Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili con carne

Tekst i foto hipnoza 13-06-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 porcje? złśredni30 min.?

Składniki:

- piers z kurczaka ( 1 podwojna ),
- 2-3 zabki czosnku,
- 1-2 cebule,
- 4 papryczki chili ( czerwone badz zielone ),
- pomidory w puszce,
- 1-2 lyzki maki pszennej,
- przyprawy: sol, pieprz, chili, papryki: ostra i slodka, wegeta,
- ostry sos, np. tabasco,
- ryz.

Jak przyrządzić:

1. Kurczaka pokroic w kostke, wrzucic do garnka i podpiec az kurczak sie zarumieni - nie zrobic z niego skwarek!! :)
2. Celule pokroic w kostke a zabki czosnku w plasterki i dodac do kurczaka. Podsmazac az cebula sie zeszkli.
3. Nastepnie pokroic papryczki( przekroic na pol, usunac pestki i pokroic na paseczki ) i dodac do kurczaka, czosnku i cebuli. Chwile podsmazac.
4. Do tego wszystkiego dodac 1-2 lyzki maki i wymieszac.
5. Pomidory z puszki nalezy odpowiednio przygotowac: usunac glab ( to takie twarde w pomidorze :) i troche rozgniesc widelcem.
Tak przygotowane pomidory dorzucic do garnka razem z zaprawa ( ta woda w ktorej sa pomiodry ).
6. Przyprawic, dodac ostry sos.
7. Poczekac ok. 10 minut, az wszystko sie zagotuje, od czasu do czasu mieszac zeby nic sie nie przypalilo.

W razie jak sos jest za gesty dolac troche wody, a gdy za rzadki dodac make rozrobiona w szklance z woda.

SMACZNEGO!!!!!

Jak podawać?

Potrawe podawac z ryzem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.07.2003 ndos

Cóż, kurczak nawet tutaj pasuje, ale tak prawde mówiąc, to con carne zazwyczaj robię z mielonym mięsem wołowym lub wołowo/wieprzowym (50/50). Bardziej do ryżu pasuje, choć oczywiście każdy ma sw... Pokaż więcej

Cóż, kurczak nawet tutaj pasuje, ale tak prawde mówiąc, to con carne zazwyczaj robię z mielonym mięsem wołowym lub wołowo/wieprzowym (50/50). Bardziej do ryżu pasuje, choć oczywiście każdy ma swoje kulinarne preferencje.

Zgłoś 02.08.2003 do poprzedniczki

skoro jest kurczak to ma byc kurczak a ty kobieto mozesz sobie nawet dodac zabich udek,,,,nieprawdaz?Skora ma byc marchew to nie kukurydza ,ludzie nich was nie zmusza tylko proponuje.A wogole to... Pokaż więcej

skoro jest kurczak to ma byc kurczak a ty kobieto mozesz sobie nawet dodac zabich udek,,,,nieprawdaz?Skora ma byc marchew to nie kukurydza ,ludzie nich was nie zmusza tylko proponuje.A wogole to wlasnie z kurczakiem jest wysmienite -sama probowalam chociaz jestem dobra kucharka nie moge powiedziec ze bylo cos nie tak-SUPER!!!!!!

Zgłoś 04.08.2003 Mia

Nie spotkałam sie z chili con carne z kurczakiem (to chyba jakaś polska wersja). Najlepiej pasuja do wołowego chili tortille, w ktore zawijamy miesko, a potem to wszystko można zapiec razem z ta... Pokaż więcej

Nie spotkałam sie z chili con carne z kurczakiem (to chyba jakaś polska wersja). Najlepiej pasuja do wołowego chili tortille, w ktore zawijamy miesko, a potem to wszystko można zapiec razem z tartym serem cheddar. Polecam

Zgłoś 20.09.2003 undos

Dobre chilli i to niekoniecznie takie ortodoksyjne (- ludzie ni przesadzajcie, nie wszyscy lubią jeść krowy! :) robi się bardzo prosto - na podstawie przepisu z opakowania "Chili con carne&... Pokaż więcej

