Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb do piwa

Tekst i foto Maciek 19-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-35 złprosty15 min.?

Składniki:

Czarny chleb (litewski) z kminkiem (nie jest to chleb razowy), czosnek, olej.

Jak przyrządzić:

Kromki chleba smażymy na oleju (chleb powinien byc zamoczony w oleju do polowy grubosci. Smazyc po 2-4 min z obu stron aby byl nieco ciemniejszy niz przy zakupie :). Zdjac z patelni i w gorący chleb wetrzec czosnek. Czosnku nie kroic, nie siekac, wetrzec calymi zabkami (chleb musi byc gorący). Nastepnie mozna wlazyc chleb do glebokiego naczynia, szczelnie przykryc i zostawic na noc. Nastepnego dnia jest idealny jako przystawka do piwa :) Goraco polecam.

Uwagi:

Na pol bochenka chleba wystarcza 3 zabki czosnku
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.06.2005 maya

hehe znakomite zeby zabic odor piwska:) świezość oddechu po takich kromeczkach pewnie zwala z nóg:D

Zgłoś 18.07.2006 czareq

owszem zgodze sie z toba maciek ale na litwie robia to troche inaczej a u nich to smakuje owiele lepiej:D ogolnie wszystko jest ok ale na 2 dzien kroją chleb na centrymetrowe plastry podgrzewa... Pokaż więcej

owszem zgodze sie z toba maciek ale na litwie robia to troche inaczej a u nich to smakuje owiele lepiej:D ogolnie wszystko jest ok ale na 2 dzien kroją chleb na centrymetrowe plastry podgrzewaja z serem kruchym zoltym( sypany) i wtedy jest prawdziwy efekt aa no i do tego np solki troche he :P mniam pysia:D

Zgłoś 23.10.2007 Karolina

Uwielbiam tą przystawkę!!!!Byłam juz kilka razy na Litwie i zakochałam sie w nim!Zamiast dania obiadowego zamawiam Utenosa i 2xchlebek :D

W domu też próbowałam go robić z niezłym skutkiem... Pokaż więcej

Uwielbiam tą przystawkę!!!!Byłam juz kilka razy na Litwie i zakochałam sie w nim!Zamiast dania obiadowego zamawiam Utenosa i 2xchlebek :D

W domu też próbowałam go robić z niezłym skutkiem.ale troche inną metodą niż ty.Zamiast nacierac czosnkiem polewalam chleb sosem czosnkowym i posypuje tartym serem,staje się nieco bardziej miękki i nie kaleczy podniebienia ;)

Zgłoś 22.06.2008 Kiki

Karolino! Co to jest utenos? Na Litwie jescze niestety nie bylam i nie wiem. Hmm... Jakies pyszne miesko moze...? A taki chlebek (w kazdej wersji, np. wloskie pieczywo czosnkowe z oliwa) to pysz... Pokaż więcej

Karolino! Co to jest utenos? Na Litwie jescze niestety nie bylam i nie wiem. Hmm... Jakies pyszne miesko moze...? A taki chlebek (w kazdej wersji, np. wloskie pieczywo czosnkowe z oliwa) to pyszna rzecz faktycznie. Do tego koniecznie dobre towarzystwo i zycie jest piekne!

Zgłoś 02.08.2008 fifi

Utenos to ichny browar. Gorszy od Lecha Pilsa ale da się wypić...

mięsko... hehe...