Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińskie bułeczki

Tekst i foto Olja 23-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złprostyok. 20 min.niska

Składniki:

300 g mąki pszennej,
2 łyżki smalcu lub masła roślinnego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego,
130 ml wody,
20 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego.
Farsz:
250 g puree z fasoli,
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego.

Jak przyrządzić:

Mąkę przesiać. Wymieszać z cukrem i drożdżami, dodać smalec lub masło roślinne i posiekać wszystko ostrym nożem.
Dodać wodę wymieszaną z octem i olej sezamowy. Zagnieść i wyrabiać na jednolitą elastyczną masę. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.
Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części. Formować z nich kulki, które
następnie rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 8 cm.
Na środek każdego z nich nałożyć porcję farszu. Brzegi połączyć w jednym
punkcie i dokładnie zalepić. Uformować kulkę.
Gotowe kulki układać w naczyniu do gotowania na parze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.06.2011 julka

No i właśnie dla tych którzy go nie jedzą jest napisane tłuszcz roślinny:/

Zgłoś 04.02.2010 Noldorka

Smalec nie jest bezmięsny

Zgłoś 19.06.2013 gość

That's way the besstet answer so far!