Dobre chilli i to niekoniecznie takie ortodoksyjne (- ludzie ni przesadzajcie, nie wszyscy lubią jeść krowy! :) robi się bardzo prosto - na podstawie przepisu z opakowania "Chili con carne" pewnej znanej węgierskiej firmy przyprawowej na "K". Do niego dodaję kukurydzę, sama smażę nalesie z dużą ilością gazowanej wody mineralnej na suchej patelni firmy na "T", potem zawijam posypuję serkiem - serek może też isć do środka nalesia(niekoniecznie cheddarem - np. żółtym, twardym, ostrym serem startym na tarce + np. pokruszony rokpol) i zapiekam. Chyba dobre, goście ostatnio nie narzekali (a może to kurtuazyjna grzecznosć). Można do tego zobić sosik własnej roboty: pomidorki bez skórki i pestek pokroić w drobną kosteczkę, do tego czosneczek rozgieść i ostrą parpyczkę również w kosteczkę - wszystko wymieszać, posolić, dodać ew. chilli, jak ktoś bardzo chce umrzeć i do gorącego danka, tj. nieortodoksyjnego burrito położyć porządną łychę sosiku (chyba choć trochę przypomina to danko w Mexican Barze we Wrocławiu - swoją drogą polecam ten lokal) i smacznego. Przepisu na chilli nie podaję, bo jest na opakowaniu, natomiast znakomicie wychodzi z mielonym mięskiem z indyczego podudzia.To recetura dla nieortodoksów w kuchni, eklektyków, czy też "kulinarnych bezguści", jak kto woli. Mi to smakuje a Wy, jak chcecie to spróbujcie. I jeszcze coś, nie jest drogie (na 10 osób:13zl. miesko,2,5 przyprawa, 1-koncentrat, 2,5+2.5 fasolka i kukurydza +nalesie ok. 20 czubatych łyżek mąki, 2 jajka, woda min+mleko+oliwa do ciasta+sól=ok 25-27 zeta- po dwa burrito na człowieka)

Zgłoś 03.10.2003 kama

Chili to danie Meksykanskie a nie wegierskie, wiec lepiej jest sie trzymac oryginalnej wersji, to tak jak gotowac rosół bez miesa.

Zgłoś 26.10.2003 agavi

to danie jest niesamowicie smaczne,uwielbiam ostre dobrze przyprawione potrawy a con carne jadlam i w tej wersji i z mięsem mielonym,obie są rewelacyjne:)

Zgłoś 16.01.2004 Ostra

To jest poprostu przepyszne! Ostra, a ja właśnie takie uwielbiam. dzięki za ten super przepisik - polece znajomym:)

Zgłoś 12.02.2004 Madzia

moim osobistym zdaniem ani kurczakani ryz do tego nie pasuje. Obowiazkowo mielone i bagietka. Pa

Zgłoś 15.02.2004 LIGHT

Tych co uważają ze w kuchni meksykańskiej nie ma kurczaka to zapraszam do restauracji i sam sie przekona na wlasnej skórze, że w Meksyku też jada się kurczaki. Po drugie to jest tylko propozycja... Pokaż więcej

Tych co uważają ze w kuchni meksykańskiej nie ma kurczaka to zapraszam do restauracji i sam sie przekona na wlasnej skórze, że w Meksyku też jada się kurczaki. Po drugie to jest tylko propozycja dania i jeżeli komuś nie odpowiada nie musi przecież gotować. A po trzecie wersja z kurczakiem jest wg mnie smaczniejsza i szybsza do przygotowania. Pozdrawiam

Zgłoś 16.04.2004 kabal

wydaje mi się, że ta dyskusja jest jałowa, zawsze będą ortodoksi(którzy nie będą wcale gotowali z powodu braku produktów z oryginalnego przepisu) i osoby, które lubią eksperymentować. Inną kwest... Pokaż więcej

wydaje mi się, że ta dyskusja jest jałowa, zawsze będą ortodoksi(którzy nie będą wcale gotowali z powodu braku produktów z oryginalnego przepisu) i osoby, które lubią eksperymentować. Inną kwestią jest to, czy chilli con carne z kurczaka to dalej chilli con carne, ale to już pozostawiam każdemu do przemyśleń. Ja raczej należę do tej drugiej grupy osób, nigdy nie trzymam się ściśle przepisów, dzięki temu zawsze gotuję coś nieco innego niż poprzednio i gotowanie sprawia mi dużo radości(tym których karmię też :) mam nadzieję).

