Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb

Tekst i foto MACIEK 19-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?2-4 złśredni20-60 min.-

Składniki:

0.5 kg maki pszennej,
- 0.25 kg maki zytniej razowej (mozna ja kupic na bazarach, w Warszawie np na Bazarze przy placu Szembeka),
- pol szklanki otrebow pszennych,
- pol szklanki platkow owsianych,
- pol szklanki platkow jeczmiennych,
- pol szklanki zytnich,
- ok. 40 gramow drozdzy,
- dwie lyzeczki czubate cukru i jedna soli,
- 4-5 lyzki oliwy lub oleju,
- garsc ziarna slonecznika i jedna orzechow wloskich rozdrobnionych,
- mozna dodac garsc rodzynek, chleb bedzie mial slodszy smak,
- ok 1-1.5 szklanki cieplej przegotowanej wody (nie moze byc goraca).

Jak przyrządzić:

Wymieszac make, platki, otreby, pestki slonecznika, orzechy, sol w duzej misce w miare dokladnie. W wodzie rozpuscic drozdze i cukier lub miod. Mozna uzyc mniej wody ok 1szklanki, ale wtedy ciasto sie ciezko wyrabia. Ja uzywam 1,5. Nastepnie wlac rozpuszczone drozdze do maki mieszajac lyzka. Jak nie da sie juz krecic, to nalezywyrabiac recznie ok. 10 min.
Nastepnie uformowac bueczki lub bochenek, wsadzic na 20min do piekarnika o temp 80 stopni, a gdy wyrosnie podkrecic na 200 stopni. Ja pieke bulki i wystarczaim ok 20-25 min. Z chlebem bedzie dluzej. Nawet 40-60min.
Zycze smacznego!

Potrzebne przybory:

Piekarnik i wlasne rece.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.07.2003 a-ka

Rewelacja!!!

jesteś genialny ;)

dodałam tylko trochę więcej soli

bo nie lubię bezpłciowego chleba i bałam się, że

wg tego przepisu będzie mało słony

Zgłoś 29.10.2003 klik

sory ale z ziemniakami chleb dluzej zachowuje swoja swiezosc ziemniakow to wystarczy ok 1 kilo na jeden bochenek chleba :)

Zgłoś 09.11.2003 gooo

Interesujacy przepis wlasnie chce nauczyc sie piec chleb lub buleczki a ten wydaje sie bardzo prosty Musze sprobowac, ale zaciekawil mnie komentarz "klika "z ziemniakami, gotowane czy ... Pokaż więcej

Interesujacy przepis wlasnie chce nauczyc sie piec chleb lub buleczki a ten wydaje sie bardzo prosty Musze sprobowac, ale zaciekawil mnie komentarz "klika "z ziemniakami, gotowane czy surowe i kiedy je dodac?

Zgłoś 12.05.2004 margolcia

Zaraz zaraz! To żytnia czy razowa?

Zgłoś 18.05.2004 margolcia

Nie wiem czemu ale chleb mi nie wyszedł. Był płaski i nie dało się zjeść. A wam wychodzi?

Zgłoś 16.04.2006 ...ogi...

musialas czegos nie dodac.z zawodu jestem piekarzem-( nie dalas albo soli ,albo drozdzy ,albo ciasto ci przelecialo)a w ogole fajny przepis

Zgłoś 16.04.2006 ...ogi...

albo zamiast maki zytniej i pszennej dalas 2 maki zytnie

Zgłoś 28.08.2006 Dandi

super!!!!

Zgłoś 06.08.2009 ela

margolcia mąka razowa to mąka z grubeko przemiału może być pszenna, żytnia...