Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińskie bułeczki

Tekst i foto Danio 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1615 złprosty60 min.niska

Składniki:

300 g mąki pszennej,
2 łyżki smalcu lub masła roślinnego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego,
130 ml wody,
20 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego.
Farsz:
250 g puree z fasoli,
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego.

Jak przyrządzić:

Mąkę przesiać. Wymieszać z cukrem i drożdżami, dodać smalec lub masło roślinne i posiekać wszystko ostrym nożem.
Dodać wodę wymieszaną z octem i olejem sezamowym. Zagnieść i wyrabiać na jednolitą elastyczną masę. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki farszu polaczyć ze sobą i starannie wymieszać.
Gotowe ciasto podzielić na 16 równych cześci. Formować z nich kulki, które
następnie rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 8 cm.
Na środek każdego z nich nałożyć porcję farszu. Brzegi połączyć w jednym
punkcie i dokładnie zalepić. Uformować kulki.
Gotowe kulki układać w naczyniu do gotowania na parze.

Jak podawać?

Po ugotowaniu można posypać prażonym sezamem. Najlepiej podawać z gotowanym kurczakiem.

Czas przygotowania:

Gotują się około godziny, do godziny i piętnastu minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.06.2006 kropka

były pyszne polecam

Zgłoś 08.01.2008 ParaGRAF

Autor(ka) zapomniał(a) podać źródła: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 30.

Zgłoś 22.04.2012 Anna

Witam, pewnie nie dostanę już odpowiedzi, ale te bułeczki gotuje się naprawdę aż godzinę? Nie mówię o łącznym czasie przygotowania... tylko o samej fazie gotowania na parze.