Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chipsy domowe

Tekst i foto Kacha 06-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5-6 złprosty15-20 min.dużo

Składniki:

- 1-2 kg ziemniaków,
- 0,5 litra oleju,
- sól.


Jak przyrządzić:

Najpierw wlać gdzieś do 1/4 garnka olej. Następnie postawic obok kuchni średni talerzyk a na nim łyzka i duża łycha (Np. do wyciągania frytek). Nastepnie obrać ziemnaki i wstawić do garnka z wodą. Podgrzać garnek z olejem. Teraz wyciagać ziemniaczki na 1 porcje (ile uważacie) i kroić ziemniaki w plasterki (!) nie w paseczki jak frytki tylko w plastry jak cipsy. Jak olej będzie w miarę gorący wsypać cipsy do garnka. I czekać jak się usmażą i kroić następna porcję.

Potrzebne przybory:

Przygotować garnek, talerzyk, duzą łyche (do wyciagania np. frytek), łyżkę do mieszania i talerzyk na "cipsy" No i miske. (Na ziemniaki w której potem wlac trzeba wodę i wsadzac po obraniu ziemniaki).

Jak podawać?

Na dośc duzym talerzyku (zalezy od jak będzie duzo cipsów) i nakryc na nim zwykłą serwetke/chusteczkę.

Uwagi:

Można solić cipsy i jeść je z ketchupem ; ja natomiast bardzo lubie je posolone :) Jak ktoś lubi niech zrobic tak jak uważa.

Czas przygotowania:

Wyjąć je, kiedy będa już brązowiutkie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.10.2004 a bit of mmm

ćipsy? :DD

Zgłoś 13.10.2004 DORA

CZY ZIEMNIAKI MAJA SIE DLUGO GOTOWAC

Zgłoś 13.10.2004 LANYKA

JA NIE GOTUJĘ A KROJE NA TARCE DO OGORKOW NA MIZERIE. WTEDY SA ODPOWIEDNIO CIENKIE. UWAZAJ BO SIE SKLEJAJA.

Zgłoś 13.10.2004 LANYKA

JA NIE GOTUJĘ A KROJE NA TARCE DO OGORKOW NA MIZERIE. WTEDY SA ODPOWIEDNIO CIENKIE. UWAZAJ BO SIE SKLEJAJA.

Zgłoś 13.10.2004 LANYKA

JA NAWET OBTACZAM W CIESCIE NALESNIKOWYM I SMAZE I SA REWELACYJNE

Zgłoś 14.10.2004 Blue7

Moj brat czasem robi takie chipsy. Najwazniejsze, by plasterki byly maksymalnie cieniutkie. Choc zdecydowanie za tluste i pracochlonne to jednak trzeba przyznac, ze sa naprawde smaczne :)

Zgłoś 19.10.2004 bsdtech@arbornet.org

eee. ja to samo robie w piekarniku - szybciej, latwiej i taniej :D

Zgłoś 21.10.2004 lanyka

ja to robię jeszcze tak :

warstwa czipsów lub frytek warstwa sera zoltego, na to keczup i przyprawy ja uwielbiam do grilla i znow ziemniaczki i znow serek i przyprawy i jest rewelacja. Fa... Pokaż więcej

ja to robię jeszcze tak :

warstwa czipsów lub frytek warstwa sera zoltego, na to keczup i przyprawy ja uwielbiam do grilla i znow ziemniaczki i znow serek i przyprawy i jest rewelacja. Fakt że to jest dopiero bomba kaloryczna.

Zgłoś 22.10.2004 Kacha

(WoW - a jednak jest mój przepis .. ;])

Nie .. nie długo - tak jak napisałam - wyjac je wtedy kiedy bedą brazowiutkie no .. zalezy tez jak ktoś lubi np. bardzo przypieczone lub mniej ... ... Pokaż więcej

(WoW - a jednak jest mój przepis .. ;])

Nie .. nie długo - tak jak napisałam - wyjac je wtedy kiedy bedą brazowiutkie no .. zalezy tez jak ktoś lubi np. bardzo przypieczone lub mniej ... ja wolę tak średnio :)

Zgłoś 06.02.2005 SJ

Jak piszesz analfabetko CHIPSY? Od kiedy pisze się "CIPSY"? Jak to brzmi? Jak [piiiiiiiiiiiiiiiit]!!! Więc to popraw!

