Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb

Tekst i foto Sylwia13 25-03-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-prosty70 min.-

Składniki:

Rozczyn:
1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0,5 kg mąki.

Ciasto:
rozczyn,
1 kg mąki,
100 g oleju.

Jak przyrządzić:

Aby wykonać rozczyn należy wymieszać dokładnie wszystkie składniki rozczynu i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać mąkę i olej, wymieszać, posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszki po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba. Włożyć do wąskich blaszek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, chleb posypać makiem. Piekarnik nagrzać do 250˚C, wstawić blaszki z chlebem, po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180˚C. Piec 1 godz.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.03.2008 kazinek,

Ja dodałbym 2-3 łyżeczki soli . Napewno poprawi to smak !