Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb cebulowy

Tekst i foto bromba 16-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 1250 g mąki pszenno-razowej,
- 250 g mąki żytnio-razowej,
- 50 g drożdży,
- 3/4 l ciepłej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli z mikroelementami,
- 150 g smażonej cebuli,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku.

Jak przyrządzić:

Mąkę wymieszać w misce, drożdże rozpuścić w 1/8 l ciepłej wody i wlać do mąki. Dodać resztę ciepłej wody i wszystkie pozostałe składniki, ciasto dobrze wyrobić. Oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Uformować chleb i włożyć na wysmarowaną olejem blachę, pozostawić na ok. 20 min. do powtórnego wyrośnięcia, posmarować wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. przy temperaturze ok. 220 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika po raz drugi posmarować wodą.

Uwagi:

Ten chlebek jest rewelacyjny!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2004 Soleil

A można kupić w sklepie te wszystkie rodzaje mąki?

Zgłoś 19.06.2004 bromba

Jeśli nie znajdziesz, trzeba mieszać :)

Zgłoś 09.01.2006 elirena

czy tam ma być 1250 g mąki czy to pomyłka?

Zgłoś 18.02.2008 gorg

Zdecydowniae pomyłka, maki ma być 1250 g+ 250 g czyli 1,5 kg ;-)