Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili con carne

Tekst i foto oriente 23-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.średnio dużo

Składniki:

- 2 puszki czerwonej fasoli,
- ok. 70-80 dkg chudej wołowiny,
- 2 duże cebule,
- 0,5 kg pomidorów - świeżych lub 2 puszki pomidorków bez skórki,
- sól,
- pieprz,
- chili,
- 2 łyżki octu winnego,
- szczypta cukru,
- kilka kropel tabasco,
- olej do smażenia,
- trochę mąki.

Jak przyrządzić:

Mięso pokroić w kostkę - jak na gulasz, cebulę również. Rozgrzać olej na patelni(dużej) i mocno obsmażyć na nim mięso, dodać cebulę,podlać wodą lub bulionem warzywnym (super będzie też wołowy)i dusić przez godzinę. Po godzince dodać fasolę z puszki i pomidorki, całość doprawić solą, pieprzem, chili. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do mięsa - w celu zagęszczenia potrawy. Na koniec doprawić octem, cukrem i tabasco.

Potrzebne przybory:

Naprawdę duża patelnia, lub niewysoki lecz szeroki rondel.

Jak podawać?

Jest świetna z ryżem, ale próbowałam z makaronem, z kuskus, z kaszą jęczmienną - też niezłe! Ale chyba najlepiej smakuje z chlebkiem...

Uwagi:

Danie to jest świetne na jesienne i zimowe wieczory - baaaardzo rozgrzewa. Niestety nie jest szybkie w wykonaniu, ale trud się opłaca, można zrobic większą ilość, zamrozić, a także zapakować w słoiki, zagotować je i zapas na zimę gotowy! Są takie pomidorki w puszce z dodatkiem czosnku - są idealne do tej potrawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.12.2002 mistiq

Wyśmienite, wszyscy do garnków !!!!!!

Zgłoś 08.12.2003 paula

robiłam ostatnio ale z mięsa mielonego, zamiast pomidorów może być koncentrat, a w cele zagęszczenia fasola razem z zalewą, ala zupka super danie z chlebkiem

Zgłoś 29.01.2004 Hania-Kasia

Jedna z moich ulubionych potraw, ale ja zawsze robiłam z mielonym mięsem, gdyż w tej wersji robi się ją błyskawicznie. Dodaję dużo przyprawy chilli, bo lubię jej aromat lub gotową mieszankę przy... Pokaż więcej

Jedna z moich ulubionych potraw, ale ja zawsze robiłam z mielonym mięsem, gdyż w tej wersji robi się ją błyskawicznie. Dodaję dużo przyprawy chilli, bo lubię jej aromat lub gotową mieszankę przypraw do dań meksykańskich. Czasem robię też inną wersję tej potrawy, zamiast czerwonej fasoli dodaję blanszowaną fasolkę szparagową (świeżą lub mrożoną), do wersji z czerwoną fasolą można też dodać trochę kukurydzy, jest wtedy ładne zestawienie kolorystyczne. Ostatnio dodałam też dosłownie na minutę przed zakończeniem gotowania trochę sera żółtego pokrojonego w kostkę, tak aby się zupełnie nie rozpuścił, bardzo mi to smakowało. Moim ulubionym dodatkiem do tej potrawy jest piwo, dobrze też smakuje z Nachos - meksykańskimi chrupkami kukurydzianymi, z chlebem ostatecznie też może być.

Zgłoś 04.04.2005 Martana

To jest jedyne danie, w ktorym toleruje czerwona fasolke, normalnie za nia nie przepadam. Dzieki za przepis, pozdrowionka.

Zgłoś 25.08.2005 master plaster

Podczas smazenia fasola mi popekala i przebarwila sie na rozowo czemu tak???

Zgłoś 30.11.2005 Darek

Hej, a ile dodajemy chilli chcialbym zeby to bylo ostre!

Zgłoś 26.04.2006 kura domowa

szczerze mowiac zadna rewelacja- takie sobie, ale da sie zjesc. sprobuje jrszcze inne przepisy dla porownania,

Zgłoś 04.08.2006 Karenira

Ja dodaję jeszcze kukurydzę z puszki do tego dania. A jeśli chcemy żeby wołowina szybko zmiękła to możemy użyć specjalnego ciśnieniowego garnka o popularnej nazwie "szybkowar". Nie mam... Pokaż więcej

Ja dodaję jeszcze kukurydzę z puszki do tego dania. A jeśli chcemy żeby wołowina szybko zmiękła to możemy użyć specjalnego ciśnieniowego garnka o popularnej nazwie "szybkowar". Nie mam tylko bladego pojęcia gdzie je teraz można kupić, kiedyś można było na zwykłym targowisku. A oszczędność czasu jest niesamowita, wołowina jest gotowa w 20-30 minut (trzeba uważać, żeby nie przesadzić bo się rozpadnie).

Zgłoś 13.12.2006 Ashanti

sluchajcie zrobilam tą potrawke z piersi kurczaka przez oczywisicie skrocil mi sie czas czas duszenia o ok polowę.Jako przypraw uzylam czosnku w proszku i ostrej papryki(to co mialam w domu) I w... Pokaż więcej

sluchajcie zrobilam tą potrawke z piersi kurczaka przez oczywisicie skrocil mi sie czas czas duszenia o ok polowę.Jako przypraw uzylam czosnku w proszku i ostrej papryki(to co mialam w domu) I wyszlo naprawde fantastyczne.Polecam z chlebiem:)

Zgłoś 22.12.2006

qrde tutaj wszyscy piszą "carne", a na forum "corne" to jak to w końcu jest?

Zgłoś 13.06.2007 staniol

Ja osobiscie zamiast wody wlewam czerwone wino i tez bardzo dobrze smakuje. Polecam dodac swieze chilli, ale nie za duzo bo naprawde mozna umrzec:)

Zgłoś 09.09.2008 Ania

Chili con carne to poprawna nazwa,z włoskiego to mięso .

Zgłoś 22.12.2010 Ciastek

naprawdę dobre!! warto też dodać w trakcie duszenia kukurydze świetnie się nadaje :) moim ulubionym dodatkiem jest kasza chociaż potrawa sama w sobie jest bardzo sycąca :) idealna na zimowe dni ... Pokaż więcej

naprawdę dobre!! warto też dodać w trakcie duszenia kukurydze świetnie się nadaje :) moim ulubionym dodatkiem jest kasza chociaż potrawa sama w sobie jest bardzo sycąca :) idealna na zimowe dni :) dla osób lubiących naprawdę ostre chili con carne zamiast przyprawy chili dodajcie świeże chili (w szczególności nasionka ;) ) dzięki za przepis używałem go już kilka razy :)

Zgłoś 20.01.2010 cannabis_shiva

rewelacja, dałam mięso mielone i zawinęłam w naleśnik (nie mialam tortilli) aż mi ślinka cieknie na myśl ze w pracy bede mogla zjesc sobie na obiad takiego rarytasika, za zakupy w biedronce wyda... Pokaż więcej

rewelacja, dałam mięso mielone i zawinęłam w naleśnik (nie mialam tortilli) aż mi ślinka cieknie na myśl ze w pracy bede mogla zjesc sobie na obiad takiego rarytasika, za zakupy w biedronce wydałam ok 12 zł i starczy spokojnie na 2 obiady super!