Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili Con Carne

Tekst i foto LUIZA 14-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 0,50 kg mielonego mięsa
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy (meksykańska - ducros bądz kamis)

Jak przyrządzić:

Na 5 łyżkach oliwy z oliwek podsmażam cebulę drobno pokrojoną razem z zmiażdzonym czosnkiem. Dodaje mięso mielone (ja kupuję drobiowe bo akurat takie lubię), odrobinę solę mięso i dodaję przyprawę meksykanską.
Po usmażeniu mięsa dodaję czerwoną fasolę, odsączoną. Podduszam aż do miękkosci. Następnie dodaję pomidory w zalewie. To wszystko duszę pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 min.
Przepis podejrzałam u Makłowicza. On dodawał mięso wołowe i do tego wszystkiego tabasco. Proponował przyprawę meksykanską ducros, oczywiście nazwy firmy nie wymienił :)).... Ale łatwo bylo zobaczyć co to za przyprawa. Niestety niełatwo ją znaleźć w sklepach. Chyba ją wycofali ze sprzedaży, a szkoda bo byla REWELACYJNA. Tak że używam aktualnie kamisa.
Podaje chili....z ryzem.
Niezłe!

Uwagi:

Bardzo szybka, łatwa w przygotowaniu potrawa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.03.2005 Hania-Kasia

Do Chilli con Carne polecam mieszankę firmy Kotanyi - ma najbardziej wyczuwalny smak i aromat chilli tak ważny w tej potrawie (uważać z dodawaniem soli, bo mieszanka zawiera sól). Przyprawy &quo... Pokaż więcej

Do Chilli con Carne polecam mieszankę firmy Kotanyi - ma najbardziej wyczuwalny smak i aromat chilli tak ważny w tej potrawie (uważać z dodawaniem soli, bo mieszanka zawiera sól). Przyprawy "Ducros" już dawno zniknęły z rynku... Tak na marginesie - w przepisach "Chilli con Carne" pojawiło się już 6 razy!!!

Zgłoś 11.03.2005 Alhana

Uwielbiam Chilli con Carne, niestety maz nie jada fasoli, i dawno juz tego nie jadlam:( Ale w najblizszym czasie zrobie.

Zgłoś 11.03.2005 luiza

Pojawilo się ale prawie kazda wersja inna. Jesli ktos nie chce to nie czyta.

Zgłoś 01.06.2005 dioda

Zrobilam ta potrawe dwa razy, nie wg tego przepisu powyzej, ale nie wazne, chcialam tylko zwrocic uwage na to, ze za pierwszym razem użylam wolowine w kawalku i prawdziwe pomidory (srodek lata) ... Pokaż więcej

Zrobilam ta potrawe dwa razy, nie wg tego przepisu powyzej, ale nie wazne, chcialam tylko zwrocic uwage na to, ze za pierwszym razem użylam wolowine w kawalku i prawdziwe pomidory (srodek lata) a drugi raz zrobilam z mielonej wolowiny i pomidorow z puszki (na Sylwestra). Roznica kolosalna ! Pierwsze pycha, drugie - mamałyga okropna.

Zgłoś 07.06.2005 Lui

rzecz "smaku" ...każdy robi to co lubi i chce...nic na siłę :-D

Zgłoś 14.07.2012 tuluz

Jeszcze łatwiejsza i bardziej smaczna i kremowa jest jak sie doda fasolki z chilli(najlepsza tego typu jest w Lidlu,teraz jest tydzien meksykanski od poniedzialku,sprawdzcie)

Zgłoś 17.09.2011 Kota

@LUNA. no po zbóju lepszy ;). Już samo "najtańsze mięso mielone z TESCO" wystarczy, żeby zniechęcić. Pewnie to pies zmielony razem z budą. Ja na pewno nie odważyłabym się u Ciebie stoł... Pokaż więcej

@LUNA. no po zbóju lepszy ;). Już samo "najtańsze mięso mielone z TESCO" wystarczy, żeby zniechęcić. Pewnie to pies zmielony razem z budą. Ja na pewno nie odważyłabym się u Ciebie stołować ;). Mięso najlepiej kupić w całości i zmielić sobie w domu.