Co do omawianego przepisu, to wołowina wydaje mi się najwłaściwsza, z doświadczenia mielona,szczególnie jeśli podajemy z naleśnikami(dzisiaj będę próbował mąki kukurydzianej, pomału zastępują ją inne gatunki mąki, nawet w meksyku), wg znalezionych przeze mnie przepisów ciasto robi się bardziej jak podpłomyki, zobaczymy co z tego wyjdzie, a przyprawa firmy na K(tej z czerwonymi opakowaniami) jest naprawdę dobra, chodź lepsza wydawała mi się przyprawa konkurencji(też na K tylko polskiej i z zielonym opakowaniem), ale jakiś czas temu zniknęła ze sklepów.

Zgłoś 10.08.2004 Gizela

zapewne ta saladka jest bardzo dobra ale ja potrzebuje salatke z pomidorkow zielonych do sloika <do zaprawy >na zime :):) chciala bym zdobyc przepis jak cos jestem na poczcie lub na gg 7... Pokaż więcej

zapewne ta saladka jest bardzo dobra ale ja potrzebuje salatke z pomidorkow zielonych do sloika <do zaprawy >na zime :):) chciala bym zdobyc przepis jak cos jestem na poczcie lub na gg 7956929 bardzo prosze o przepisik

Zgłoś 23.09.2004 naught

zacznijmy od tego ze prawdziwe meksykanskie chili robi sie tylko i wylacznie z miesem mielonym. a gdzie w tym przepisie jest jeszcze czerwona fasola?? bylam w texasie i jadlam chili meksykanskie... Pokaż więcej

zacznijmy od tego ze prawdziwe meksykanskie chili robi sie tylko i wylacznie z miesem mielonym. a gdzie w tym przepisie jest jeszcze czerwona fasola?? bylam w texasie i jadlam chili meksykanskie w wielu miejscach, a wybaczcie kto jak kto, ale chyba texanczyczy wiedza dobrze co sie je w meksyku??

i skad pomysl ze to sie je z ryzem?? najlepiej jak do miseczki wrzuci sie male kawalki twardej tortilli, ktore wygladaja jak nachosy,tylko ze mniejsze, troche posiekanej salaty, chili meksykanskie i starty ser na wierch. wtedy te "nachosy" miekna pod wplywem chili i robi sie naprawde smaczna papka. tak to bym ja polecala!!

Zgłoś 24.09.2004 Alice

widzę, że lubicie sie tu kłócić o strzegóły :) dla mnie obojęten co za mięsko, czy fasolka czy marchewka..ważne zeby było pycha:) mam do was jedno pytanko : moze ktos mi pdpowie jak zrobić praw... Pokaż więcej

widzę, że lubicie sie tu kłócić o strzegóły :) dla mnie obojęten co za mięsko, czy fasolka czy marchewka..ważne zeby było pycha:) mam do was jedno pytanko : moze ktos mi pdpowie jak zrobić prawdziwe tortille :) czekam na odpowiedz. najlepiej mailem, jesli można. pozdrawiam

Zgłoś 24.09.2004 Alice

widzę, że lubicie sie tu kłócić o szczegóły :) dla mnie obojęten co za mięsko, czy fasolka czy marchewka..ważne zeby było pycha:) mam do was jedno pytanko : moze ktos mi pdpowie jak zrobić praw... Pokaż więcej

widzę, że lubicie sie tu kłócić o szczegóły :) dla mnie obojęten co za mięsko, czy fasolka czy marchewka..ważne zeby było pycha:) mam do was jedno pytanko : moze ktos mi pdpowie jak zrobić prawdziwe tortille :) czekam na odpowiedz. najlepiej mailem, jesli można. pozdrawiam

Zgłoś 22.10.2004 hipnoza

jesli nie chcecie nie robcie tego przepisu. Poszukajcie sobie takiego ktory bedzie wam odpowiadal w 100%! A tym ktorym smakowalo to chilli goraco pozdrawiam :-*

Zgłoś 18.04.2005 gieroll

Chilli con carne z kurczaka, meksykanie by się uśmiali, TYLKO WOŁOWINA i to nie mielona tylko SIEKANA! To podobnie jak z rybą po grecku, niby po grecku, ale grecy o niej nie słyszeli, he he
Pokaż więcej

Chilli con carne z kurczaka, meksykanie by się uśmiali, TYLKO WOŁOWINA i to nie mielona tylko SIEKANA! To podobnie jak z rybą po grecku, niby po grecku, ale grecy o niej nie słyszeli, he he

Nie mylcie pojęć , bo to jest kulinarna profanacja.

Zgłoś 19.01.2005 zadowolona

bardzo smaczna potrawa, polecam i gratuluję pomysłodawcy!

