko w różnych regionach Polski mają różną na... Pokaż więcej

Ja jeszcze nie robiłam, choć mam zamiar się skusić. Natomiast odpowiadając na pytanie, czy cepeliny i kartacze to to samo? Owszem jak najbardziej, tylko w różnych regionach Polski mają różną nazwę i różnią się trochę wykonaniem, tak jak zresztą wszystkie przepisy ( farszem, ciastem itp), nigdy nie ma dwóch jednakowch dań w smaku i wykonaniu, jedząc w różnych regionach, choć nazwa jest ta sama. Zresztą, kto ogląda uważnie programy, to pewno słyszał, jak sam Makłowicz to powiedział, że to ta sama potrawa, tylko nosi różne nazwy.

Zgłoś 03.04.2005 jolunia

Moja rodzina pochodzi zza Lwowa i tam nazywają to "szwaby", tylko nadzienie jest ziemniaczano-serowe, takie jak do ruskich pierogów

Zgłoś 18.04.2005 Janka

Te dania nawet nie staly kolo cepelinow, cos na ten temat wiem!!!!!!

Zgłoś 22.07.2005 Żabory2

no i po co te docinki :/

ugotujcie-->spróbujcie.

jak nie posmakuje to wiecej nie przyzadzajcie tego dania,

jesli posmakuje to nadajcie swoja nazwę i jedzcie ze smakiem .... Pokaż więcej

no i po co te docinki :/

ugotujcie-->spróbujcie.

jak nie posmakuje to wiecej nie przyzadzajcie tego dania,

jesli posmakuje to nadajcie swoja nazwę i jedzcie ze smakiem .

Zgłoś 29.07.2005 mISZKA

No właśnie. Już prawie rok gadania. A co z jedzeniem? Ja to jadłem wielokrotnie i nie interesowało mnie czy kartacze czy cepeliny. :-) Pycha.

Zgłoś 17.09.2005 Dariusz

kartacze?

ok.

Zgłoś 29.01.2006 Leo

Ciasto róbcie z serowych ziemniaków, ich trzeba tarkować i wycisnąć przez marle tak żeby niebyło krochmalu, dodać jajka, mąka, soli, do tę masy nakładać męsko.

Zgłoś 26.04.2006 max

KARTACZE ????????? :-))))))

Zgłoś 23.08.2006 gregoriałka

smaczne kartacze jedliśmy w goniądzu , w karczmie BARTLA - polecam:)

kocham Biebrzę a kartacze to taki dodatek:)smaczny dodatek:)

dobre kartacze są też w MASCE w Augustowie:)

Zgłoś 22.11.2006 Klaudia

Najlepsze kartacze sa w Suwałkach!! Mniam mnia wlasnie wczoraj moj tatus zrobil je na obiad!!

Zgłoś 26.06.2007 zuza

nie wydaje mi sie zebym kieykolwiek przeprowadzala degustacje cepelinow natomiast doskonale wiem jak smakuja kartacze. polecam ich spozywanie na drugi dzien po gotowaniu, odcedzone kroi sie w kr... Pokaż więcej

nie wydaje mi sie zebym kieykolwiek przeprowadzala degustacje cepelinow natomiast doskonale wiem jak smakuja kartacze. polecam ich spozywanie na drugi dzien po gotowaniu, odcedzone kroi sie w krazki i odmaza na patelni z cebulka i boczkiem. sa wysmienite. smacznego!!!

Zgłoś 03.03.2008 Aśka

Janka chyba nie pojmuje ideii gotowanie:) z pewnoścą nie o kłótnie tu chodzi;)

Zgłoś 23.09.2008

a u nas to są wodoloty.....cepeliny żadko się używa....ale są pyszne