Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Chińska zupa z kukurydzą

17.02.2010

Tradycyjna kuchnia chińska związana jest ściśle z medycyną. Każde danie, każdy składnik ma znaczenie dla zdrowia człowieka. Zimą, gdy organizm potrzebuje rozgrzewających potraw, warto czerpać z kulinarnej wiedzy Chińczyków. Zupa na bazie bulionu i jajek to standard kuchni azjatyckiej. Dodatek wódki nie tylko wzmocni smak zupy, ale spowoduje, że jej odżywcze składniki zostaną szybko wchłonięte przez organizm. Rozgrzeje i wznieci apetyt na drugie danie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprosty20 min.wysoka

Składniki:

1 puszka kukurydzy,
1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki),
2 łyżki sake (lub czystej wódki),
2 jajka,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
szczypta imbiru,
1/2 łyżeczki pieprzu,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól.

Jak przyrządzić?

Bulion podgrzewamy w rondlu.

Dodajemy do niego kukurydzę i imbir.

Na wolnym ogniu doprowadzamy bulion do wrzenia.

Do miseczki wlewamy dwie łyżki wody i rozrabiamy w niej mąkę kukurydzianą.

Dolewamy tam wódkę i mieszamy.

Dodajemy całość do zupy, mieszając.

Gotujemy ją na wolnym ogniu, a kiedy się zagotuje, odstawiamy.

Jajka roztrzepujemy widelcem i powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając.

Przyprawiamy solą i pieprzem, i ewentualnie imbirem, by była pikantna.

Jak podawać?

Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.02.2010 Obserwator

Moniko, ową zupę robiła Zuza Gałuszka i poleca nam jej przyrządzenie...

Zgłoś 17.02.2010 laryssa

Nie lubię kukurydzy. Ani smaku sake, więc użyję po prostu polskiej wódki, a kukurydzy dodam tylko odrobinkę dla smaku.

Dzięki za przepis.

Zgłoś 19.02.2010 Ami

ja znam wersje z kaszką kukurydzianą jako zageszczaczem, smietana i ziolami prowansalskimi.

Zgłoś 18.02.2010 GaGa

Ostatnio odpowiadam na mnóstwo pytań w tym portalu, czyli Czarnej Oliwce - kuchni.o2.

Eh...

Zgłoś 18.02.2010 Do GaGa

Co to jest Oliwka. ten serwis kulinarny nazywa się Kuchnia.o2.pl?????

Zgłoś 17.02.2010 dziadek,

Ale musi być fajna ta zupka!

Zgłoś 17.02.2010 anonim

do Monika

ja już kiedyś zrobiłem coś takiego, co wyglądało jak taka zupa... i NIE polecam!

Zgłoś 17.02.2010 GaGa

A już tak fajnie było na Olivce... Eh...

Zupa - porażka!!!

Zgłoś 18.02.2010 milka

Nigella zrobila fajna zupe kukurydzianą tego typu tyle ze bez wodki i z dodatkiem sera i nachosów.a wszystko zmiksowane było. pycha !

Zgłoś 18.02.2010 milka

Nigella zrobila fajna zupe kukurydzianą tego typu tyle ze bez wodki i z dodatkiem sera i nachosów.a wszystko zmiksowane było. pycha !

Zgłoś 18.02.2010 Raz Putin

Miły aleocoale o,

Zuza, jak większość z nas miała dylamat;

jajo, czy kura.

Zuza woli jaja,

ja wolę kurę.

A tak na serio, serio, to są w przepisie na

ten kulin... Pokaż więcej

Miły aleocoale o,

Zuza, jak większość z nas miała dylamat;

jajo, czy kura.

Zuza woli jaja,

ja wolę kurę.

A tak na serio, serio, to są w przepisie na

ten kulinarny klejnot.

Zgłoś 18.02.2010 kosol

chinczycy robią zupki ale z ludzi

Zgłoś 17.02.2010 Monika

a może ktoś by napisał czy robił już taką zupę... i czy n.p. poleca...

Zgłoś 17.02.2010 aleocoale o

ale co tam te jajka robia? dekoracja?

Zgłoś 18.11.2010 qbar

wlasnie jestem po zjedzeniu zupy kukurydzianej. wodka polska, zamiast maki kukurydzianej ziemniaczana, duzo wiecej imbiru i brak pietruszki. nie jest toto zle. rosolowe ale diablo sycace. po dod... Pokaż więcej

wlasnie jestem po zjedzeniu zupy kukurydzianej. wodka polska, zamiast maki kukurydzianej ziemniaczana, duzo wiecej imbiru i brak pietruszki. nie jest toto zle. rosolowe ale diablo sycace. po dodaniu jajek zaczelo wygladac jak wymioty.