Zgłoś 25.03.2005 k2

wszystko fajnie, ladnie, potrawa na pewno jest smaczna.... tylko jesli robi sie ja z kurczakiem to powinna sie zmienic nazwa !! CARNE - to mieso po hiszpansku, a kurczak to POLLO. wiec nazwa pow... Pokaż więcej

wszystko fajnie, ladnie, potrawa na pewno jest smaczna.... tylko jesli robi sie ja z kurczakiem to powinna sie zmienic nazwa !! CARNE - to mieso po hiszpansku, a kurczak to POLLO. wiec nazwa powinna byc CHILLI CON POLLO !!!

pozdrawiam

Zgłoś 17.05.2005 dm

będąc w Meksyku nie spotkałem się z chilli z kurakiem. jak "chilli con carne" to z mięsem wołowym, ewentualnie wołowo-wieprzowym. meksykańczykom by sombrera z głów pospadały, gdyby z k... Pokaż więcej

będąc w Meksyku nie spotkałem się z chilli z kurakiem. jak "chilli con carne" to z mięsem wołowym, ewentualnie wołowo-wieprzowym. meksykańczykom by sombrera z głów pospadały, gdyby z kurakiem dostali to danie.

Z kurczakiem jest nawet smaczne, ale nazwę bym zmienił dla "poprawności".

pozdrawiam

Zgłoś 07.07.2005 stela

ja zrobie z miesem mielonym z indyka bo taka mam ochote. dzieki za wasze komentarze - uwrazliwiaja kulinarnie. Alice czy ktos w koncu dal Ci przepis na tortile? ja tez chce!

Zgłoś 07.07.2005 stela

oczywiscie "tortille" musze szybko sie poprawic bo suchej nitki nie zostawicie na mnie...

Zgłoś 20.02.2006 kasiulka

Jak drób to nie "con carne" a "con pollo". Czasami trzeba pomysleć.

Zgłoś 11.03.2006 Marco

chilli con carne znam tylko jedno, robione przez hispanskiego kucharzyka, moje znajomego, jest wysmienite;) A wiec, podstawa, czyli smazymy pokrojona w kostke cebule, +trzosnek+liscie laurowe+pi... Pokaż więcej

chilli con carne znam tylko jedno, robione przez hispanskiego kucharzyka, moje znajomego, jest wysmienite;) A wiec, podstawa, czyli smazymy pokrojona w kostke cebule, +trzosnek+liscie laurowe+pietruska. Nastepnie dodajemy mielona wolowine, mieszamy dokladnie, zeby niebylo "zlepek". Nastepnie doadajemy pokrojana marchewke, seler i czerwona fasole!. Doprawiamy oregano, galka muszkatielowa( ja lubie duzo) sol i pieprz. Nastepnie pomidory z puszki, troche przecieru pomidorowego, i na koncu papryki, czerwona, zielona, zolta. No i oczywiscie Chilli;) Danie powinno byc w miare ostre, podajemy z ryzem z odrobina sera nawierzchu, pycha:) pozdro/ Marco

Zgłoś 17.03.2007 BrodacZ

przepis wyglada super ja gotuje tylko jak musze tzn jak glod przycisnie,a dzis stwierdzilem ze zaszaleje i smiech mnie ogarnia jak panie kucharki tocza zawziety boj...ja bylam tu a ja bylam tu..... Pokaż więcej

przepis wyglada super ja gotuje tylko jak musze tzn jak glod przycisnie,a dzis stwierdzilem ze zaszaleje i smiech mnie ogarnia jak panie kucharki tocza zawziety boj...ja bylam tu a ja bylam tu...ciekawe jak o pierogi ruskie byscie sie pozarly :D to tylko propozycja jak niechcecie albo uwazacie ze jest zly to umiescie wlasny bez wymadzania sie.Ps profanacja kuchni dla mnie to mieso z owocami :):):)

Zgłoś 09.12.2009 Netunia_87

A ja zrobilam i bardzo wszystkim domownikom smakowalo:D Dzieki za przepis:):):) Mam nadzieje ze wiecej osob pochwali to danie zamiast wysmiewac sie z autora za to ze zrobila je po swojemu. Pozdr... Pokaż więcej

A ja zrobilam i bardzo wszystkim domownikom smakowalo:D Dzieki za przepis:):):) Mam nadzieje ze wiecej osob pochwali to danie zamiast wysmiewac sie z autora za to ze zrobila je po swojemu. Pozdrawiam serdecznie