Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb chrupki

Tekst i foto bromba 16-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 200g mąki pszenno-razowej,
- 200g mąki żytniej razowej,
- 1 płaska łyżeczka soli z mikroelementami,
- 1 łyżeczka miodu,
- 50 ml oleju,
- 500ml ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka kminku (niekoniecznie).

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto (nie powinno się kleić) i pozostawić na ok. 10min., potem ciasto rozwałkować wałkiem drewnianym, kroić pasma, nakłuwać kilkakrotnie widelcem, blachę wstawić na średni ruszt i piec w nagrzanym piekarniku 10 min. przy 250st.C. Po upieczeniu wyłożyć chlebki na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć i pozostawić do ostygnięcia.

Uwagi:

Domowe chrupkie pieczywo, może to nie Wasa, ale i tak pychota!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2004 mała

......jaki tam chrupki........zwyczajny