Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili con carne meksykańskie oryginalne

Tekst i foto Aneta 24-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.?

Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny, 2 średnie cebule, 250 g brązowej lub czerwonej fasoli (suchej lub z puszki), olej, 250 g pomidorów (świeżych lub w zalewie), strąk papryczki czuszki, 2-3 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, pieprz cayenne

Jak przyrządzić:

Cebulę posiekać i podsmażyc na oleju. Dodać mięso i smażyć, mieszając. Papryczkę umyć i usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą z puszki (suchą należy na noc namoczyć i ugotować) i pomidorami (świeże sparzyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki).
Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem aż do odparowania pomidorowego soku. W trakcie duszenia dodać obrany i rozgnieciony z solą czosnek. Doprawić pieprzem, papryką i pieprzem cayenne.

Jak podawać?

Najlepiej podawać z ryżem lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.02.2006 mucher

Co to za oryginalne chili bez kminu? Zresztą to teksańska, nie meksykańska potrawa.

Zgłoś 28.02.2006 lalapupu

tez czutajac ten przepis pomyslalam: gdzie kmin?? oprocz tego prepis wyglada calkiem spoko ;)

Zgłoś 31.03.2006 amica

Tą potrawę podałabym raczej w naleśniku z kwaśną śmietaną (18%) i pomidorkim ogórkiem i ogórkiem kiszonym wg uznania - pyszne, ps. nie potrzeba żadnego kminu.

Zgłoś 26.05.2006 mexicana

To nie jest potrawa meksykanska, prosze mi wierzyc ze z tutejsza kuchnia nie ma nic wspolnego, a wiem - bo juz od poltora roku tu mieszkam :) co nie zmienia faktu ze jest bardzo smaczna. Pozdraw... Pokaż więcej

To nie jest potrawa meksykanska, prosze mi wierzyc ze z tutejsza kuchnia nie ma nic wspolnego, a wiem - bo juz od poltora roku tu mieszkam :) co nie zmienia faktu ze jest bardzo smaczna. Pozdrawiam

Zgłoś 07.01.2008 Renata

meksykańskie czy teksańskie? ten spór między Meksykiem a Teksasem trwa już od wieków; faktem jest , że brakuje kminu

Zgłoś 17.05.2008 Michoo

Bardzo dobra szama, tylko trzeba dac skolkogodno chilli i czosnyczu ;) Mozna oczywiscie smialo dodac kukurydze. Testowane z ryzem, smakowalo swietnie.

Polecam wszystkim.

Ciekawos... Pokaż więcej

Bardzo dobra szama, tylko trzeba dac skolkogodno chilli i czosnyczu ;) Mozna oczywiscie smialo dodac kukurydze. Testowane z ryzem, smakowalo swietnie.

Polecam wszystkim.

Ciekawostka: cebule mozna zetrzec na tarce i dodac podczas smazenia miecha ;)

Zgłoś 26.07.2009 mara

Oryginalne meksykanskie chili nie ma fasoli. Wszystkim chili kojazy sie wlasnie z fasola a tak naprawde prawdziwe chili to mieso i sos z papryczek.

Zgłoś 05.09.2009 Wiktor

1. Chili Con Carne to nie jest potrawa meksykańska

2. Gdzie jest kmin?

3. kwaśna śmietana to OBOWIĄZEK

4. używamy pomidorów Pelati

5. uzywamy papryczki chiplotes

Tw... Pokaż więcej

1. Chili Con Carne to nie jest potrawa meksykańska

2. Gdzie jest kmin?

3. kwaśna śmietana to OBOWIĄZEK

4. używamy pomidorów Pelati

5. uzywamy papryczki chiplotes

Twój przepis to jakaś okrojona, studencka wersja tej doskonałej potrawy

Zgłoś 13.12.2011 tyszanin

eksperymentująv na koniec można dodać trochę kus kus aby danie było bardziej "treściwe". Generalnie to moja jedna z ulubionych potraw.Pzdr

Zgłoś 30.01.2013 hahaha

Chili con carne nie ma nic wspólnego z meksykiem. To, że w potrawie jest czerwona fasola nie znaczy że jest z meksyku.

Do chili nie dodajemy sproszkowanego chili. Dodajemy jalapeno. Oczyw... Pokaż więcej

Chili con carne nie ma nic wspólnego z meksykiem. To, że w potrawie jest czerwona fasola nie znaczy że jest z meksyku.

Do chili nie dodajemy sproszkowanego chili. Dodajemy jalapeno. Oczywiście kminek jest bazową przyprawą podkreślającą smak potrawy.