Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chilli farsz

Tekst i foto BladeRunner 25-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni30 min.wysoka

Składniki:

Puszka czerwonej fasoli, 2 czerwone pomidory, duża czerwona papryka (może być marynowana), 300 g mielonego mięsa (może być drobiowe), 2-3 małe cebule, szczypiorek, 100 ml wódki, olej przyprawy: papryka ostra (chilli lub pieprz cayenne), pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać po czym pokroić w kosteczkę. Papryke wypatroszyć i pokroić również w kosteczkę. Cebula - obrać i kroimy w kosteczkę. Na patelnię nalać troszkę oleju i dodać cebulkę. Przygrzać aż cebulka się zeszkli, po czym dodać fasolkę czerwoną. Poddusić jakieś 5-10 minut, po czym dodać paprykę, pomidory i drobno posiekany szczypiorek. Dolać wódkę i poddusić kolejne 5 minut. Następnie podsypać większą ilością papryki ostrej i pieprzu (wedle uznania) i wymieszać wszystko. Podgrzewać na średnim ogniu aż zacznie wszystko powoli scalać w jedną masę i dodać mielone mięso. Wszystko spażyć i poddusić na patelni aż mięso dojdzie. Można jeszcze doprawić papryką.
Posolić i potrawa gotowa :)

Potrzebne przybory:

Patelnia, szpatułka drewniana, miseczki, olej lub oliwa, przyprawy

Jak podawać?

Podawać na małych miseczkach albo z białym pieczywem, albo z naleśnikami (normalnymi lub meksykańskimi)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.