Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili Con Carne

Tekst i foto Monira 24-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
36 złprosty50 min.?

Składniki:


pół kilo mięsa mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki przecieru pomidorowego, szczypta soli, 1 łyżeczka płaska chili, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, ok. 1 l wody

Jak przyrządzić:


Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażać mięso mielone z posiekaną cebulką ok. 5 min. Dodać resztę koncentratu, sprasowane ząbki czosnku i przyprawy. Zalać wodą. Zostawić na wolnym ogniu na ok. 30-40 min., od czasu do czasu mieszając, tak długo aż woda wyparuje i powstanie pyszny sosik.

Potrzebne przybory:


głęboka patelnia, nóż, deska do krojenia

Jak podawać?


Uwagi:


Uważajcie z chili - jedna płaska łyżeczka powoduje, że potrawa jest już bardzo ostra.
Najlepiej smakuje ze zwykłym ryżem, ewentualnie z makaronem.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2005 mikw

Moim zdaniem, aby to przypominało Chili con carne należałoby dodac pod koniec puszkę czerwonej fasoli i ew. świeżej papryki. Z przypraw jeszcze słodka papryka i kmin. Pozdrawiam, mikw.

Zgłoś 29.09.2005 Monira

Ten przepis dostalam od kucharza, z ktorym pracowalam w Anglii, a chilli concarne jest tam tak popularne, ze mozne by je nazwac daniem narodowym. To co ja podalam to oczywiscie wersja podstawowa... Pokaż więcej

Ten przepis dostalam od kucharza, z ktorym pracowalam w Anglii, a chilli concarne jest tam tak popularne, ze mozne by je nazwac daniem narodowym. To co ja podalam to oczywiscie wersja podstawowa, mozna dodawac w zaleznosci od tego kto co lubi dowolne warzywka, np. papryke, czerwona fasolke, groszek, itp.

Zgłoś 24.11.2005 arturro001

witam.

ja dodaje czerwona fasole i kukurydze do smarzenia, a podaje z grzankami (z bulki paryskiej) czosnkowymi.pycha.

goråco polecam. artek.

Zgłoś 20.01.2006 Leila

arturro001 smażenia sie pisze przez ż a nie rz :]]]]]]]]]]]

Zgłoś 20.01.2006 leila

arturro001 smażenie się pisze przez "ż" a nie rz :]]]]]]]

Zgłoś 21.12.2006 lidka

a juz dziś to zrobię. dzięki za dobry pmosł. Wesołych Świąt!!!!!!!!!!!

Zgłoś 17.04.2007 rodrigez dublin

dosc uboga wersjia i mało przypomina chili con carne ale niemorzna zniechecac poczatkujacych w kuchni

Zgłoś 10.11.2007 Tygrysek

Sprobujcie z frytkami.Usmazone, gorace fytki kladamy w naczyniu zaroodpornym, kladziemy na to gotowy sos i posypujemy grubo startym, zoltym serem.Potem do piekarnika az sie ser roztopi.pychota!!... Pokaż więcej

Sprobujcie z frytkami.Usmazone, gorace fytki kladamy w naczyniu zaroodpornym, kladziemy na to gotowy sos i posypujemy grubo startym, zoltym serem.Potem do piekarnika az sie ser roztopi.pychota!!!

Zgłoś 28.01.2008 marzena

Ja dodawalam swieze pokrojone pomidory i jednak bylo smaczniejsze.pozdrawiam SMACZNEGO

Zgłoś 20.03.2008 kika

po pierwsze-żarcie angielskie jest fatalne i bardzo ubogie w przyprawy, po drugie-chilli con carne w anglii przypomina breję z mięsa mielonego z tych ich nafaszerowanych hormonami krów.

B... Pokaż więcej

po pierwsze-żarcie angielskie jest fatalne i bardzo ubogie w przyprawy, po drugie-chilli con carne w anglii przypomina breję z mięsa mielonego z tych ich nafaszerowanych hormonami krów.

Byłam, jadłam i jak ktoś chce w Polsce zbankrutować to niech otworzy knajpę z angielskim żarciem - plajta gwarantowana