Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińskie danie

Tekst i foto misiaczek 08-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji25 złprosty30 min.mało

Składniki:

- 1 piers z kurczaka ok.45dkg,
- 3 papryki zolta zielona i czerwona,
- 3 duze cebule,
- 3 woreczki ryzu,
- sol,
- pieprz,
- przyprawa knorra do potraw chinskich.

Jak przyrządzić:

Piers z kurczaka kroimy w kostke i podsmazamy na oleju dodajac cebule.papryke.kiedy papryka bedzie lekko twardawa dodajemy przyprawe knorra i dusimy ok.5 minuta.pzryptrawiamy do smaku. Gotujemy osobno ryz. Na talerzu ukladamy z ryzu okrad na srodek ktorego nakladmy nasza potrawke.

Jak podawać?

Na talerzy ukladamy okrag z ryzu i na srodek nakladfamy potrawke. Zycze smacznego.

Czas przygotowania:

Papryka nie powinna byc na miekka. Jesli ktos lubi pieczarki moze je smialo dodac oraz pomidora.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.04.2003 karusia

Ten przepis nie może być zły.

Ostatnio robiłam coś w ten sam sposób. Ale z karkówki i z przyprawy do kurczaka. Plus papryczka, pomidory, cebula.

Było pyszne.

Jadłam z bułką.... Pokaż więcej

Ten przepis nie może być zły.

Ostatnio robiłam coś w ten sam sposób. Ale z karkówki i z przyprawy do kurczaka. Plus papryczka, pomidory, cebula.

Było pyszne.

Jadłam z bułką. A właśnie ryż pasowałby jak ulal.

Robi to się prosto i jest pyyyyszne.

Zgłoś 07.02.2003 kojoT

spree daj naszemu odkrywczemu kolumbowi spokuj. a miejsce na 02 to csie nie martwcie:PPPPPPPP

Zgłoś 20.01.2003 spree

niezly przepis...szkoda ze nie wysililes sie kolego nad jego wymyśleniem...rekalmy to każdy umie oglądać, a zrobienie sosu z proszku chyba nawet dla neandertalczyka byłoby łatwe...po co wogule s... Pokaż więcej

niezly przepis...szkoda ze nie wysililes sie kolego nad jego wymyśleniem...rekalmy to każdy umie oglądać, a zrobienie sosu z proszku chyba nawet dla neandertalczyka byłoby łatwe...po co wogule się wychylasz z takimi beznadziejnymi pomysłami..wymyśl coś dobrego albo nie zajmuj miejsca...

Zgłoś 17.02.2005 Monika

robię tak samo,ale dodaję jeszcze pieczarki... Polecam i pozdrawiam

Zgłoś 12.07.2005 kati

tak jest! tez dodaje pieczareczki :) pychotka!! ciekawostka: w sklepach mozna dostac ryz mieszany biało-czarny.Warto zrobic taka mieszanke ze zwyklym,długoziarnistym.POLECAM!

Zgłoś 08.08.2005 majka

super...........!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 23.09.2005 szeriff

Kiedyś robiłem podobnie, zamiast fixa dodaję przyprawę 5 smaków ale z nia ostrożnie, gdyż jest bardzo wyrazista, całość można lekko zaciągnąć mąką ziemniaczaną (bardzo mała ilość żeby nie powsta... Pokaż więcej

Kiedyś robiłem podobnie, zamiast fixa dodaję przyprawę 5 smaków ale z nia ostrożnie, gdyż jest bardzo wyrazista, całość można lekko zaciągnąć mąką ziemniaczaną (bardzo mała ilość żeby nie powstała "klucha"). Dobrym dodatkiem są grzybki mung ale z "braku laku" pieczarki są bardzo dobre. Cała tajemnica moim zdaniem polega na odpowiednim przygotowaniu produktów a dokładnie na ich obróbce wstępnej. Papryke kroję w cieńkie paski ok 4-5 mm, do swojej wersji dodaję również marchewkę, seler, pietruszkę i... pora, oczywiście wszystko pocięte w ok 5 centymetrowe paski o grubości 3 mm (dla niektórych może to być dziwne połączenie ale uwierzcie mi, podczas krótkiej obróbki termicznej te warzywa nie smakują tak samo). Wiem, że jest to strasznie pracochłonne ale warto się pomęczyć gdyż efekt zwala z nóg. Jako uzupełniacz proponuję ryż w wersji bardzo kalorycznej :) Szklankę ryżu wsypuję na rozgrzany tłuszcz i smarzę na złoty kolor (należy uważać aby go nie przypalić, lekkie zezłocenie wystarczy), następnie zalewam całość szklanką gorącego bulionu drobiowego (1 kostka na szklankę wody), nie solić !!! gdyż sam bulion jest bardzo słony. Dodać curry albo 5-smaków i niech tak "pyrka" (często mieszać, ryż lubi się kleić w pierwszej fazie) aż ryż stanie się sypki, w miarę potrzeby dolewać wody.

Chinke robię na woku-podstawa :), natomiast ryż na patelni, musi być duża ponieważ jak każdy wie ryż trochę rośnie :).

Życzę smacznego i pozdrawiam wszystkich którzy lubią dobrze zjeść.

Zgłoś 05.12.2005 martuska

przepis jest prosty

ktos sie zbyt mcno nie wysilił bo to pięcio letnie dziecko by zrobilo :>>>

hehe

ale po zrobieniu danie jest pyszne:>>>>>

Zgłoś 26.03.2006 pola

Pyszne to twoje danie wszystko idealnie dobrane ! Pozdriawiam !

Zgłoś 26.03.2006 Kaśka

ale pyszne misiaczku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 06.04.2006 asparagus21

Polecam zamiast papryczek dodać potarte warzywa(marchew, pietruszka, seler), pokrojony por, cebulkę. Wszystko razem dusić, doprawić ziołami do smaku i dodać sos słodko-kwaśny.Nie jest tuczące, a... Pokaż więcej

Polecam zamiast papryczek dodać potarte warzywa(marchew, pietruszka, seler), pokrojony por, cebulkę. Wszystko razem dusić, doprawić ziołami do smaku i dodać sos słodko-kwaśny.Nie jest tuczące, ale za to syte.Stosuje w mojej diecie i pycha!!!Oczywiście najlepsze z ryżem.