Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińszczyzna ala co sie nawinie

Tekst i foto Robinfr 09-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty20 min.średnia

Składniki:

2 piersi z kurczaka,
olej,
2 marchewki,
2 pietruszki,
2 cebule,
2 pomidory,
2 papryki
2 ząbki czosnku
2-4 pieczarki,
por jak kto lubi i jest trochę,
pieprz cayenne lub chili,
majeranek, bazylia,
pieprz, sól,
kasza jęczmienna gotowana, schowana w pościeli :-)

Jak przyrządzić:

Kurczaka kroimy na kwadraty jakie chcemy,
smażymy w rondlu na oleju na brązowo.
Warzywa w kostkę, marchew i pietruszkę na pół i w 1/2 talarki, smażymy na oleju po kolei wrzucając osobno na patelnię, pomidory na końcu. Czosnek kroimy nożem na drobno i wrzucamy do warzyw, może być więcej dla smakoszy. Dodajemy przyprawy, majeranek, bazylię, dużo pieprzu chili, solimy do smaku. Warzywa z patelni wrzucamy do piersi i dusimy do miękkości wedle uznania. Jeśli za gęsta podlac wodą lub piwem jeżeli pijemy w tym momencie.

Potrzebne przybory:


nóż, patelnia, garczek z rączką.

Jak podawać?


Podawać kaszę jęczmienną ciepłą na talerzu polaną po wierzchu tą "chińszczyzną" w ilości wedle uznania. Popijać zimnym piwem jeśli mocno pikantne. Można zakąsić kiszonym dobrym ogórkiem (nie z Tesco!). Nie popijać mlekiem, ja tak niestety zrobiłem...

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.11.2005 Milka

Fajny jesteś, a co do przepisu to chyba spróbuję ;)

Zgłoś 12.11.2005 lalapupu

to jedzenie moze byc calkiem fajne, ale nie wiem dlaczego nazywasz jes chinszczyzna :D

Zgłoś 14.11.2005 Robinfr

Robiłem swojego czasu chińszczyzne jak wyżej troche przepis tzn. do morożonki z marketu dodaje sie jakiegoś KNóRa do potraw chińskich i strasznie to to dobre nie było. Zapach tej przyprawy w pot... Pokaż więcej

Robiłem swojego czasu chińszczyzne jak wyżej troche przepis tzn. do morożonki z marketu dodaje sie jakiegoś KNóRa do potraw chińskich i strasznie to to dobre nie było. Zapach tej przyprawy w potrawie (mrożonce) był dosyć przypominający wychodek i męskie pisuary. Sory za porównanie ale taki był to zapach i moje skojarzenie, pewnie wielu ludziom to smakuje, dlatego też wole zrobić coś sam i dobrze. Oczywiście bez grzybków muna, pałeczek bambusa i listków feng-shui jeżeli takowe wogle są w tej przyprawie a nie jest to zamiennik warzywo-podobny.

Można dodać suszonych własnych grzybów z lasu jak ktoś ma (jeżeli mama albo ciotka nazbierali :-) oraz kurczaka obsmażać wcześniej "umoczonego" w mące z majerankiem i solą do smaku - bedzie wtedy panierowany.

Jeżeli zastąpimy kaszę ryżem to mamy potrawę ale "chińszczyzna" bez przyprawy w proszku i mrożonki. Zapach "chiński potrawie nadaje pietruszka, marchewka i cebula.

Mnie osobiście bardziej smakuje kasza jęczmienna (może być kuskus) niż ryż ale to kwestia gustu.

Można też dodąc inne przyprawy ala chińskei jak kto chce. I jak to zrobi to niech sie pochwali...

Pozdro

Robin

Zgłoś 15.11.2005 lalapupu

ale chinskiego smaku nie dodaja zadne przyprawy knora, bo tylko idioci co lubia zywic sie chemikaliami takich uzywaja, tylko normalne przyprawy typu czosnek, imbir, ocet ryzowy, olej sezamowy, o... Pokaż więcej

ale chinskiego smaku nie dodaja zadne przyprawy knora, bo tylko idioci co lubia zywic sie chemikaliami takich uzywaja, tylko normalne przyprawy typu czosnek, imbir, ocet ryzowy, olej sezamowy, olej z orzeszkow ziemnych, sos sojowy itd.

taka chinszczyzna z natyralnymi chinskimi przyprawami jeszcze mi ni razu pisuarem nie zajechala, acz sosy lnora i inne falsyfikaty, to calkiem mozliwe, glutamian sodu w polaczeniu z maka kukurydziana moze dac nizly efekt :D

a do autora - nie wiem, dlaczego upierasz sie wiec, zeby nazywac to chinszczyzna, skoro chinszczyzny i tak nie lubisz?

nie czepiam sie, jakby co, tylko zastanawiam ;)

Zgłoś 01.08.2006 us ;)

noo super ;) ja robie z ryżem a na koniec wszyko zapiekam w piekarniku/ mikrofalówce z serem w żaroodopornym naczyniu ;) pyyycha ;) polecam :*

Zgłoś 17.08.2006 nomenomen

bardzo dziwne połączenie..

już widzę jak każdy chińczyk zajada się kszą i ogórkiem kiszonym..

reszta być może i ok..

Zgłoś 03.10.2006 Asieńka

Brzmi smakowicie... Mam nadzieję że mi się uda...

Spróbuję upichcić:)

Zgłoś 19.10.2006 Asieńka

Było znakomite!!! Polecam! Robiłam już dwa razy i jest super! :)

Zgłoś 04.04.2007 golan

jest super, ale dodajcie troszke sosu ostrygowego i rybnego wtedy jest znakomite