Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chiński obiad - przepis od wyrwany od kucharza chińskiego (palce lizać)

Tekst i foto Basia 16-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
450 złśredni90 min.średnio

Składniki:

Mięso w panierce: 4 piersi z kurczaka, 2 jajka, mąka ziemniaczana ok 4/5 płaskich łyżek stołwych, 1 op. czosnku w proszku.

Sos do mięsa: 2 lub 3 cebule, 2 duże marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku, 3 lub 4 łyżeczki miódu, 2 nakrętki ocetu, 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej, olej do smażenia.

Makaron z warzywami: 1 op. makaronu spagetti, 2/3 cebule, 2 marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku, wg uznania sos sojowy (nie słodki), olej do smażenia.

Krucha sałatka chińska: średnia kapusta pekińska, 2 średnie zielone ogórki, 2 marchewki, sól, 3/4 nakrętki octu, cukier lub 3 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić:

Mięso w panierce: piersi z kurczaka pokroić na drobne w miare kwadratowe kawałki (2x2cm) posypać dużą ilością czosnku w proszku i solą, jajka roztrzepać widelcem i połączyć z mąką ziemniaczaną tak żeby powstało gęste lejące ciasto, mięso obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, odstawić.

Sos do mięsa: cebule pokroić w pojedyńcze krążki, zetrzeć na średniej tarce marchewkę na drobne kawałki, dodać groszek i wszystko podsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Przygotować duży kubek przegotowanej wody dodać do niej ocet i miód, następnie tak przygotowanym sosem zalać podsmażone warzywa, całość podgrzewając zagęszczamy mąką ziemniaczaną tak aby powstał średnio gęsty przeźroczysty sos.
Do gotowego sosu wrzucamy usmażone kawałki kurczaka aby zmiękła panierka.

Makaron z warzywami: gotujemy makaron na pół twardo (bedzie jeszcze smażony) smażymy krążki cebuli z marchewką i groszkiem na oleju dodajemy makaron, oblewamy go sosem sojowym i to wszystko mieszając smażymy jakieś 10 minut dodając sosu sojowego i soli do smaku.

Sałatka chińska: Drobno szatkujemy kapustę pekińską i ogórki na paseczki dł. ok. 2cm, podobnie jak do sosu i makaronu ścieramy marchewkę na drobne kawałki. Wlewamy do sałatki zalewę.
Zalewa do sałatki: Do kubka wlewamy 2 łyżki przegotowanej wody, ocet miód i przeciśnięty czosnek.
Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na 2h do lodówki.

Potrzebne przybory:

Patelnia typu WOK do smażenia makaronu (ale może być normalna płaska byle duża), Frytkownica do smażenia mięsa (może być garnek ale wtedy trzeba bardziej uważać żeby nie było pożaru w kuchni :D)
tarka, przeciskacz do czosnku.

Jak podawać?

Podawać razem (na 1talerzu dla 1osoby lub osobno mieso w sosie makaron i sałatkę w półmiskach) pałeczki można se darować bo potrawa jest tak pyszna że zanim coś nabierzesz pałeczkami to ci ją ktoś zje :P

Uwagi:

Przygotowując sos do mięsa należy zwrócić uwagę aby zalewa z octu, miodu i wody miała wyrazisty smak słotko kwaśny 50% słodka i 50% kwaśna nie wolno dopuścić żeby była bardziej słodka lub bardziej kwaśna bo to już nie będzie to :)

Natomiast zalewa do sałatki powinna być podobna do zalewy do sosu tylko o wiele mocniejsza dlatego do jej wykonania używa się mniej wody oraz przeciśnięty czosnek, całość powinna być mocno czosnkowa i słodko kwaśna, jest to podstawa tej sałatki.

Czas przygotowania:

Podczas gotowania można rozmawiać po chińsku, panie mogą związać mocniej warkoczyk tak żeby oczy były bardziej skośne a panowie mogą się głupio uśmiechać szczerząc zęby i wciąż powtarzać słowo "DOBZIE"... hahaha żartuję.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2004 emgie

aż grzech nie skorzystać... :D

Zgłoś 19.04.2004 as

cio ? dobra kuraaa na otro ? moźna

Zgłoś 20.04.2004 Doris

O !, takie rzeczy lubie- zrobie jutro na obiadek,mam nadzieje że się uda...? O warażeniach napisze pozniej.

Zgłoś 26.04.2004 roberto

kurka wyszło smaczne a nawet bardziej niz smaczne tylko z chinskim byly problemy:)

Zgłoś 27.04.2004 Doris

Niestety nie smakowało mi wogóle,za mdłe ,nie moje smaki.

Cinszczyznę lubie o sprecyzowanych smakach,a ta była taka bezpłciowa....Innym być moze pasuje,rzecz gustu,ja jestem na NIE.

... Pokaż więcej

Niestety nie smakowało mi wogóle,za mdłe ,nie moje smaki.