Zgłoś 13.08.2006 hyh

ja dodaje jeszcze biala fasole

Zgłoś 09.05.2007 basik

to jest pyszne. dodalam jeszcze czerwona papryke i papryczke chili. jami. polecam

Zgłoś 11.06.2007 dorota

a ja robie wersje bezmięsną. I tez jest dobrze. A fasolę dodaję czerwoną z puszki. Albo mieszam białą i czerwoną. No i oczywiście duuuuuużo cebuli

Zgłoś 09.07.2007 moni

hej. potrawa pyszyna. ja ja robie troszke inaczej. dodaje mieso pokrojone w kostke, do tego duuuzo cebuli i duuuzo czosnku. fasole czerwona dodaje razem z zalewa. do tego wrzucam rowniez zielona... Pokaż więcej

hej. potrawa pyszyna. ja ja robie troszke inaczej. dodaje mieso pokrojone w kostke, do tego duuuzo cebuli i duuuzo czosnku. fasole czerwona dodaje razem z zalewa. do tego wrzucam rowniez zielona fasolke oraz kukurydze a na koncu przecier pomidorowy (jak nie mam samych pomidorkow;)) . polecam i zycze smacznego;)

Zgłoś 29.02.2008

Właśnie, dlaczego przypraw DUCROS nie można już w Polsce kupić?

Ja się nie dziwię, ze w przepisach ciagle funkcjonuje przyprawa meksykańska tej firmy, bo jest najlepsza. Próbowałam różne... Pokaż więcej

Właśnie, dlaczego przypraw DUCROS nie można już w Polsce kupić?

Ja się nie dziwię, ze w przepisach ciagle funkcjonuje przyprawa meksykańska tej firmy, bo jest najlepsza. Próbowałam różne przyprawy meksykańskie i nic z tego. Badziewie. Najbliższa smakowi i zapachowi jest FIX z Knorra "kurczak po meksykańsku". Ja jednak zdecydownie wolę przyprawę. Czy ktoś wie gdzie mozna ją jeszcze w PL kupić, albo jak zdobyć inaczej, ale nie za jakieś bajońskie sumy?

Pozdrawiam, podałam swój adres, może ktos wie..., papapap

Zgłoś 07.06.2008 dz

hm, no właśnie, sam poszukuję przypraw Ducros, ale niestety jakoś nie mogę na nie trafić.

Może orientuje się ktoś, gdzie te przyprawy można nabyć w Warszawie?

Zgłoś 10.10.2008 LUNA

MOJ PRZEPIS JEST LEPSZY CHYBA ;)

Wiec tak: trzeba kupic mieso mielone tak do 1kg ,najlepiej z Tesco,to najtansze,paczkowane po pol kg,wieprzowo-wolowe i bynajmniej nie wynika to z oszczed... Pokaż więcej

MOJ PRZEPIS JEST LEPSZY CHYBA ;)

Wiec tak: trzeba kupic mieso mielone tak do 1kg ,najlepiej z Tesco,to najtansze,paczkowane po pol kg,wieprzowo-wolowe i bynajmniej nie wynika to z oszczednosci,jest poprostu drobne,nie zbija sie i dobrze pasuje do potrawy.

Podsmazasz to z przyprawa do Chlli con carne,a jak nie uda sie kupic,to jakas do miesa mielonego tez moze byc. Ja odlewam troche tluszczu z miesa,zeby bylo bardziej w wersii light ;)

Do miesa dodajesz 2 cebule w kostke i 3 zabki wycisnietego czosnku.

