Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińszczyzna Ani

Tekst i foto aniakowal 29-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
630 złśredni60-90 min.?

Składniki:

- 2 opakowania ryżu parabolicznego (po 500 gram),
- 1 kg mięsa drobiowego lub dowolnego pokrojonego w niedużą kostkę,
- 1 opakowanie mrożonki tzw. chińskiej,
- 1 opakowanie mrożonki 4 składnikoweaj warzywnej(np. marchew, seler, por itp.) pociętej w paski,
- oliwa,
- przyprawa np. Knorra do potraw chińskich,
- curry,
- sos sojowy słodki,
- sos w słoiczku chiński lub słodko-kwaśny z Łowicza.

Jak przyrządzić:

Ryż gotujemy na sypko. Do woka lub na dużą patelnię wrzucamy na rozgrzaną oliwę mrożonki, dusimy je aż do całkowitego zmiękczenia i odparowania wody, podlewamy oliwą co jakiś czas. Dodajemy przyprawy-carry i chińską Knora, jeżeli wszystko jest już miękkie dodajemy mięso i mieszamy. Jak mięso już będzie podsmażone dodajemy sos sojowy i wszystko mieszamy. Po zdjęciu patelni z ognia, wszystko wylewamy do miski z ugotowanym ryżem i dokładnie mieszamy, nakładamy na ciepło i polewamy sosem ze słoiczka. SMACZNEGO!

Jak podawać?

Podajemy na płaskim talerz i po środku polewamy sosem ze słoiczka.

Uwagi:

Ja daję sporo oliwy i sosu sojowego, to wtedy jest więcej sosiku. Można zamrozić jak zostanie, po rozmrożeniu i podgrzaniu smakuje równie dobrze. Potrawa jest syta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.05.2004 hmm

co to jest ryz paraboliczny?

Zgłoś 01.06.2004 Kasia

Paraboiled tzn wcześniej obrobiony termicznie-z parabolą nie ma to nic wspólnego!!!!!Kasia

Zgłoś 02.06.2004 major market

u nas jest taki paraboliczny

Zgłoś 02.06.2004 hana

jest to ok ! ponieważ moja rodzina się tym zajada

Zgłoś 30.06.2004 Kamelia

Co prawda ryż podaje się pod koniec dania i kto go spróbuje to znaczy, że gospodarz nie sprawdził się w swojej roli, ale mnie tam smakuje chinszczyzna Anny :)

Zgłoś 13.08.2004 oj

to nie jest chińczyk - przykro ?

ale jest fajna strona : www.kuchniachinska.pl polecam

Zgłoś 03.10.2004 yogi009

Jak się weźmie te wszystkie mrożonki i słoiki i wymiesza, po czym doda do ryżu w torebkach to właśnie wychodzi babskie chińskie danie - zbyt tu łatwizną zaciąga. A gdzie prawdziwy artyzm, sztuka... Pokaż więcej

Jak się weźmie te wszystkie mrożonki i słoiki i wymiesza, po czym doda do ryżu w torebkach to właśnie wychodzi babskie chińskie danie - zbyt tu łatwizną zaciąga. A gdzie prawdziwy artyzm, sztuka kulinarna ? Te niuanse niby już są ginącym gatunkiem, ale warto o nie walczyć.

Zgłoś 21.10.2004 Jacek

Ten przepis to kpina - żeby nie posłużyć się dosadniejszym określeniem, a pani proponująca "to kuriozum" nie ma pojęcia o prawdziwym gotowaniu.

Danie to ma się tak do normalnej ... Pokaż więcej

Ten przepis to kpina - żeby nie posłużyć się dosadniejszym określeniem, a pani proponująca "to kuriozum" nie ma pojęcia o prawdziwym gotowaniu.

Danie to ma się tak do normalnej chińskiej kuchni, jak rozpadający się wóz konny, do wozów formuły 1.

Chyba tyle - więcej nie warto pisać.