Cinszczyznę lubie o sprecyzowanych smakach,a ta była taka bezpłciowa....Innym być moze pasuje,rzecz gustu,ja jestem na NIE.

Zgłoś 13.07.2004 wafel

W CHINACH KURCZAKA MOŻNA ZASTĄPIĆ PSEM LUB KOTEM

Zgłoś 21.07.2004 rex

moze byk w wazywach

Zgłoś 19.08.2004 [Tea]

w dzisiejszych czasach obiad za 50 zl drogo mnie na to nie stac

Zgłoś 10.09.2004 Ewa

Po co takie głupie komentarze Ludzie chyba Wam sie nudzi

Zgłoś 12.12.2004 zuzia

Przepis przepisałam, lubię kuchnie chińską, to musi być pyszne

Pozdrawiam.

Zgłoś 04.09.2005 gosiaczek

Dziś niedziela jestem już po obiadku ale jutro na obiad zrobie właśnie to danie, jak się czyta to aż ślinka leci, już niemoge się doczekać, postaram się przysłać moją opinie po sprubowaniu tego ... Pokaż więcej

Dziś niedziela jestem już po obiadku ale jutro na obiad zrobie właśnie to danie, jak się czyta to aż ślinka leci, już niemoge się doczekać, postaram się przysłać moją opinie po sprubowaniu tego specjału, pozdrawiam. pa Gocha.

Zgłoś 31.10.2005 janusz

obiad pyszny - do Gosiaczka: ukłony z ortografii strony

Zgłoś 08.11.2005 Ola

Dobrze dodac curry i chinska przyprawe 5 smakow , jesli ktos lubi ostrzejsze smaki mozna dodac sosu tabasco albo sosu chinskiego z ostrych papryczek . Smak jest wtedy bardziej wyrazisty i na pew... Pokaż więcej

Dobrze dodac curry i chinska przyprawe 5 smakow , jesli ktos lubi ostrzejsze smaki mozna dodac sosu tabasco albo sosu chinskiego z ostrych papryczek . Smak jest wtedy bardziej wyrazisty i na pewno nikt nie powie , ze potrawa jest mdla ! Polecam spaghetti zastapic makaronem chinskim ryzowym , a zamiast groszku itd... do makaronu mozna dodac troche warzyw z mieszanki chinskiej i chinskich grzybkow !!!! POLECAM !!!!

Zgłoś 24.12.2005 Misia

Ola, ze słoika tez mozna wrzucić na patelnię ... ale to nie to samo ... dla mnie obiad z torebki - nawet sos, to nie to samo, co przyrządzone samemu, z naturalnych składników, a poza tym, to co ... Pokaż więcej

Ola, ze słoika tez mozna wrzucić na patelnię ... ale to nie to samo ... dla mnie obiad z torebki - nawet sos, to nie to samo, co przyrządzone samemu, z naturalnych składników, a poza tym, to co piszesz nie mam już nic wspólnego z tym przepisem tu podanym.

Zgłoś 17.01.2006 Ola

Czy ja napisałam o dodawaniu czegoś ze słoika ? sos z papryczek jest w słoiku ale nie jest to gotowy sos typu Łowicz tylko przyprawa . Nie dodaje gotowych sosów do potraw bo sama przygotowuję o ... Pokaż więcej

Czy ja napisałam o dodawaniu czegoś ze słoika ? sos z papryczek jest w słoiku ale nie jest to gotowy sos typu Łowicz tylko przyprawa . Nie dodaje gotowych sosów do potraw bo sama przygotowuję o wiele smaczniejsze . Pozatym głęboko mrożone warzywa nie traca wartości odzywczych i można śmiało zastąpić nimi świeże . Często nie można kupić w sklepie tych składników , które znajdujemy w mrozonkach (np. pędy bambusa) . To co napisałam jako rade ma sie do tego przepisu i to bardzo - nadaje ciekawszy smak tej potrawie i nie jest ona mdła . Często robię dania kuchni chińskiej na przyjęcia i wszyscy goście zawsze są zachwyceni :)

Polecam sprawdzić zanim napisze się coś negatywnego .

Zgłoś 17.01.2006 Ola

aha - i chciałam jeszcze zauwazyć ,ze nie spotkałam się w kuchni chińskiej z tak dużą ilościa marchewki w jakimkolwiek daniu , pozatym brakuje w tym przepisie typowych dla kuchni chińskiej pędów... Pokaż więcej

aha - i chciałam jeszcze zauwazyć ,ze nie spotkałam się w kuchni chińskiej z tak dużą ilościa marchewki w jakimkolwiek daniu , pozatym brakuje w tym przepisie typowych dla kuchni chińskiej pędów bambusa , grzybków i kilku innych smacznych rzeczy . Pozatym nie widziałam jeszcze w żadnej restauracji chińskiej makaronu spaghetti !!! To taki przepis "chińszczyzna po polsku" - ale dla osób o niskich potrzebach podniebienia może się nadać .