P.S.

Przepis jest niezły

Zgłoś 17.02.2005 MalColm

SJ- jak masz zamiar bluzgać ludzi to po pierwsze odwal sie od pseudonimu SJ bo to jest symbol Jezuitów, a po drugie to jest serwis kulinarny a nie chat ( z którego sie tu zjawiłeś)... nikt tu ni... Pokaż więcej

SJ- jak masz zamiar bluzgać ludzi to po pierwsze odwal sie od pseudonimu SJ bo to jest symbol Jezuitów, a po drugie to jest serwis kulinarny a nie chat ( z którego sie tu zjawiłeś)... nikt tu nie oczekuje poprawności językowej ale dowiedzieć sie czegoś...

A co do krojenia to fajnie sie to robi nożykiem do obierania ważyw... są na prawde cieniutkie...

P.S SJ- nie życze sobie komentarzy w moim kierunku, jak jestes nie wychowany to gadaj w ten sposób ze swoimi rodzicami i polecam ci przeprocić autorkę...

Zgłoś 22.03.2005 baśka

CZY TE ZIEMNIAKI MAJĄ SIĘ NAJPIERW UGOTOWAĆ W WODZIE I DOPIERO WTEDY JE TRZEBA POKROIĆ? NIE ROZUMIEM TEGO PRZEPISU... BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.

Zgłoś 14.06.2005 cH.

ekhem.. jak pisze - najpierw trzeba pokroić ziemniaki w plasterki a potem wlożyc je do rozgrzanego OLEJU - zadna woda ;))

Zgłoś 02.07.2005 LANYKA

A po co gotować ziemniaki? Przecież na frytki też się ich nie gotuje. Ja posypuję je wegetą, albo czosnkiem albo przyprawą do grilla jeszcze. Wtedy jest niebo w gębie.

Zgłoś 17.08.2005 nel

ja to robie we frytkownicy ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to, zeby na tarce do mizerii kroić ziemniaczki :D chyba se zaraz przyrządze:D:D

Zgłoś 17.09.2005 mactiger

pokrojone ziemniaki lnajlepiej posypac lekko mąką

Zgłoś 23.11.2005 Martana

Czy wy serio rozwodzicie sie nad krojonymi kartoflami smazonymi w oleju? Ja podam przepis na pojscie do sasiada po szklanke cukru:

wychodzimy z domu (mieszkania) otwierajac drzwi

i... Pokaż więcej

Czy wy serio rozwodzicie sie nad krojonymi kartoflami smazonymi w oleju? Ja podam przepis na pojscie do sasiada po szklanke cukru:

wychodzimy z domu (mieszkania) otwierajac drzwi

idziemy do sasiada i prosimy o cukier

sasiad daje cukier i pozdrawia (nas, nie cukier)

wracamy do swoich drzwi, orwieramy je, wchodzimy i zamykamy.

To chyba trudniejszy przepis niz ten o chipsach.

Zgłoś 08.12.2005 kaska

sprobujcie je przed smarzeniem osuszyc z wody ot np CZYSTAsciereczka kuchenna lub jednorazowym recznikiem kuchennym(tylko tym z prawdziwego zdarzenia a nie tym ktory zostanie na kartoflach)a zob... Pokaż więcej

sprobujcie je przed smarzeniem osuszyc z wody ot np CZYSTAsciereczka kuchenna lub jednorazowym recznikiem kuchennym(tylko tym z prawdziwego zdarzenia a nie tym ktory zostanie na kartoflach)a zobaczycie jaka efektowna bedzie roznica smacznego ps. wtedy nie jest potrzebna frytownica

Zgłoś 22.03.2006 hehe

to ja proponuje suszarką wysuszyć ziemniaki. hehehe ale taką BROWN'a bo inne są do d*** ale macie problem z chipsami- CIPsami

Zgłoś 08.05.2006 guRa

Super przepis!!!

