Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińskie sakiewki pełne zdrowia

Tekst i foto EWIK 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złśredni10 min.średnia

Składniki:

40 dag mrożonych krewetek królewskich,
20 liści kapusty pekińskiej,
6 dag świeżego imbiru,
20 dag marchwi,
4 łyżki sosu sojowego,
4 łyżki wina ryżowego,
pęczek szczypiorku,
pieprz

Jak przyrządzić:

Blanszujemy liście kapusty pekińskiej.
Krewetki rozmrażamy i kroimy.
Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce, a marchewkę na grubej.
Wyrabiamy razem marchew, imbir, krewetki, sos sojowy, wino ryżowe i pieprz.
Powstałe nadzienie nakładamy na liście, z których następnie formujemy sakiewki, wiążąc je od góry szczypiorkiem.
Sakiewki gotujemy na parze około 10 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.06.2007 k0m0r

Wszystko fajnie, tylko gdzie to zdrowie? :)

Zgłoś 06.09.2008 Asia

A gdzie można kupić wino ryżowe?