Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb na jajku

Tekst i foto Korbol 22-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 kromki? złprosty10-15 min.?

Składniki:

Chleb, 1 jajko, smalec, imbir, vegeta, pieprz, ser żółty, czosnek, keczup

Jak przyrządzić:

Jajka rozbić jak do kotletów schabowych, dodać do nich vegetę, pieprz oraz jak ktoś chce - imbir i czosnek (zgnieciony lub mielony).
Na patelnię dać trochę smalcu, jak ktoś woli bardziej tłuste, dać więcej.
Chleb pokrojony w kromki umoczyć w rozbitych wcześniej jajkach
i położyć na patelnię. Smażyć do uzyskania złotego koloru, po przewróceniu na drugę stronę położyć ser żółty i przykryć pokrywką.

Jak podawać?

Chleb podawać na talerzykach, najlepiej z keczupem.

Uwagi:

Ja używam do tego czerstwego chleba.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.03.2006 Aurelia

Jest niezłe,przyznaję.Ale ja robie bez czosnku i imbiru no i smaze na masełku:))

Zgłoś 10.04.2006 Iwo

Przepis smaczny. Ja to smalec zastepuje maslem lub oliwa z oliwek a jeszcze przed polorzeniem na patelnie tak osaczonego chlebka robie podwujna kanapke do srodka ktorej wkladam pare plasterkow z... Pokaż więcej

Przepis smaczny. Ja to smalec zastepuje maslem lub oliwa z oliwek a jeszcze przed polorzeniem na patelnie tak osaczonego chlebka robie podwujna kanapke do srodka ktorej wkladam pare plasterkow zoltego sera. Polecam oprocz sera to jeszcze szynke ,,pychotka....

Zgłoś 20.04.2006 ivonka

dobry na sniadanko,ale osobiscie wole smazyc na masełku no i bułki,koniecznie czerstwe,wtedy sa pulchniutkie,smacznego:)

Zgłoś 07.05.2006 bursztynek

Pyszne, ale ja, zanim usmażę chleb, podsmażam dość mocno pokrojoną w kostkę kiełbaskę z cebulą, "zaciągam" koncentratem pomidorowym i doprawiam do smaku, po czym przekładam do jakiejś... Pokaż więcej

Pyszne, ale ja, zanim usmażę chleb, podsmażam dość mocno pokrojoną w kostkę kiełbaskę z cebulą, "zaciągam" koncentratem pomidorowym i doprawiam do smaku, po czym przekładam do jakiejś miseczki. Następnie smażę chlebek (pod koniec smażenia tak jak w przepisie daję plasterek sera) i nakładam na niego o łyżce smażonej kiełbaski. Spróbujcie... Naprawdę pycha...

Zgłoś 28.05.2006 chomdan

Dobry pomysł ale zdecydowanie na maśle a przy tym ser najlepiej zetrzeć na grubych oczkach bezpośrednio do jajka.Ja dodaje do tego jeszcze odrobinę mleka i kurkume pycha mówię paluchy lizać po p... Pokaż więcej

Dobry pomysł ale zdecydowanie na maśle a przy tym ser najlepiej zetrzeć na grubych oczkach bezpośrednio do jajka.Ja dodaje do tego jeszcze odrobinę mleka i kurkume pycha mówię paluchy lizać po pięciu minutach śniadanko gotowe pozdrawiam Daniel z Ostródy

Zgłoś 07.06.2006 leileni

znam ten przepis tylko odrobine inny i pod inną nazwą, chyba sandwiche francuskie czy jakoś tak, ale jadłam i jest to poprostu pyszne ;) (tylko troche kaloryczne :D)

Zgłoś 14.12.2006 Smakosz

Jak na masełku to takie trochę damsko - dziecięce w smaku,

Co do wysokiej kalorycznosci tym co chcą niskiej polecam sieczkę - moze być owsiana - bo miekka S

Zgłoś 05.02.2007 marcelina

chyba jajko na chlebie;)pozdrawiam

Zgłoś 05.02.2007 m

sorry I made mistake:P:Djak zwykle nie czytam do końca

Zgłoś 29.12.2006 joseph

pzepisik znany j robie troszke inaczej biore dwie kromki chlebka klade na jedna szynke lub jak kto woli inne miesko tarkuje ser zolty przykrywam druga obie czesci przebijam wykalaczka aby sie ni... Pokaż więcej

pzepisik znany j robie troszke inaczej biore dwie kromki chlebka klade na jedna szynke lub jak kto woli inne miesko tarkuje ser zolty przykrywam druga obie czesci przebijam wykalaczka aby sie nic nie rozwalilo nastepnie podsmazam z obu stron aby byl zloty kolor wybijam na to jajko wprost na patelnie chlebek obsmazam z obu stron na to ketchup i pychotka!!!!!!!!!!!!!POLECAM

Zgłoś 29.12.2006 joseph

pzepisik znany j robie troszke inaczej biore dwie kromki chlebka klade na jedna szynke lub jak kto woli inne miesko tarkuje ser zolty przykrywam druga obie czesci przebijam wykalaczka aby sie ni... Pokaż więcej

pzepisik znany j robie troszke inaczej biore dwie kromki chlebka klade na jedna szynke lub jak kto woli inne miesko tarkuje ser zolty przykrywam druga obie czesci przebijam wykalaczka aby sie nic nie rozwalilo nastepnie podsmazam z obu stron aby byl zloty kolor wybijam na to jajko wprost na patelnie chlebek obsmazam z obu stron na to ketchup i pychotka!!!!!!!!!!!!!POLECAM

Zgłoś 27.04.2007 Mniaam

Mniaaam, pyszne to jest... i chyba sobie pójde zaraz zrobic!! PoZdRo FoR aLl

Zgłoś 27.05.2008 Marek

A ja polecam inną wersję!

Chleb obsmażyć w samym jajku, na koniec gotowe posmarować dżemikiem... niebo w gębie! :D

Smacznego!

Zgłoś 02.08.2008 Paweł

Moja rodzina robi z samym jajkiem i chlebem . Po usmażeniu pomidor albo ogórki , jakaś szynka i Cebulka . U mnie mówią na to chleb w jajku . Pyszności !!!!!!!!!!!