Chipsi wychodzą wspaniale....(jak sie doda papryki)

Zgłoś 29.05.2006 aniuta

moim zdaniem nic protszego nie ma z kilku ziemniakow mozna zrobic lekka przekaske:)

Zgłoś 29.05.2006 aniuta

jeszcze dobrze wychodza z sosami takze mocno polecam

Zgłoś 12.06.2006 LEŚNY_JEBAK

ORYGINALNE CHIPSY PRZED SMAŻENIEM POZBAWIA SIĘ NADMIERNEJ ILOŚCI WODY - NP. NA SUSZARCE DO WARZYW.

Zgłoś 20.08.2006 karcik93

A ja mam dla was najlepszy przepis:

Chipsy należy robić z kartofli nie starszych niż dwudniowe. W przeciwnym razie będą na nich czarne plamy. Po umyciu wysypuje się je na obieraczkę (obra... Pokaż więcej

A ja mam dla was najlepszy przepis:

Chipsy należy robić z kartofli nie starszych niż dwudniowe. W przeciwnym razie będą na nich czarne plamy. Po umyciu wysypuje się je na obieraczkę (obracające się w przeciwnych kierunkach chropowate walce). Następnie wsypuje się je do obrotowej krajalnicy, siła odśrodkowa wyrzuca je na ostrza. Z jednego ziemniaka można uzyskać około 30 zwyczajnych plasterków lub połowę mniej grubych i falistych. Po osuszeniu, smażone są przez trzy minuty na oleju rozgrzanym do 190°C. Następnym krokiem jest osączanie z tłuszczu na powolnym pasie transmisyjnym z drucianej siatki. Na tym etapie chipsy są przyprawiane, a kamery wyszukują uszkodzone lub czarne egzeplarze. Celne uderzenie sprężonego powietrza, usuwa je. Jest to ostatni krok przed pakowaniem. Maszyna odmierza porcje i wsypuje do rękawa foliowego, natychmiast zgrzewając brzegi.

Zgłoś 05.10.2006 Marta

nie lepiej kupic taniej nam to wyjdzie :P

Zgłoś 18.10.2006 rzebro

kiedyś próbowałem zrobic chpisy i mi sie spaliły... :( nie umiem ich smarzyć...

Zgłoś 13.11.2006

ja jeszcze pod koniec dodaje cebulem mniam

Zgłoś 02.11.2006 weronika 11

Słuchajcie może powiedziecie że taka małolata dopiero 11 lat a sie rządzi ale to prawda mam 11 lat i gotuje np. serniki makowce cgipsy pizze wszystko i doskonale mi wychodzi bo do gotowania czeb... Pokaż więcej

Słuchajcie może powiedziecie że taka małolata dopiero 11 lat a sie rządzi ale to prawda mam 11 lat i gotuje np. serniki makowce cgipsy pizze wszystko i doskonale mi wychodzi bo do gotowania czeba mieć serce i musi sie chcieć pa

Zgłoś 18.02.2007 pałek

a nie lepiej kupić chipsy w biedronce za 2 zł i starczy na cały dzień??? niż robic smażyć i nieqwiadomo co jeszcze!!!!!!! pozdrawiam fanów chipsów ppaa

Zgłoś 18.02.2007 ...

do chipsów potrzeba specjalnych ziemniaków, a nie zwykłych

Zgłoś 14.02.2007 Martusia

To jest zajefajny przepis i zajefajne opisy......!

Zgłoś 29.05.2007 Mikusia

NAj lepsze cipsy to takie ktore owija sie serem wokolo ziemniaka (talarek) i wklada do piekarnika i to dopiero zajebiste jedzenie ale kazdy lubi i ja jak chce

Zgłoś 01.02.2007 Michał

jak długo sie je robi itp pisac na gg nr 9316725

Zgłoś 27.12.2006 ja

lanyka czy jak cii tam przepis na frytki z serkiem przyprawą i keczupem spisalas ze stronki i sie wymadrzash!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 przytkaj ryja!