Zgłoś 26.01.2006 b

pytanie do a. Gdzie wiazales jej te warkocze?

Zgłoś 15.04.2006 kkkkkkkkkkaaaaaaacccccccccczzzzzzzzzzzzzzzooooooooooorrrrrrrr

NAJLEPIEJ LUBIE SCHABOWE ALE JEST JEDNA BABA KTÓRA DAJE GŁUPIE KOMENTARZE I MÓWI ŻE LUDZIE DAJĄG UPIE PŻEPISY A SAMA ASAMA NIC NIE UMIE MAM 7LAT

Zgłoś 14.10.2008 Kuchareczka

Przepis jest genialny, danie naprawdę palce lizać. Pracochłonne, ale warto czekać.

Zgłoś 15.03.2007 NL

Przepis jest ok. Mieszkam w holandii i jestem bardzo czesto w chinskich barach bo tutaj jest to bardzo tanie szamanko. makaron w ten sposób zrobiony nazywa sie BAMI , robi się go z makaronu typu... Pokaż więcej

Przepis jest ok. Mieszkam w holandii i jestem bardzo czesto w chinskich barach bo tutaj jest to bardzo tanie szamanko. makaron w ten sposób zrobiony nazywa sie BAMI , robi się go z makaronu typu Tagiatelle, i tutaj dodaja do nigo w trakcie smażenia szyneczke, por. marchwewke(nie zawsze) a jak jest juz usmazony to róznież jest zawsze tam dodane jajeczko rzotrzepane i usmazone na oddzielnej pateli i wkruszone. Do tak usmazonego kurczaczka daje sie równiez sos słodko kwasny z ananasem...

Pycha jedzonko , pozdrawiam autorke....

Zgłoś 28.05.2007 terri

do NL. Skad takie skretyniale zdrobnienia? Koszmar!!!!!! szamanko, szyneczke, tfuuuu!!!!!

Zgłoś 24.06.2007 Aniusia

Chyba zrobie to dla mojej rodzinki na obiad oby było dobre szkoda ze nie ma zdjecia tej potrawy:((

Zgłoś 13.01.2008 kunadrzewna

Bardzo dobry przepis na moja ulubione potrawe z mojej ulubionej restauracji chinskiej! Dziekuje autorce!

Zgłoś 27.03.2008 sikoreczka

To chyba pracochlonne danie.

Moze sprobuje, ale na pewno dodam kilka chinskich przypraw i skorzystam z rady zastepujac spagetti makaronem ryzowym, bo zazwyczaj taki jada sie w chinskich d... Pokaż więcej

To chyba pracochlonne danie.

Moze sprobuje, ale na pewno dodam kilka chinskich przypraw i skorzystam z rady zastepujac spagetti makaronem ryzowym, bo zazwyczaj taki jada sie w chinskich daniach.Jadam czesto chinszczyzne(kuchnie azjatycka)przyrzadzonom przez samych chinczykow.Opijajac ja chinskim winkiem ryzowym ;0)

Najbardziwj lubie ryz z wyrzywami na parze(bambus,kielki,pora,grzybki) z opanierkowanym kurczaczkiem, ugrilowana piersia z kaczki i panierowanymi tymi kuleczkami to chyba po polsku kalamary plus sosik orzechowy pikantny do tego. Pycha :0) Jesli ktos posiada na to przepisik to poprosze umiescic n astronie.

Czing Tong Pa!

Zgłoś 19.03.2010 paranoja

w kuchni chińskiej makaron ryżowy...?? hm.. chińczycy używają makaronu sojowego albo jajecznego - oba są dostępne we wszystkich naszych hipermarketach na działach typu "kuchnie świata"... Pokaż więcej

w kuchni chińskiej makaron ryżowy...?? hm.. chińczycy używają makaronu sojowego albo jajecznego - oba są dostępne we wszystkich naszych hipermarketach na działach typu "kuchnie świata"

co do przepisu... cóż, każdy jada jak lubi / gotuje jak potrafi.. to danie rzeczywiście mało ma wspólnego z orygnialną kuchnią chińską ALE jak kilka lat temu zaczęłam szukać przepisów kuchni azjatyckiej, to się okazało, że na polskich stronach są tylko przepisy mocno zmodyfikowane pod nasz słowiański gust lub o zgrozo w przepisach tych występują zamienniki typu: zamiast sosu sojowego - maggi, zamiast trawy cytrynowej - skórkę z cytryny itp

dopiero gdy zaczęłam szukać na azjatyckich stronach przy pomocy sąsiada wietnamczyka, odszukałam wiele naprawdę ciekawych przepisów, jednak jeżeli komuś pasuje spolszczona chińszczyzna, to nie powinno się na takiej osobie psów wieszać :-)

pozdrawiam

Zgłoś 16.08.2010 palka

Makaron ryżowy = potocznie u nas zwany sojowym

Zgłoś 19.08.2010 a

okropne, nie polecam..

Zgłoś 06.12.2010

Palce lizać