Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińskie bułeczki gotowane na parze

Tekst i foto Zetka 30-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

300 g mąki pszennej,
2 łyżki smalcu lub masła roślinnego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego,
130 ml wody,
20 g świeżych drożdży,
0.5 łyżeczki oleju sezamowego.

Farsz:
250 g puree z fasoli,
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego.

Jak przyrządzić:

Mąkę przesiać. Wymieszać z cukrem i drożdżami, dodać smalec lub masło roślinne i posiekać wszystko ostrym nożem. Dodać wodę wymieszaną z octem i olej sezamowy. Zagnieść i wyrabiać na jednolitą elastyczną masę. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą i starannie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części. Formować z nich kulki, które następnie rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 8 cm. Na środek każdego z nich nałożyć porcję farszu. Brzegi połączyć w jednym punkcie i dokładnie zalepić. Uformować kulkę. Gotowe kulki układać w naczyniu do gotowania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2008 karOo

jadłam naprawdę pyszne:D

Zgłoś 18.06.2013 gość

This atrlice keeps it real, no doubt.

Zgłoś 19.06.2013 gość

hOVOtt moqeixtvxgdj