Zgłoś 29.12.2006 woj

Dobre są te cihpsy ale nie ma podanej temperatury oleju.

Zgłoś 30.12.2006 Lenna

Zgadzam się całkowicie z SJ i Martaną . Wy się zastanawiacie czy ugotować i dopiero potem pokroić (hihihihi) . Takie cuś t o ja robiłam jak miałam 6 lat

Zgłoś 04.01.2007 martusia

DZIĘKI SUPER

Zgłoś 15.01.2007 justyncia

chipsy pychotka dobrze jże jest coś takiego :)

Zgłoś 15.01.2007 ciekawska:)

no ale jak je posolić (przed pieczeniem czy po):)

Zgłoś 18.01.2007 Ivan

jak sie komus nie podoba gotowanie to po jaka cholere chodzi po takich stronach.. klopoty z czyims ukladem pokarmowym chyba nikogo tu nie interesuja.. Prosze nie obrazac innych i zastanowic sie ... Pokaż więcej

jak sie komus nie podoba gotowanie to po jaka cholere chodzi po takich stronach.. klopoty z czyims ukladem pokarmowym chyba nikogo tu nie interesuja.. Prosze nie obrazac innych i zastanowic sie nad tym co sie pisze... wlasnej roboty zawsze smakuje lepiej...

Zgłoś 21.01.2007 do karcik93

TO CO PODALAS TO NIE PRZEPIS TYLKO INFO Z WIKIPEDII! BOSHE NAUCZ SIE CZYTAĆ!

Zgłoś 29.01.2007 mairo

te chipsy smakują jak frytki!!!!!!beznadzieja!!!!

Zgłoś 05.06.2007 zaneta korba

jesc mi sie chce ciagle zre i nie moge przestac ciagle mi sie zrec chce

Zgłoś 24.06.2007 Nie wyszły mi!

Ja nie wiem mi te chipsy nie wyszły w ogóle. Pokroiłem w bardzo cieniutkie listki i nie wyszły i tak. Poprostu sie paliły na czarno. A znowu jak chcialem tylko troch podruminic i zmniejszyłem ga... Pokaż więcej

Ja nie wiem mi te chipsy nie wyszły w ogóle. Pokroiłem w bardzo cieniutkie listki i nie wyszły i tak. Poprostu sie paliły na czarno. A znowu jak chcialem tylko troch podruminic i zmniejszyłem gaz to znowu wyszły nie takie jak chipsy tylko taki ziemniak jakby.

Zgłoś 03.07.2007 Damian

Przeczytałem i zrobiłem (kilka porcji w ramach eksperymentu :) ), wnioski są następujące:

1. Z 1kg ziemniaków wychodzi około 230g chipsów.

2. Najlepiej kroić w plasterki około 1,5m... Pokaż więcej

Przeczytałem i zrobiłem (kilka porcji w ramach eksperymentu :) ), wnioski są następujące:

1. Z 1kg ziemniaków wychodzi około 230g chipsów.

2. Najlepiej kroić w plasterki około 1,5mm.

3. Najszybciej i dosyć dokładnie wychodzi krojenie krajalnicą do chleba - pokrojenie kg ziemniaków zajmie pare minut.

4. Należy surowe plasterki osuszyć na ręczniku (nie papierowym).

5. Wrzucać pojedyncze plasterki do bardzo gorącego oleju (gotowałem olej w garnku na gazie - nie znam temp.).

6. Należy bardzo uważać aby sie nie spaliły, to jest chyba najważniejsza czynność ze wszystkich - wyjmujemy gdy są złociste (nie jasne ani kiedy już czernieją), lepiej żyby były za wcześnie wyjęte niż zbyt późno, pilnować tego już po około 7-8 minutach od wrzucenia surowych plasterków.

7. Wykładać na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiar oleju przyprawiając je zarazem solą lub przyprawami.

8. Czas całkowity wykonania: około 30min

Smak?

