Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chiński kurczakos (przepis własny)

Tekst i foto MAga 27-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty35 min.?

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka, ryż, papryka czerwona (1 szt.), puszka ananasa (może być pokrojony), wiórki kokosowe, rodzynki, przyprawy: podstawa to curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, papryka ostra, sos Uncle Ben's słodko-kwaśny, uwaga: ananasowy!

Jak przyrządzić:

Wrzucamy ryż, by się gotował. W tym samym czasie kroimy paprykę w drobną kostkę i kurczaka na niewielkie kawałki. Paprykę wrzucamy na patelenię i lekko podsmażamy, po chwili dodajemy kurczaka i smażymy, tak aby kurczak dobrze się dosmażył. Mięso na patelni (musi być głębsza) posypujemy po kolei wszystkimi przyprawami, tak aby pokryły one całą powierzchnię patelni, w tym czasie kroimy ananasa i parzymy rodzynki. Jak już się mięso dobrze podsmaży, posypujemy powierzchnię patelni wiórkami kokosowymi i dodajemy ananasa. Podczas smażenia wszytko ciągle mieszamy, aby mięso obsmażyło się dokładnie ze wszystkich stron. Smażenie mięsa powinno zająć ok. 20 min. Na koniec dodajemy sos Uncle Ben's i wszystko dusimy pod przykrywką jeszcze z 7 min, co chwilę mieszając. Na talerze wykładamy ryż i polewamy go sosem.

Potrzebne przybory:

głęboka patelnia, garnek do gotowania ryżu, noż, deska do krojenia

Jak podawać?

Na głębokim talerzu( takim do zup) rozłozyć ryż, tak aby w środku powstało wgłębienie i tam nałożyć głównie sos.
S m a c z n e g o!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.03.2006 lalapupu

brzmi niezle, ale nie ma nic, ale to absolutnie nic wspolnego z kuchnia chinska, szczegolnie to curry i sos uncle ben ;)

jedzenie moze byc smaczne samo w sobie,

Zgłoś 28.03.2006 xxx

przeciez napisane jest ze przepis wlasny to i nazwa moze wlasna :)

Zgłoś 13.04.2006 arleta

Ja mam grupe krwi "b" więc kurczaka mi jeść nie wolno-ale brzmi smakowicie, zastąpie indykiem.

Zgłoś 25.09.2006 Asieńka

Mniam, tylko że za słodkie! Ja bym dodała więcej ostrej papryki a mniej ananasa (albo wogóle bez ananasa, bo sam sos jest na tyle słodki że wystarczy)

Ogólnie przepis pychotka:) Wszystkim... Pokaż więcej

Mniam, tylko że za słodkie! Ja bym dodała więcej ostrej papryki a mniej ananasa (albo wogóle bez ananasa, bo sam sos jest na tyle słodki że wystarczy)

Ogólnie przepis pychotka:) Wszystkim bardzo smakowało:)

Zgłoś 23.07.2008 jogi

Było smaczniutkie :). Wielkie dzięki za przepis! Prawie jak moja, kochana Mama. Polecam wszystkim.

Zgłoś 11.07.2009 zonda

Bardziej niż po chińsku, to ten kurczak przypomina potrawy z Indii: słodkie i aromatyczne. Jak dla mnie trochę za mało orientalne składniki.