Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińszczyzna

Tekst i foto ElżbiK 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złśredni70 min.średnia

Składniki:

2 piersi kurczaka,
7 marchewek,
1 mała cebulka,
1 seler średniej wielkości,
sos ostrygowy,
sos sojowy,
przyprawa 7 smaków do potraw chińskich,
pieprz/sól do smaku,
oliwa z oliwek,
2 torebki brązowego ryżu

Jak przyrządzić:

Umyć i obrać warzywa. Później zetrzeć na tarce.
Cebulkę drobno posiekać.
Umyte piersi kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do parowaru. Trzymać do momentu zmięknięcia.
Cebulkę lekko podrumienić na oliwie z oliwek (mała łyżeczka).
Warzywa wrzucić do parowaru i trzymać aż do momentu zmięknięcia. Następnie dołączyć do nich podrumienioną cebulkę. Dokładnie wymieszać, dodać łyżeczkę sosu ostrygowego i sosu sojowego oraz przyprawy.
Ugotować ryż.
Wymieszać w osobnym naczyniu gotowe już warzywa i piersi kurczaka.

Potrzebne przybory:

parowar, miska, drewniana łyżka,
pałeczki,
średnie miseczki do potrawy

Jak podawać?

Połowę torebki ryżu wysypać do miseczki. W środku naczynia zrobić miejsce na warzywa i kurczaka. Można udekorować pietruszką.

Uwagi:

Ważne, by warzywa nie były zbyt miękkie po wyjęciu ich z parowaru.
Do kurczaka można dodać 1 lub 2 kropelki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania:

Najwięcej czasu trzeba poświęcić na starcie warzyw. Reaszta to już sama przyjemność:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.05.2007 Wehakol

Chinczycy robią potrawy w Woku,a nie w parowniku.

Zgłoś 09.11.2015 gość

Inisghts like this liven things up around here.