Gdy się ich nie spali i dobrze będą przyprawione są warte poświęcenia czasu. Należy jednak pamietac że smak będzie też zależał od samych ziemniaków jakie kupicie.

Czy opłaca się robić je samemu?

Jak napisałem powyżej z 1 kg ziemniaków wychodzi około 230g chipsów. Teraz skoczcie do sklepu sprawdzić ile kosztuje paczka o tej wadze i sami odpowiedzcie sobie..:)

Zgłoś 26.10.2007 jaśmina

według mnie chipsy ziemnaczane są kaloryczne i przez to mam celuit mam zmarszczki i pory na oczach

Zgłoś 13.07.2009 o2kuchnia

To nie chipsy tylko ziemniaki w tłuszczu.Aby zrobić chipsy należy pokroić ziemniaki na kształt chipsów,gotować wraz z tłuszczem,dodać przyprawy i piec 20,25 minut w piekarniku 160 stopni(:

... Pokaż więcej

To nie chipsy tylko ziemniaki w tłuszczu.Aby zrobić chipsy należy pokroić ziemniaki na kształt chipsów,gotować wraz z tłuszczem,dodać przyprawy i piec 20,25 minut w piekarniku 160 stopni(:

Zgłoś 27.11.2007 y7

bleeeeeeeeeeeee sa oblesne zrobil mi je kucharz ktory specjalnie przyjechal z francji

Zgłoś 27.11.2008 siema

a na koniec do tego polecam sos czosnkowy z ogromna iloscia czosnku.

do tego lyzka majonezu i smietana 18 gesta , no pychota :)

i jak ktos lubi to troche zieleninki dla ladnego wyg... Pokaż więcej

a na koniec do tego polecam sos czosnkowy z ogromna iloscia czosnku.

do tego lyzka majonezu i smietana 18 gesta , no pychota :)

i jak ktos lubi to troche zieleninki dla ladnego wygladu .

Zgłoś 10.11.2008 miki12901

najlepiej je posypać kostką przyprawową knorra papryczką czerwoną lub czosnkową. Polecam;)

Zgłoś 06.01.2008

Nie pisze się cipsy tylko chipsy jak coś

Zgłoś 19.01.2008 miśka

Ja tam wolę nachos. Dla mnie osobiście są lżejsze dla żołądka. Kupuję sobie solone Delecty i dodatkowo jak mam chęć to jem je z jakimś dipem.

Zgłoś 19.01.2008 iksik

To tak jak ja :) Nachosy górą!!!

Zgłoś 30.01.2008 kuchcik

Ja też wolę nachosy. Są smaczniejsze niż chipsy. Szczególnie przepadam za solonymi delecty.

Zgłoś 11.02.2008 Kika

MalColm dziecko, Ty wroc do podstawowki. Jesli piszesz "warzywa" przez "ż" to naprawde cieżko z Toba. Do podstawówki won!

Zgłoś 11.03.2008 V.

Czy tego nie może poprawić ktoś znający języ polski? :/

Zgłoś 14.03.2008 rolas

Heh. Rzeczywiście takie czipy cenowo wychodzą drogo - no i sporo tego majstrowania.

Z różnych wynalazków - super cienkie wychodzą jak się użyje łopatki do krojenia sera ...

Osuszan... Pokaż więcej

Heh. Rzeczywiście takie czipy cenowo wychodzą drogo - no i sporo tego majstrowania.

Z różnych wynalazków - super cienkie wychodzą jak się użyje łopatki do krojenia sera ...

Osuszanie ziemniaków przed smażeniem można robić na lekko rozgrzanej, odkrytej patelni

Kiedy są jeszcze ciepłe i tłuste najlepiej je przyprawiać i wtedy położyć na jakimś durszlaku do odkapania tłuszczu

A co do samej ceny - takie robione przez nas są może droższe, ale za to nie posiadają takich cudownych składników jak glutaminian sodu czy inne badziestwo jakie do nich dodają.

