Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chilli con carne

Tekst i foto Caramilla 16-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty45 min.?

Składniki:

mięso mielone wołowe lub mieszane (0,5-1 kg; zależy od ilości chętnych),
puszka pomidorów krojonych bez skórki,
kartonik sosu pomidorowego,
puszka kukurydzy (polecam Bonduelle),
puszka fasoli czerwonej w zalewie Kidney (jak wyżej),
olej,
chili,
przyprawa do mięsa mielonego,
kostka rosołowa,
czosnek (w proszku lub ząbek),
sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Chili con carne (zwane przez mojego lubego "chili z kokardą"):
Wziąć duży garnek.
Nalać na dno trochę oleju, poczekać, aż się zagrzeje.
Wsypać mięso, mieszać, mieszać, żeby nie przywarło.
Do mięsa dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek i chili (ilość według uznania).
Trochę poddusić, często mieszając, bo lubi przywierać.
Wlać sos pomidorowy z kartonika.
Gdy się zagotuje, wrzucić kostkę rosołową.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20-30 minut.
Wlać pomidory z puszki.
Wrzucić kukurydzę (bez wody z puszki).
Wrzucić fasolę razem z zalewą Kidney.
Podgotować chwilkę, aż całość się zagotuje.
Smacznego!

Potrzebne przybory:

Duży garnek i coś do mieszania:)

Jak podawać?

W głębokich talerzach lub miseczkach - danie jest płynne! Podawać z chlebem.

Uwagi:

To moje ukochane danie, odkryłam je niedawno, od tej pory jemy je w domu nawet 2-3 razy w tygodniu. Na dwie osoby cały gar to za dużo, więc wstawiam pół do lodówki i na drugi dzień jest jak znalazł:)
Opcjonalnie można na koniec posypać startym żółtym serem!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.08.2006 Tolla

Mmm. Już czuję ten smak i zapach. Od razu nabiera się ochoty na gotowanie. Bardzo inspirujący i prosty przepis.

Zgłoś 31.08.2006 mmmmmmmm

Ja dodaję jeszcze pieczarki około 30 dag-podduszone na cebuli/aż odparuje się sok który puszczą/. A do gara daję jeszcze puszkę przecieru pomidorowego /zamiast sosu/ i ketchup.I fasolę daję bez ... Pokaż więcej

Ja dodaję jeszcze pieczarki około 30 dag-podduszone na cebuli/aż odparuje się sok który puszczą/. A do gara daję jeszcze puszkę przecieru pomidorowego /zamiast sosu/ i ketchup.I fasolę daję bez wody-odlewam. Chili i przyprawy radzę dodac na końcu, bo łatwo przedobrzyć a i tak wszystko się przegryzie w garnku.Mieso tylko lekko solę-bez przyprawy do mielonego . Świetne i super łatwe danie. Polecam :))))

Zgłoś 18.01.2007

wezcie wrzucajcie tutaj jakies sensowne komentarze, bo teksty w stylu "mmmmmmm juz czuje te smak" nikomu nie pomogą, wogole nie dawajcie tu takich wyrazen jak"mmmm" "mni... Pokaż więcej

wezcie wrzucajcie tutaj jakies sensowne komentarze, bo teksty w stylu "mmmmmmm juz czuje te smak" nikomu nie pomogą, wogole nie dawajcie tu takich wyrazen jak"mmmm" "mniammniam" "siorp" bo to brzmi jakbyscie od tej podniety mieli zaraz dostac pochwoscisku...

Zgłoś 02.01.2008 Marcin

polecam udekorować liśćmi świeżej bazylii bądź gałązką natki

Zgłoś 28.10.2010 bo

A ja oprocz pieczarek, dodaje jeszcze pokrojona w krazki marchewke, i 2-3 slodkie papryki pokrojone w kostke, no i oczywiscie swieze papryczki chilli so najlepsze.

PS i duzo ostrych parycz... Pokaż więcej

A ja oprocz pieczarek, dodaje jeszcze pokrojona w krazki marchewke, i 2-3 slodkie papryki pokrojone w kostke, no i oczywiscie swieze papryczki chilli so najlepsze.

PS i duzo ostrych paryczek chilli takze suszonych, nie mozna przedobrzyc, jak bedzie za ostre to wystarczy dodac duza lyzke miodu i juz!

Zgłoś 18.06.2013 gość

This makes everything so completely pianlses.