Zgłoś 07.12.2004 aga

Jesli juz do swojej "chinszczyzny" uzywasz mrozonych warzyw to musza one pozostac polsurowe

Podgrzej je tylko na patelni aby nie stracily koloru i dodaj na samym koncu do ryz... Pokaż więcej

Jesli juz do swojej "chinszczyzny" uzywasz mrozonych warzyw to musza one pozostac polsurowe

Podgrzej je tylko na patelni aby nie stracily koloru i dodaj na samym koncu do ryzu

Nie gotuj ich z miesem

Zgłoś 13.02.2005 janusz

sprawdzimy

Zgłoś 02.03.2005 monia

To nie będzie mowa o chińszczyźnie, ale chcem was zachęcić do ,,mojej kuchni". Tzn.domowe przepisy litewskie i moje wymyślone. Możecie zapytac o przepis i szczegóły piszac do mnie na e-mail... Pokaż więcej

To nie będzie mowa o chińszczyźnie, ale chcem was zachęcić do ,,mojej kuchni". Tzn.domowe przepisy litewskie i moje wymyślone. Możecie zapytac o przepis i szczegóły piszac do mnie na e-mail.Tylko bez zadnych załączników, bo nie przyjmę.

(drobne i łatwe przepisiki)Domowy:

hot-doh

hot-dog 2

zapiekanka

zapiekanka 2

(jak cos zrobisz to będzie pyszniejsze(dowiesz się co jak napiszesz):)mleko

koktajl czekoladowo-bananowy

koktajl czekaoladowy

koktajl bananowy

lody mrozone o smaku coca-cola

ciasteczka

herbatniki z żelkami

Dobra juz dosyc tego.Jak bedziecie chcieli to się mnie zapytacie.

Zgłoś 02.03.2005 monia

a i widze że się nie wyswietla i-meil więdz go podaję: witchmonia@tlen.pl

Zgłoś 24.03.2005 struspedziwiatr

....piszcie na I-MEILA do moni! o zgrozo

Zgłoś 21.04.2005 Martana

Aniu, przepis jest ok ale nie do konca. Wiele osob ma racje - miesa nigdy nie smazysz z warzywami tylko krotko i szybko na oliwie. Wazywa tez powinny byc rzeskie i polsurowe. Nie mowie, ze twoja... Pokaż więcej

Aniu, przepis jest ok ale nie do konca. Wiele osob ma racje - miesa nigdy nie smazysz z warzywami tylko krotko i szybko na oliwie. Wazywa tez powinny byc rzeskie i polsurowe. Nie mowie, ze twoja potrawa jest zla, bo nie jest, ale nie nazywaj tego chinsczyzna:)

Zgłoś 15.05.2005 @ida

SSSUUUPPPEEERRR !!!!! polecam

Zgłoś 25.08.2005 kebab

Nie wiem jak ugotowac ryz na szybko nie wiem co mam robic

Zgłoś 31.03.2006 sympatyczna

Super jedzenia.....a co do mądralińskich , to przestańcie mędrkować się i popisywać niby poprawną polszczyzną ...TU WAŻNE ZE DOBRZE OPISANE I SMACZNE .....Aniu dziękuję za przepis ze smacznym da... Pokaż więcej

Super jedzenia.....a co do mądralińskich , to przestańcie mędrkować się i popisywać niby poprawną polszczyzną ...TU WAŻNE ZE DOBRZE OPISANE I SMACZNE .....Aniu dziękuję za przepis ze smacznym danie, a czy to jest bardziej czy mniej chińskie ....NIE WAŻNE ...ważne ze smaczne...

Zgłoś 30.03.2007

I po co to wszystko robić , tylko po to by potem ze słoiczka czymś polać . Nie , nie jestem za tymi słoiczami. Wiesław Dżej Key

Zgłoś 28.09.2007 Angela

Chinę przygotowuję podobnie jak Ania. Prowadzę aktywne życie i mam malo czasu. Jeśli gotuję, to robię to szybko. Mięso smażę oddzielnie, warzywa w woku.Potem mieszam i zalewam tymi "słoicza... Pokaż więcej

Chinę przygotowuję podobnie jak Ania. Prowadzę aktywne życie i mam malo czasu. Jeśli gotuję, to robię to szybko. Mięso smażę oddzielnie, warzywa w woku.Potem mieszam i zalewam tymi "słoiczami" jak wyraził się mój poprzednik-komentator. Ryż- tylko brązowy. Sos sojowy? Koniecznie. Może to nie china,ale smakuje cholernie dobrze:) A gdzie artyzm i dusza kucharza? Mój mąż gotuje rzadko, ale jak dotrze do kuchni to spędza tam cały dzień dopieszczając potrawy.Na koniec nie ma siły jeść swoich specjałów.Hahah, więcej dla mnie:) Pozdrawiam.