Zgłoś 23.03.2008 justi

a czeba gotowac

Zgłoś 03.04.2008 marcysia

a ja kroje na cienki plastry , wkladam na blaszke i przyprawiam sola , pieprzem, ostra papryka oregano i czosnek w granulkach.i wkladam do piekarnika 30 min i gotowe. acha trzeba je obrocic po 1... Pokaż więcej

a ja kroje na cienki plastry , wkladam na blaszke i przyprawiam sola , pieprzem, ostra papryka oregano i czosnek w granulkach.i wkladam do piekarnika 30 min i gotowe. acha trzeba je obrocic po 15 min i ponownie przyprawic. i jest mniej kaloryczne bo tylko delikatnie blaszke wysmarowac olejem. polecam

Zgłoś 03.04.2008 marcysia

acha i polac to pikantnym keczupem mniam mniam pychota

Zgłoś 04.04.2008 Lenka

Jeszcze nie próbowałam.Mam nadzieje że dobre,ale ja boje sie je robić.Bo jak ostatnio spaliłam popcorn to w całym domu śmierdziało przez tydzień.

Zgłoś 20.04.2008 kasia

pycha były te cipsy

Zgłoś 26.04.2008 lEWA

FAJNIE PSZEPIS NA CHIPSY!

Zgłoś 19.05.2008 Angela

no nie próbowałam jeszcze tych chipsów ale jak przeczytałam niektóre kometarze to az mi nadeszła chęć :))

Zgłoś 03.05.2010 Dadzik

Ja tego spróbuje

Zgłoś 06.12.2009 maja999

Ten przepis jest jakiś dziwny. Po co przed obieraniem wkładać ziemniaki do garnka z wodą? Najlepiej jest obrać ziemniaki, pokroić na cienkie plasterki, (tylko pilnować żeby się nie spaliły, a ni... Pokaż więcej

Ten przepis jest jakiś dziwny. Po co przed obieraniem wkładać ziemniaki do garnka z wodą? Najlepiej jest obrać ziemniaki, pokroić na cienkie plasterki, (tylko pilnować żeby się nie spaliły, a nie wychodzić do pokoju na tv) potem czymś wyłowić, posypać dowolną przyprawą i gotowe! Smacznego.

Zgłoś 17.07.2009 Piingwiineek .

Pycha . ! Wyszły naprawde wyśmienicie . Nawet leprze od tych ze sklepu .

Zgłoś 19.01.2010 shorty

ludzie ziemniaków się nie gotuje skąd ten pomysł? mają poleżeć w wodzie żeby pozbyć się nadmiaru skrobi.

Zgłoś 08.05.2010 o.n.a

oprocz tego że zasoliłam to dobre

Zgłoś 20.05.2010 ada

cipsy xD

Zgłoś 21.09.2010 chef

Zapomniałaś napisać że ziemniaki po pokrojeniu trzeba wypłukać ze skrobii w wodzie, dzięki temu chipsy będą chrupiące

Zgłoś 09.02.2012 kugel_mugel

uwielbiam czipsy domowe. z warzyw i owoców, ale innych niz ziemniaaki:) uwielbiam pomidory i marchewki...ostatnio zauwazyłam,ze dostapene sa takze w wersji sklepowej crispy. polubiłam je takze, ... Pokaż więcej

uwielbiam czipsy domowe. z warzyw i owoców, ale innych niz ziemniaaki:) uwielbiam pomidory i marchewki...ostatnio zauwazyłam,ze dostapene sa takze w wersji sklepowej crispy. polubiłam je takze, naturalny smak broni sie sam

Zgłoś 03.12.2012 urfghyws

3uBbFB <a href="http://hxcuhyrnqoik.com/">hxcuhyrnqoik</a>, [url=http://hskmklffvygf.com/]hskmklffvygf[/url], [link=http://kskuioyehjxx.com/]kskuioyehjxx[/link], http://hx... Pokaż więcej

3uBbFB <a href="http://hxcuhyrnqoik.com/">hxcuhyrnqoik</a>, [url=http://hskmklffvygf.com/]hskmklffvygf[/url], [link=http://kskuioyehjxx.com/]kskuioyehjxx[/link], http://hxjxmrpijcoy.com/