Jak sie podsmazy wrzucasz to do gara sporego i...do dorzucasz 2 czerwone papryki pokrojone w kostke i podlewasz woda,zeby sie dusilo. w trakcie jeszcze 2 listki laurowe,papryke,pieprz,sol i najwazniejsze: kminek w ziarenkach 2 lyzeczki(jak nie lubisz,to troche lipa,bo to on nadaje fajny smaczek i charakter :) i 2 lyzeczki oregano.

Jak juz bedzie prawie miekkie do dodajesz puszke pomidorow drobnych w zalewie i koncentrat pomidorowy. Ja daje caly sloiczek,ale to tak wedle uznania.

Potem 2-3 puszki czerwonej fasoli bez zalewy,oczywiscie i zagotowac. Gotowe :)

Pozniej mozna jeszcze doprawic wedle uznania a potrawa powinna byc dosc gesta,cos jak leczo np. taka do jedzenia z bułka :)

Najlepiej kupuj tanie produkty,bo po zmieszaniu i tak nie wyczujesz roznicy,wiem,testowalam :) A tak naprawde to cala potrawe sie robi na oko i zawsze wychodzi :)

Smacznego!

Zgłoś 11.09.2008 ewa

fix Chili Con Carne można kupić w sklepie LIDL

Zgłoś 11.09.2008 ewa

fix Chili Con Carne można kupić w sklepie LIDL

Zgłoś 24.07.2009 ANETA

A ja dodaje do chili:mielona wolowine, ZAMIAST TYCH MIESZANEK: papryka, ostra papryczka chili, oregano i uwaga - czasami cynamon, fasole, koncentrat dwie puszki pomidorow siekanych (zamiast jed... Pokaż więcej

A ja dodaje do chili:mielona wolowine, ZAMIAST TYCH MIESZANEK: papryka, ostra papryczka chili, oregano i uwaga - czasami cynamon, fasole, koncentrat dwie puszki pomidorow siekanych (zamiast jednej), a na koniec... kolendre! Ma bardzo ciekawy smak. Dzieki pomidorom potrawa nie jest taka ciezka. Przepis podpatrzylam w jednej z meksykanskich restauracji. Swietne!

Zgłoś 21.10.2009 kulas

To jest rewelacyjne danie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chętnie bym zamieścił własny przepis, ale już go wrzuciłem na inny portal. Jak ktoś miałby ochotę zobaczyć tę potrawę na ostro, to pol... Pokaż więcej

To jest rewelacyjne danie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chętnie bym zamieścił własny przepis, ale już go wrzuciłem na inny portal. Jak ktoś miałby ochotę zobaczyć tę potrawę na ostro, to polecam link: http://www.youthink.pl/ideas/617-chili-con-carne

Pozdrawiam wszystkich wielbicieli kuchni meksykańskiej!

Zgłoś 25.06.2012 kubens

Rewelacyjna potrawa, zrobiłem dziś tylko wersję w tortilli zapiekaną w piekarniku. Naprawdę bomba, trzeba uważać na ilość chili gdyż przyprawa meksykańska kamis jest już ostra sama w sobie. Doda... Pokaż więcej

Rewelacyjna potrawa, zrobiłem dziś tylko wersję w tortilli zapiekaną w piekarniku. Naprawdę bomba, trzeba uważać na ilość chili gdyż przyprawa meksykańska kamis jest już ostra sama w sobie. Dodam, że OBOWIĄZKOWO danie należy polać śmietaną. Pozdrawiam

Zgłoś 16.12.2012 goÅÄ

jzucuw <a href="http://lpvjnflckxxv.com/">lpvjnflckxxv</a>, [url=http://jqnfvibrcjst.com/]jqnfvibrcjst[/url], [link=http://bjvnbemffhzi.com/]bjvnbemffhzi[/link], http://km... Pokaż więcej

jzucuw <a href="http://lpvjnflckxxv.com/">lpvjnflckxxv</a>, [url=http://jqnfvibrcjst.com/]jqnfvibrcjst[/url], [link=http://bjvnbemffhzi.com/]bjvnbemffhzi[/link], http://kmctnqqautkx.com/